Slik var søket

Slik har Dagbladet funnet innleggene fra unge langrennsutøvere og idrettsutøvere som uttrykker bekymringer for spiseforstyrrelser på nettet.

Foto: ung.no/Buf.dir.
Foto: ung.no/Buf.dir. Vis mer
Publisert

Innleggene gjengitt i denne reportasjen, er funnet på Barne-, ungdoms- og familiedirekoratets spørretjeneste ung.no.

De ble funnet ved hjelp av ung.nos søkeverktøy og ulike kombinasjoner av søkeord.

Den eneste idretten med tilnærmet like mange treff på søkekombinasjonene «spiseforstyrrelser» (og relaterte søkeord) som langrenn, er turn.

Dagbladet har gjort de nøyaktig samme søkene for de ni andre største idrettene i Norge, og alle de andre ski-idrettene utenom langrenn. Også blant barn og unge som driver turn, spesielt, og håndball, er det flere som har skrevet inn om spiseforstyrrelser og beslektede temaer.

Det er ikke funnet mange tilsvarende innlegg om spiseforstyrrelser og liknende fra barn og unge som driver med andre store norske idretter, som fotball, friidrett, svømming, sykling, golf og kampsport. Men noen er det.

Det er også få innlegg fra utøvere fra andre ski-idretter, som skiskyting, alpint og skihopp. Det er også en del innlegg der det bare framgår at innsenderne driver med idrett, men ikke hvilken.

Innleggene i denne saken er gjengitt med tillatelse fra ung.no / Buf.dir. Innleggene er i hovedsak publisert de to siste åra.

- Skal ikke behandle

Anne Holter Bentzrød, seniorrådgiver og helsesykepleier i ung.no, bekrefter at temaer som trening, idrett og kropp går igjen på tjenesten.

- Det kommer også mange innlegg hver dag om spiseforstyrrelser. Det er et følsomt tema. Vi prøver å håndtere det så godt vi kan, men det er en vanskelig balansegang, sier hun og forklarer:

- Vi skal ikke behandle, men gi råd. Derimot opplyser vi hvor den enkelte kan søke hjelp. Vi gir barna og ungdommene hjelp til selvhjelp og ved å vise de videre til fagpersoner som kan diagnostisere og behandle, forteller hun.

Hun opplyser at antall spørsmål innen kategorien spiseforstyrrelser siste år er 1866 av totalt 103 000 spørsmål på ung.no. 94 prosent av spørsmålene om spiseforstyrrelse er fra jenter, fire prosent fra gutter. To prosent definerer kjønn som «annet». Kjønnsfordelingen er ellers 69-28-3 for alle innsendte spørsmål til tjenesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer