Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik var Thingnes Bø utrolige reise til VM-gull

Vi fulgte gulløpet meter for meter og minutt for minutt.

• Saken ble oppdatert fortløpende under fellesstarten.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): VMs siste øvelse ble avsluttet med «skiskyttersportens Formel 1» med fire norske gulllkandidater: Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

Etter to norske stafettgull på to dager ble mesterskapet reddet for Norges del før fellesstarten. Men Frankrike er VMs store nasjon og har gjennomført et mesterskap på høyde med Norges drømmemesterskap i Nove Mesto i 2013.

Marie Dorin Habert fjernet all tvil om hvem som er VM-dronningen med dagens gull, mens landsmannen Martin Fourcade er mesterskapets ubestridte kongen og var storfavoritt også på herrenes jakstart.

Verdenseneren hadde vunnet samtlige individuelle renn hittil i mesterskapet. Kunne den norske kvartetten, som viste at de sammen er verdens beste lag på stafetten i går, hindre Fourcades eventyrlige storeslem?

- Jeg har tro på alle de fire norske. Jeg klarer ikke å trekke frem én av dem. Dette blir veldig spennende. Det blir et drama, sa NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid før løpet.

Det skulle vise seg at Thingnes Bø var aller sterkest, mens også Bjørndalen kunne juble for en ny medalje.

Slik utviklet fellesstarten seg: • Løpet er i gang. Fourcade holder på å gå på trynet, men slipper med skrekken. Feltet er foreløpig samlet. De norske har kommet godt i gang og har plassert seg i fremste del av feltet.

• På første passeringspunkt er Erik Lesser i front av feltet. Tarjei Bø er sist av de norske på 15. plass, men feltet er samlet og avstandene er små.

• Rett før Gratishaugen rykker Fourcade inn mot standplass. Bare Simon Eder holder følge. Ned til Bjørndalen og co er det fire sekunder.

• Fourcade blir straffet for stuntet, bommer på første skudd og må gå én strafferunde. Bjørndalen og Thingnes Bø skyter fullt hus, mens Svendsen og storebror Bø bommer én gang hver.

• Bjørndalen og Thingnes Bø er dermed med i frontgruppa, mens Tarjei Bø og Forucade er nærmest av de som har vært i strafferunden. Nå drar faktisk Bø på Fourcade. Det er definitivt et styrketegn for stryningen, men er det så lurt å taue frem franskmannen?

- Tarjei Bø hjalp Fourcade mye på normalprogrammet også. Jeg skulle helst sett at han lot Fourcade gjorde jobben, sier skyteekspert Ola Lunde.

• Det går rolig i tetgruppa hvor Bjørndalen og Thingnes Bø har valgt å spare krefter på denne runden. Fourcade og storebror Bø har kontakt før andre skyting.

• Den norske duoens taktikk fungerte. Bjørndalen og lillebror Bø kom inn til standplass med lavere puls enn normalt etter en rolig runde og skyter fem raske treff. Dermed er de fortsatt med helt i front, mens Tarjei Bø blir straffet for en hard andrerunde og må gå en ny strafferunde. Fourcade skyter fullt hus denne gang og har kontakt med tetgruppa igjen.

• Nå skrur Thingnes Bø opp tempoet og rykker i front. Han får en luke. Bjørndalen innser alvoret og følger like bak. Fourcade ligger på 10. plass nå, ti sekunder bak stryningen.

• Thingnes Bø går veldig bra nå. Avstanden ned til Schempp, Bjørndalen og de nærmeste forfølgerne er 6,5 sekunder. Fourcade ligger på halen av hovedfeltet og taper sekunder.

• Thingnes Bø skyter en vanvittig rask serie, men bommer på det siste skuddet. Bjørndalen treffer imidlertid på alt, nok en gang, og leder etter tre skytinger!

• Bjørndalen går ut på den nest siste runden med et lite forsprang på Fourcade, som skjøt fullt og som har los på et nytt gull. Thingnes Bøs rykk og raske serie gjør at han bare er ti sekunder bak Bjørndalen, til tross for én strafferunde. Det kommer han trolig til å ta igjen på denne runden.

• Fourcade går forbi Bjørndalen, men nå er 42-åringen tilbake i front. - Det er helt fantastisk. Ole Einar er i tet før siste skyting, utbryter NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

• Fourcade gjør som på førsterunden og rykker på vei inn til standplass. Han får raskt en luke denne gang også. Da franskmannen gjorde dette før første skyting, ble han straffet med én bom. Skjer det samme nå?

• Men neida, denne gang skyter Fourcade fullt hus. Men det gjør også både Bjørndalen og Thingnes Bø. Den norske duoen går ut henholdsvis fem og sju sekunder bak VM-kongen. Kan de ta igjen franskmannen? Kan det bli norsk gull? Kan det bli to norske medaljer?

• Thingnes Bø går utrolig raskt og tar igjen de sju sekundene raskt. Nå er lillebror Bø i ryggen til Forucade. Og Bjørndalen følger like bak! For et drama dette blir.

• Thingnes Bø går frem i front. Han virker å være sterkere enn Fourcade, men han bør helst skaffe seg en luke før spurten. Bjørndalen er fem sekunder bak tetduoen nå.

• Lillebror Bø har hatt mye stang ut i mesterskapet med tre 4. plasser. Nå blir det garantert medalje. Men blir det gull? I øyeblikket går han og drar på Fourcade. Bak i feltet har storebror Bø avansert til 4. plass, mens Bjørndalen bare er fire sekunder bak Thingnes Bø og Fourcade nå.

• Fourcade går forbi Thingnes Bø inn på stadion. Nå skal det spurtes. Bjørndalen har fortsatt ikke gitt opp og nærmer seg stadig.

• Thingnes Bø rykker forbi Fourcade i den siste bakken og over Northug-flata. Han får en liten luke og får høre jubelruset på oppløpet. Thingnes Bø blir verdensmester i Holmenkollen! Fourcade tar sølvet, mens Bjørndalen tar bronse.

- Hva skjedde nå? Dette var helt magisk. Jeg var inspirert av Northug og avgjorde slik som han. Endelig slo jeg Fourcade. Dette er så sykt deilig, sier Thingnes Bø til statskanalen.

- Jeg sa jo at jeg ikke skulle bli dårligere enn nr. 4 i dette mesterskapet. Det har vært et fantastisk mesterskap, fortsetter den nybakte verdensmesteren.

VERDENSMESTER: Johannes Thingnes Bø tok gull på fellesstarten i Holmenkollen da han endelig tok knekken på Martin Fourcade.
VERDENSMESTER: Johannes Thingnes Bø tok gull på fellesstarten i Holmenkollen da han endelig tok knekken på Martin Fourcade. Vis mer