Slik var idrettsvinteren

Vintersesongen ble avsluttet med et nytt VM-gull til kongen sjøl, Ole Einar Bjørndalen. For Norge har det vært en vinter med mye gull og mange gleder. Men også mange skuffelser.

Mange særforbund har tøffe jobber foran seg, skal de klare å holde vinternasjonen Norge på seierspallene i framtida. Utfordringen ligger nå i første rekke hos alpint, langrenn og ikke minst skøyter. Slik vurderer vi de tradisjonelle vinteridrettene etter årets sesong:

LANGRENN

Tilstand: TERN 4Flyter godt på gamle helter. Bente Skari er nesten kjedelig overlegen, nå også i skøyting. Og Thomas Alsgaard reddet vinteren med to vanvittige gullspurter under VM. Men ser du vinteren under ett, var det ingen stor sesong. Og ser du framover, er det vondt å finne noen som kan overta arven etter Alsgaard. Langrennsledelsen har en enorm jobb å gjøre for å sikre nivået framover.

Mest gledelig: At jentegjengen fungerer så bra, og at det kommer opp nye løpere, som Marit Bjørgen, som kan utfordre Bente Skari på litt sikt.

Mest skuffende: At gutta fortsatt er så på hæla i skøyting. Vil bli enda mer synlig neste sesong, når Alsgaard er borte.

HOPP

Tilstand TERN6Fant tilbake til både selvtillit og lengder da Mika Kojonkoski overtok. Har fått fram tre verdenscupvinnere og en sølvmedaljevinner i VM. Gjengen sprudler av overskudd og idrettsglede. Alle de aktive er unge og vil bli enda bedre og mer stabile i åra som kommer. Vi har noen morsomme hopår foran oss.

Mest gledelig: Den kollektive framgangen.

Mest skuffende: At Tommy Ingebrigtsen ikke klarte verdensrekord i Planica.

KOMBINERT

Tilstand: TERN3Er i et vakuum etter at Bjarte Engen Vik ga seg. Skuffende sesong både i v-cup og VM. Positiv sesongslutt i unggutten Ola Morten Græsli, som tok to tredjeplasser i Kollen.

Mest gledelig: At unggutta Ola Morten Græsli og Petter Tande kan bli nye enere.

Mest skuffende: At Kristian Hammer ikke klarte å hevde seg under VM.

SKØYTER

Tilstand: TERN1Bråk, krangel og dårlig økonomi preget sesongen. Lasse Sætre avsluttet med en VM-bronse på 10000-meter, men utover det var det sportslige utbyttet en idrettskatastrofe. Det trengs en ny skøyterevolusjon - og en ny skøyteledelse.

Mest gledelig: At det heretter bare kan bli bedre.

Mest skuffende: At president Rune Gerhardsen ikke sto opp og tok ansvar.

FREESTYLE

Tilstand: TERN4Dobbel VM-triumf til Kari Traa. Men hun er fortsatt altfor ensom på toppen.

Mest gledelig: Kari Traas to VM-titler.

Mest skuffende: At alt avhenger av Kari Traa.

SKISKYTING

Tilstand: TERN6Ny festvinter for Ole Einar Bjørndalen med to VM-gull og suveren seier i v-cupen. Alle de gode fortsetter, og i Stian Eckhoff og Lars Berger har idretten folk for framtida. Neste sesong er dessuten Liv Grete Skjelbreid Poirée tilbake.

Mest gledelig: At Halvard Hanevold vant 20-kilometeren i VM.

Mest skuffende: At Frode Andresen ikke klarer å løse problemene sine og få ut det enorme potensialet.

ISHOCKEY

Tilstand: TERN2Er i grunn den samme gamle leksa. Egentlig ganske uforståelig at hockey aldri klarte å ta del i det norske vinteridrettseventyret.

Mest gledelig: At Shampo vurderer å spille for Norge i VM.

Mest skuffende: Ingen internasjonal framgang.

ALPINT

Tilstand: TERN2Sportslig nedtur der Kjus og Aamodt bare glimtvis fikk vist hva de er gode for. Heller ikke jenteessene Flemmen og Hofgård Nilsen klarte å etablere seg på pallnivå. Idretten har tatt kraftig selvkritikk for måten det er jobbet på, og lover krafttak for framtida.

Mest gledelig: At både Kjus og Aamodt fortsetter med skjerpet innstilling. Det er bruk for dem ennå.

Mest skuffende: At etterveksten er begrenset, og at jentene ikke blir stabilt gode.

SNOWBOARD

Tilstand: TERN3En sesong preget av generasjonsskifte. Svært mange spennende kjørere på gang som vil sørge for at Norge er en enernasjon også i framtida.

Mest gledelig: At det gror godt etter Daniel Franck og Terje Håkonsen.

Mest skuffende: At Daniel Franck konkurrerer så lite.

HÅNDBALL

Tilstand: TERN3Norsk kvinnehåndball på klubbsida er om ikke i fritt fall, så i alle fall på kjapp nedtur. Bare Larvik har klart å beholde kvalitet og profiler. Samtlige lag er utslått av E-cup, og publikumsinteressen er laber. Kvinnelandslaget, derimot, er mer spennende enn på lenge og en gullkandidat i framtidige mesterskap.

Mest gledelig: At både Marit Breivik og Gunnar Pettersen har ekstremt spennende landslag på gang.

Mest skuffende: At alle profilene forsvinner til utlandet.