HYLLES AV TORP: Ingeborg Elvagjeng (45) i i Røde Kors-jakka til venstre i bildet var sentral i redningsarbeidet da hjertet til Carl-Erik Torp stanset inne i spillertunnelen. Mens Brann-legen blåste luft inn lungene hans, utførte Elvagjeng hjertekompresjon. 
Foto: Tor Yttri / Scanpix
HYLLES AV TORP: Ingeborg Elvagjeng (45) i i Røde Kors-jakka til venstre i bildet var sentral i redningsarbeidet da hjertet til Carl-Erik Torp stanset inne i spillertunnelen. Mens Brann-legen blåste luft inn lungene hans, utførte Elvagjeng hjertekompresjon. Foto: Tor Yttri / ScanpixVis mer

Slik var Ingeborgs ord til Torp i tunnelen

Carl-Erik Torp etterlyste redningskvinnen. Her er Ingeborg (45).

(Dagbladet): I et stort intervju med Dagbladet i dag etterlyser Carl-Erik Torp en kvinne som var til uvurderlig hjelp da hjertet hans stanset på Fosshaugane.

- Hun holdt hånda mi, strøk meg og snakket til meg. Det var mange som hjalp til, og jeg har fått høre at denne kvinnen var med på å redde livet mitt. Fortsatt vet jeg ikke hvem det er, men jeg skal sørge for å finne henne, sier Torp.

Ordene til Torp
Kvinnen han sikter til heter Ingeborg Elvagjeng (45). Og hun setter stor pris på uttalelsene fra Torp, selv om hun understreker at det var flere som bidro til å redde Brann-spilleren.

- Det er flott at han setter pris på oss. Men jeg var ikke aleine om det. Brann-legen, ambulansen i Sogndal og tre andre fra hjelpekorpset var også der, sier hun til Dagbladet.

Da hjertet til 27-åringen stoppet inne i tunnelen, var det Brann-legen som blåste, mens Elvagjeng sto for hjertekompresjonen. To blås fulgt av 30 kompresjoner, mens hjertestarteren ble gjort klar.

De fikk i gang hjertet hans igjen. Og etterpå forsøkte Elvagjeng å berolige Torp etter beste evne.

- Torp sier du strøk ham og snakket med ham. Hva sier man egentlig i en sånn situasjon?

- Det går på ting som «har du det bra?», «fryser du?», «har du vondt noe sted» og «dette skal gå bra». Du viser omsorg, det er det du gjør, sier hun.

Elvagjeng har vært på Fosshaugane mange ganger, men hun har aldri opplevd en slik dramatikk som da Torp segnet om. Hun var den tredje som nådde fram til ham ute på banen, da han fortsatt var bevisst. Den første tanken var at det var et epilepsianfall. Men de registrerte at han hadde brystsmerter, og på vei inn i garderoben fikk han altså hjertestans.

- Da vi ikke fikk kontakt med ham, skjønte vi at det var noe, sier hun.

- Torp mener du er en helt. Hva tenker du om det?

- Jeg er ikke noe helt, jeg er bare glad for at ting fungerte. Det er så viktig å ha hjelpemannskap på kampene. Jeg tenker at dette var et teamarbeid, det handlet ikke om meg, og jeg er glad for at det gikk så bra som det gjorde. Det er fint at folk ser at det er nødvendig at vi er der.

Trodde ikke Torp skulle huske henne
At Torp skulle huske henne hadde hun ikke trodd.

- Jeg trodde ikke han husket det som skjedde i det hele tatt.

- Hva er det mest dramatiske du har opplevd før?

- Det har ikke vært så mye. Elvis fikk en ganske kraftig hjernerystelse i fjor, han var også bevisstløs. Ellers har det ikke vært så mye dramatikk. Det var ikke noe kaos denne gangen, ingenting, alle visste hva de skulle gjøre. Samarbeidet fungerte veldig bra.

- Det er veldig flott at Torp setter pris på oss, og at det var en trøst for ham at jeg satt og klappet på ham. Det er fint å kunne hjelpe, sier hun.

HJEMME IGJEN: Carl-Erik Torp er hjemme i leiligheten i Bergen, etter hjertestansen- og hjerteoperasjonen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
HJEMME IGJEN: Carl-Erik Torp er hjemme i leiligheten i Bergen, etter hjertestansen- og hjerteoperasjonen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer