Slik vil de nye landslagssjefene skape superlag til Sotsji-OL

Skal ha fem klare gullkandidater i skiskyting.

NYE TRENERE: Roger Grubben (t.v.) og Espen Nordby Andersen er de nye trenerne for skiskytterherrene.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
NYE TRENERE: Roger Grubben (t.v.) og Espen Nordby Andersen er de nye trenerne for skiskytterherrene. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Roger Grubben og Espen Nordby Andersen ble i dag presentert som de nye trenerne til herrelandslaget i skiskyting.

Duoen skal lede Norge til etter OL i Sotsji i 2014.

- Det langsiktige målet er å skape flere gullkandidater enn vi har i dag. I OL ønsker vi å ha med fem herreløpere som kan kjempe om gull, sier Roger Grubben til Dagbladet.

Herrene tok ingen individuelle gullmedaljer i VM i Ruhpolding i mars - men Norge samlet likevel fire gullmedaljer til sammen. Tora Berger vant to individuelle, mens det ble seier på både mixed stafett og herrestafetten.

De siste sesongene er det Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen som har vært norske medaljehåp på herresiden. Fram mot OL om under to år, vil Grubben ha et helt lag bestående av kandidater til gullet.

VIL HA MER JUBELN. De nye landslagstrenerne vil ha flere slike scener. Her er Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Rune Bratsveen fra VM-stafetten i Ruhpolding.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL HA MER JUBELN. De nye landslagstrenerne vil ha flere slike scener. Her er Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Rune Bratsveen fra VM-stafetten i Ruhpolding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Alle vet hva Svendsen, Bø og Bjørndalen kan prestere og det er tre mann vi regner med vil være med å prege skiskyting i årene som kommer. Med god trening og utvikling er det ikke urealistisk at vi kan reise til OL med et helt lag med gullkandidater. Vi har mange unge løpere som banker på døra, sier Grubben, som også var landslagssjef fra 2002 til 2006.

- Hvem?

- Blant annet Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Lars Helge Birkeland og Henrik L'Abée-Lund er skiskyttere vi håper kan være med og kjempe om OL-plass, sier Grubben.

- Samtidig skal vi heller ikke glemme potensialet til Alexander Os, Rune Bratsveen og Lars Berger, legger landslagssjefen til.

Kjenner Bjørdalen godt Ole Einar Bjørndalen vil være 40 år under OL i 2014. Grubben som i mange år har jobbet sammen med Bjørndalen mener alderen ikke er noen hindring.

- Han er absolutt en viktig mann de neste sesongene. Vi skal sammen jobbe hardt for at han er en gullkandidat. Hallvard (Hanevold) vant jo OL-gull i Vancouver i samme alder, og ingen tviler på at Ole Einar kan gjøre det samme, sier Grubben.

PÅ LANDSLAGET: Emil Hegle Svendsen ble nummer to i verdenscupen denne sesongen. FFoto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ LANDSLAGET: Emil Hegle Svendsen ble nummer to i verdenscupen denne sesongen. FFoto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Hvordan skal dere sørge for at han får en bedre sesong enn i fjor?

- Først og fremst kan jeg bidra til å gi trygghet, og jeg tror det kanskje er det viktigste rundt Ole Einar, sier Grubben.

Vil ha flere i toppen Franske Martin Fourcade vant verdenscupen sammenlagt. Emil Hegle Svendsen ble nummer to, mens Tarjei Bø ble nummer sju. Videre fulgte Bjørndalen på 16. plass og Rune Bratsveen på 43. plass.

- Etter flere gode sesonger, så er det ingen hemmelighet at forrige sesong var for svak. I tida som kommer ønsker vi å etablere flere i toppen, og ha flere innenfor topp ti er et klart mål, sier Grubben.

I begynnelsen av mai vil landslaget ha sin første samling.

- Både Emil og Ole Einar kjenner jeg godt fra før, og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med resten av laget, sier Grubben.

Bedre skyting Grubben og Espen Nordby Andersen skal dele ansvaret for landslaget, og Andersen kommer fra en stilling hos juniorlandslaget.

KAN FÅ OPPTUR: Ole Einar Bjørdalen er en av løperne som har hatt Roger Grubben som trener tidligere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KAN FÅ OPPTUR: Ole Einar Bjørdalen er en av løperne som har hatt Roger Grubben som trener tidligere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er flere ting vi må ta tak i fra i fjor. Blant annet skal vi se på langrennsfarten og skyteprosessen. Herrelandslaget har levert gode resultater over en lang periode, og vår jobb er å fortsette å levere disse resultatene. Samtidig er det enkelte ting vi kan bli bedre på, sier Andersen til Dagbladet.

TILBAKE I TOPPEN: Tarjei Bø vant verdenscupen i 2010/11, og kom på 7. plass i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILBAKE I TOPPEN: Tarjei Bø vant verdenscupen i 2010/11, og kom på 7. plass i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer