JAKTER SEKUNDER: Therese Johaug har mye å hente igjen i sammendraget. Foto: AFP / Lehtikuva / Jussi Nukari / Finland OUT
JAKTER SEKUNDER: Therese Johaug har mye å hente igjen i sammendraget. Foto: AFP / Lehtikuva / Jussi Nukari / Finland OUTVis mer

Slik var Johaugs drømmeløp i Montreal

Dagbladet fulgte kvinnenes fellesstart live.

• Saken ble oppdaterert fortløpende. Les mer her.

OSLO/MONTREAL (Dagbladet): Therese Johaug tapte - ikke overraskende - mange sekunder til Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og de største sammenlagtfavorittene på gårsdagens sprint i Ski Tour Canada.

Derfor trengte verdens desidert beste distanseløper på kvinnesiden å vinne dagens fellesstart i Montreal med suveren margin.

I tillegg til den utfordrende kulden, var løypa på dagens fellesstart svært spesiell. Det var en lett løype i en park som overhodet ikke favoriserer Johaugs enorme kapasitet.

- Det er ei skikkelig «cowboyløype» med mange krappe svinger. Her forventer jeg at det blir mange uhell og mye knall og fall, sa langrennsekspert Fredrik Aukland til NRK før start.

Dramatisk fellesstart Allerede i den første svingen var flere av kvinnene i ubalanse og en av dem forsvant ut av TV-bildene. Johaug fikk derfor en utfordrende oppgave med å manøvrere seg til fronten av feltet.

Men etter fire minutter var hun der hvor hun liker seg best: i tet. I løypas tøffeste bakke var det bare Astrid Uhrenholdt Jacobsen som klarte å ligge helt i ryggen til Johaug, men heller ikke Heidi Weng var langt unna.

- Dette er en kritisk fase, men det er mulig å tette igjen luka inn mot stadion, sier NRK-kommentator Aukland.

Johaugs rykk Etter 3,5 kilometer ledet lå Johaug og Jacobsen alene i front, mens Weng lå noen sekunder bak.

- Det er flere som får hjerte i halsen av denne løypa her, kommenterer Jann Post.

Men så startet stigningen igjen, og da måtte også Jacobsen slippe Johaug. 27-åringen fra Dalsbygda roet seg likevel ikke ned, i visshet om at hvert sekund teller i sammendraget, hvor Johaug har mye å hente inn på teten.

Derfor kjørte Johaug på, og etter 5,5 kilometer ledet hun med 27 sekunder på Jacobsen og Weng. Charlotte Kalla, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og de øvrige forfølgerne var over ett minutt bak.

- Det er overraskende at Therese går så mye i fra konkurrentene i denne løypa. Den er ikke så tøff, mener Aukland.

Kalla falt Like etter falt Kalla - igjen.

- Det skal ikke være mulig å falle så ofte som hun gjør. Det er nok ikke uflaks når det gjentar seg så ofte, konkluderer Post.

I front fortsatte Johaug å øke, mens Weng rykket ifra Jacobsen og står frem som Johaugs sterkeste utfordrer i sammendraget. Til slutt vant Johaug med over minuttet foran Weng og Jacobsen.

I sammendraget leder motbakkedronningen nå 26,8 sekunder foran Weng.

Les mer her.