HAR TYNGET UNITED MED GJELD: Glazer-familien - her med Malcom-sønnene Avram (til venstre) og Joel - lånte over fem milliarder kroner for å kjøpe Manchester United i 2005, for deretter å overføre gjelda til klubben. Deretter ble klubben tatt av børsen, men nå skal klubben igjen børsnoteres - i New York. Familien beholder imidlertid de mest verdifulle aksjene selv. Foto: (AP Photo/Jon Super)
HAR TYNGET UNITED MED GJELD: Glazer-familien - her med Malcom-sønnene Avram (til venstre) og Joel - lånte over fem milliarder kroner for å kjøpe Manchester United i 2005, for deretter å overføre gjelda til klubben. Deretter ble klubben tatt av børsen, men nå skal klubben igjen børsnoteres - i New York. Familien beholder imidlertid de mest verdifulle aksjene selv. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

Slik vil de beholde all makt i United - og få andre til å betale gjelda

Men fansen jubler for planen som skal befri klubben fra gjeldsmarerittet.

(Dagbladet): Siden finansmagasinet Forbes i 2004 begynte å kåre verdens mest verdifulle fotballklubb, har Manchester United toppet lista hver eneste år.

Likevel er ikke klubben i nærheten av å kunne konkurrere økonomisk med de rikeste klubbene i Europa - selvsagt på grunn av den enorme gjeldsbyrden de er blitt påført av sine amerikanske eiere.

Siden 2005 har United betalt svimlende 500 millioner pund - rundt 4,7 milliarder kroner - i renter og andre omkostninger på lånet Malcolm Glazer tok opp i forbindelse med oppkjøpet. Det er nesten det samme som byrival Manchester City har brukt på spillerkjøp siden sjeik Mansour overtok klubben i 2008.

Men gjelda er fortsatt skyhøy, nærmere bestemt 423 millioner pund, selv etter at man har kvittet seg med de dyreste lånene.

- Gjeld er veien til helvete, sa Manchester United-direktør David Gill i 2004 - året før Glazer-familien kjøpte opp klubben.

Etter det har pipa fått en helt annen lyd - og Gill har forsøkt å overbevise supporterne om at United er på riktig vei og økonomien i klubben er sunn og bærekraftig.

Gir ikke fra seg kontrollen
Nå ser det imidlertid ut som om klubben har kommet til den erkjennelsen at gjeldssituasjonen ikke er så overkommelig likevel.

I går kveld ble det i hvert fall kjent at Manchester United har innledet prosessen med å bli børsnotert i New York. Da ble en søknad på 231 sider overlevert børskommisjonen i USA.

Aksjene som er til salgs (prisen og antallet er ennå ikke fastsatt) er såkalte A-aksjer, mens Glazer-familien blir sittende på 100 prosent av B-aksjene. Mens eieren av en A-aksje er berettiget til én stemme, er eieren av en B-aksje berettiget til ti stemmer. Med andre ord er det er ikke slik at Glazer-gutta gir fra seg mye av kontrollen over United, selv om de nå tar klubben til børsen.

Foruten begrenset innflytelse kan eierne av A-aksjer heller ikke forvente noe utbytte. I søknaden går det fram at pengene fra aksjesalget i hovedsak skal brukes til nedbetaling av gjeld. For aksjekjøperne ligger muligheten for inntjening dermed først og fremst i andelene deres stiger i verdi - så gjenstår det å se hvorvidt de tunge investorene lar seg friste.

Ifølge BBC  er Uniteds håp at børsnoteringen skal hjelpe dem å bli kvitt mesteparten av gjelda.

FORTSATT ENORM GJELD: Siden 2005 har Manchester United brukt 4,7 milliarder kroner på å betjene lånene Glazer-familien påførte dem. Det er enda mer enn sjeikene til Manchester City har brukt på spillerkjøp. Foto:  (AP Photo/Scott Heppell, File)
FORTSATT ENORM GJELD: Siden 2005 har Manchester United brukt 4,7 milliarder kroner på å betjene lånene Glazer-familien påførte dem. Det er enda mer enn sjeikene til Manchester City har brukt på spillerkjøp. Foto: (AP Photo/Scott Heppell, File) Vis mer

Samtidig som United havner på børsen i New York, har eierne også opprettet et nytt datterselskap som skal registreres i skatteparadiset Caymen Island.

Innrømmer at posisjonen er truet
I «prospektet» som ble levert børskommisjonen i går, og som skal overbevise folk om å investere, bruker United naturlig nok mye plass på selvskryt. De skriver at de er en av de mest populære og suksessfulle lagene i verden uansett idrett, med 60 store trofeer siden oppstarten i 1878.

«Det har gitt oss muligheten til å utvikle det vi mener er en av verdens ledende merkevarer og en global fanbase på 659 millioner mennesker», heter det i en sekvens.

Men de er også forpliktet til å opplyse om risikoen ved å investere. Det gjør de på side 25 av de totalt 231 sidene - og scenariet som skisseres er det United-supporterne har fryktet siden Glazer-overtakelsen i 2005.

«Gjelda kan påvirke vår økonomiske helse og konkurranseposisjon. 31. mars 2012 var den samlede gjelda på 423,3 millioner pund. Det øker risikoen for at vi ikke genererer nok midler til å betale de beløpene gjelden vår forplikter oss til å gjøre.»

Og:

«Gjelda kan påvirke vår evne til å kjempe om spillere og trenere.»

- Gjelda er redusert betydelig
Sir Alex Ferguson har ofte forklart manglende storkjøp med standardfrasen «ingen verdi i markedet», og med et mulig unntak i Wayne Rooney har han nektet å bryte lønnsstrukturen i klubben for å tiltrekke seg de beste spillerne.

Med mindre gjeld kunne situasjonen vært annerledes, og det er dit United håper å komme ved å søke innpass på New York-børsen.

Spørsmålet er hvorfor det skjer først nå, og ikke for mange år siden.

- Det har ligget i kortene ganske lenge. Overraskelsen er at det skjer i USA og ikke i Asia, det har lenge vært snakk om at United skulle børsnoteres i Singapore. Hva som gjorde at det ble USA er spekulasjoner, men Glazers egne selskaper holder til i USA. Det er nærliggende å tenke at de ville gjøre det i hjemmemarkedet, sier lederen Bård Skaar Viken i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb til Dagbladet.

- Hva tenker dere om at United i dette «prospektet» innrømmer at gjelda kan få konsekvenser for statusen som toppklubb?

- GJELD ER VEIEN TIL HELVETE: United-direktør David Gill kom med de berømte ordene i 2004 - året før Glazers fiendtlige oppkjøp. I tida etterpå har han hardnakket hevdet at klubbens økonomi er sunn. Kanskje kan klubben takke sir Alex Ferguson for at United fortsatt har hatt suksess tross beskjeden aktivitet på overgangsmarkedet. Foto: (AP Photo/Jon Super)
- GJELD ER VEIEN TIL HELVETE: United-direktør David Gill kom med de berømte ordene i 2004 - året før Glazers fiendtlige oppkjøp. I tida etterpå har han hardnakket hevdet at klubbens økonomi er sunn. Kanskje kan klubben takke sir Alex Ferguson for at United fortsatt har hatt suksess tross beskjeden aktivitet på overgangsmarkedet. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

- Vi leser det mer som en sikkerhet overfor potensielle investorer, de er nødt til å opplyse om mulig risiko ved et kjøp. Men når man ser hvordan regnskapene har utviklet seg under Glazer, er det vanskelig å vurdere om det har praktisk betydning. Klubben har hatt voldsom suksess under Glazer også.

- Har misnøyen med eierne dempet seg blant United-fansen, eller ønsker fortsatt majoriteten av supporterne dem dit pepperen gror?

- Som supporterklubb forholder vi oss til de eierne United til enhver tid måtte ha. Det positive de siste årene er at gjelda er redusert i betydelig grad, og lånene med de høyeste rentene ble nedbetalt i november 2010. Samtidig ønsker United å være konkurransedyktige, og det er vårt håp at de nå klarer å redusere gjelda ytterligere, sier Skaar Viken.

- Deprimerende dokument
Det er nok et ønske alle United-supportere stiller seg bak, men selve utformingen av planen møtes ikke utelukkende med begeistring hos alle kommentatorer og fotballskribenter.

- Glazerne har funnet sin foretrukne løsning: Finn noen andre som kan betale gjelda, mens de selv blir sittende med total kontroll over klubben, skriver David Conn i The Guardian.

- Det 231 sider lange registreringsdokumentet i jobben med å børsnotere Manchester United, den berømte fotballklubben, er dette den siste Glazer-kandidaten til tidenes mest deprimerende dokument med ordet «fotball» i seg, fortsetter han.

PROTESTENE HAR STILNET: I 2010/11-sesongen var United-supporterne igjen på krigsstien mot sine amerikanske eiere, men protestene har blitt stadig færre. Noen supportere peker på at Glazer-familien har gjort en god jobb med å styrke Uniteds merkevare og kommersielle potensial. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
PROTESTENE HAR STILNET: I 2010/11-sesongen var United-supporterne igjen på krigsstien mot sine amerikanske eiere, men protestene har blitt stadig færre. Noen supportere peker på at Glazer-familien har gjort en god jobb med å styrke Uniteds merkevare og kommersielle potensial. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer