Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Brækhus lære jenter å forsvare seg mot overgripere

Mener temaet er tabu i Norge.

For drøye tre uker siden vant Cecilia Brækhus sin 21. profesjonelle boksekamp. Nå gir hun ut boken «Selvforsvar for jenter».

- Det blir en helt fantastisk bok, sier en entusiastisk, men alvorlig Brækhus til Dagbladet.

Mange forespørsler Brækhus har skrevet boken i samarbeid med Hanna Norberg, og har fått med seg psykologen Ole Boe, sin egne mentalt trener Tommy Fjeldheim og instruktører fra Krav Maga Academy i Oslo, som hver uke arrangerer selvforsvarskurs.

Boken gir både tips som å ikke gå alene, være observant, si fra hvor du er og vær mentalt forberedt hvis noe skulle skje, men lærer deg også grunnteknikker og grunnslag i selvforsvar. Den viser også hvordan du kan bruke gjenstander du har i vesken som våpen.

- Det blir en skikkelig lekker bok. Det er ingen skolebok, men rett og slett en feminin bok med gode tips.

Brækhus blir stadig spurt om ulike prosjekter, men dette var noe hun umiddelbart tente på.

- Jeg ble spurt om å gjøre det, og jeg blir jo spurt om mye, til tider mye rart, men akkurat denne ville jeg gjøre, sier hun.

- Har du selv vært i en situasjonen hvor du har måttet forsvare deg?

- Jeg har ikke vært det, men jeg har venninner som har vært det. Det er et et tema som i Norge virker litt tabu, men som vi må ta tak i. Norske jenter skal få gå i fred. Det har vært veldig mye de siste årene, og jeg sitter i Berlin og får det med meg, og skjønner ikke helt hva som skjer.

Boken er gitt ut på Kagge Forlag, og redaktør Therese Tungen var ikke tvil om at Cecilia Brækhus var rett person å spørre.

TA DEN: Brækhus deler sine beste råd for selvforsvar. Her er en av illustrasjonene fra boka. Foto: Siv Johanne Seglem
TA DEN: Brækhus deler sine beste råd for selvforsvar. Her er en av illustrasjonene fra boka. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Hun er tøff, veldig tydelig, og absolutt en unge jenter kan bli inspirert av. Da vi kom i prat med henne, viste det seg at hun er veldig engasjert i hvordan kvinner kan forsvare seg mot vold, og at hun gjerne ville motivere til å begynne å trene og bruke kroppen aktivt - og slik også styrke selvfølelsen, sier Tungen.

Viktig diskusjon Brækhus håper det kan bli en større diskusjon for å ta opp hva som kan gjøres for at norske jenter skal kunne føle seg trygge.

- Det har vært et par episoder den siste tiden. I en ideell verden skal jenter gå trygt på gaten, sånn er det dessverre ikke. Dette er et problem som må bli tatt på alvor, og og som krever diskusjon.

- Hva er dine beste tips til jenter?

• Gå hjem fra byen sammen med venninner, ikke gå alene.

• Gjør noe med holdningen din. La potensielle overgripere få se at du ikke er et potensielt offer.

•Lev som vanlig, smil og vær glad. Lev livet.

Preventivt: Cecilia Brækhus ønsker å lære jenter selvforsvar, og unngå å havne i situasjoner hvor de kan bli overfalt. Foto: John T. Pedersen.
Preventivt: Cecilia Brækhus ønsker å lære jenter selvforsvar, og unngå å havne i situasjoner hvor de kan bli overfalt. Foto: John T. Pedersen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media