SLEIT:  Oscar Pistorius hadde tydelig store vansker for å høre på hvordan de siste sekundene for kjæresten utartet seg. Tidvis holdt han seg for ørene, og lot tårene trille. Foto: REUTERS / Themba Hadebe / NTB Scanpix
SLEIT: Oscar Pistorius hadde tydelig store vansker for å høre på hvordan de siste sekundene for kjæresten utartet seg. Tidvis holdt han seg for ørene, og lot tårene trille. Foto: REUTERS / Themba Hadebe / NTB ScanpixVis mer

Slik var Reevas siste sekunder

Pistorius traff kjæresten med tre av fire skudd.

(Dagbladet): Under rettssaken i Pretoria i dag, fikk retten høre om hvordan rettsmedisinerne mener Reeva Steenkamp ble skutt.

Oscar Pistorius hadde tydelig store vansker for å høre på hvordan de siste sekundene for kjæresten utartet seg.

Tidvis holdt han seg for ørene, og lot tårene trille.

«Blade Runner» risikerer livstid i fengsel om retten finner han skyldig i overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Pistorius har innrømmet at han skjøt kjæresten på valentinsdagen i fjor, men hevder at han skjøt fordi han trodde det var en tyv som hadde låst seg inne på toalettet.

Støttet Pistorius-forklaring Sør-Afrikaneren har hele tiden hevdet at han ikke hadde på seg protesene da han skjøt gjennom toalettdøra. Det har han tidligere fått støtte i fra en rettsmedisiner som vitnet i forrige uke.

I dag fikk han også støtte fra politi-rettsmedisiner Christiaan Mangena fra vitneboksen.

Mangena forklarte i retten at høyden på der skuddene har gått gjennom døra gjør at det er mest sannsynlig at Pistorius sto på beinstumpene da han skjøt, ellers måtte skuddene kommet fra hofte-høyde, noe rettsmedisineren ikke så som veldig sannsynlig.

Oscar Pistorius' forsvarer forsøkte å få rettsmedisineren med på at de fire skuddene ble skutt i to raske byger. Men Christiaan Mangenas forklaring rundt Reeva Steenkamps siste sekunder taler ikke for den konklusjonen.

Brakk hofta Ifølge rettsmedisineren sto Steenkamp oppreist inne på toalettet, med ansiktet mot døra, da det første skuddet kom.

Mangenas mener det første skuddet traff henne i den høyre hofta, som førte til at hun datt bakover mot et bladstativ som sto på gulvet på inne på toalettet.

Hadde skuddene blitt avfyrt i to kjappe byger, ville inngangssårene ha vært i samme område, forklarte rettsmedisineren.

- Kulen gikk gjennom og brakk hofta på offeret. Siden hofta brakk, er det grunnen til at hun falt bakover, siden hun da ikke greide å stå på beina. Da datt hun sammen og bakover, fortalte Mangenas i retten.

Ett av de fire skuddene gikk i veggen bak Steenkamp, men splintene traff henne i ryggen, og ga sår på kroppen.

Det fatale skuddet I retten ble det klart at typen kuler Oscar Pistorius brukte var av den ekspanderende sorten - som er laget for å gi mest mulig indre skader.

I går ble det kjent at Oscar Pistorius hadde bestilt skytevåpen til 30 000 kroner før Reeva Steenkamp ble drept, men at denne bestillingen ble kansellert.

Det tredje skuddet traff Steenkamp i den høyre armen, noe som førte til den store dammen med blod ved siden av toalettet.

Mangenas fortalte at det fjerde og siste skuddet ble det fatale for Steenkamp. Rettsmedisineren mener at offeret holdt hendene foran ansiktet da det siste skuddet kom.

Ifølge obduksjonen har kula gått gjennom hånda og inn i skallen. Der skal kula ha delt seg i to, og forårsaket store skader.

Fortsetter mandag Om rekkefølgen på kulene stemmer, åpner det for at forklaringen fra naboene om at de hørte kvinneskrik, kan stemme.

Bildene fra inne på toalettet underbygget rettsmedisinerens påstand om at Steenkamp ble liggende med hodet på toalettskåla.

Etter å ha skutt, skal Pistorius ha slått seg gjennom toalettdøra med en cricketkølle, før han bar kjæresten ned i førsteetasjen, hvor han forsøkte å stoppe blødningene med håndklær.

Rettssaken fortsetter mandag.

DREPT:  Modell og jusstudenten Reeva Steenkamp ble drept av sin kjæreste, Oscar Pistorius, på valentinesdagen 2013. Foto: AP Photo / Ice Model Management / NTB Scanpix
DREPT: Modell og jusstudenten Reeva Steenkamp ble drept av sin kjæreste, Oscar Pistorius, på valentinesdagen 2013. Foto: AP Photo / Ice Model Management / NTB Scanpix Vis mer