Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Høgmo revolusjonere norsk fotball

- Konservativ tenkning bringer oss ikke videre.

LANDSLAGSSJEF: Per-Mathias Høgmo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LANDSLAGSSJEF: Per-Mathias Høgmo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Fredag starter en ny sesong i Tippeligaen når Aalesund tar imot Stabæk på Color Line Stadion. Ennå er ikke skisesongen over, og mange vil mene at fotballen kunne ventet.

For landslagstrener Per-Mathias Høgmo (56) kommer ikke sesongen en eneste dag for tidlig. I en ideell verden mener Høgmo at Tippeligaen burde startet i slutten av februar, eller i begynnelsen av mars.

- Danmark har tatt nye grep. Neste år starter sesongen enda en uke før, rundt 20. februar. Det er nesten på linje med Bundesliga (etter vinterpausen). Da er det bare Norge og Sverige igjen. Russland har tatt grep. Hvis vi virkelig mener noe - at vi ønsker å konkurrere internasjonalt i framtida - må vi gå den veien, strekke sesongen lenger. Det er smertefullt, men det handler om å endre en kultur, sier Høgmo til Dagbladet.

- Det kan ta litt tid. Men vi må alle være litt sta. Jeg er overbevist om at det kommer til å gi både sportslige og økonomiske effekter for klubbene og norsk fotball totalt sett.

Kickoff Dagbladet møter Høgmo på et kickoff for toppfotballen på Ullevaal stadion mandag. Analysene etter EM-kvalifiseringen er unnagjort. Norge står utenfor det gode selskap når sluttspillet starter i Frankrike til sommeren. Landslagssjefen mener at en lenger sesong kan bringe norsk fotball på sporet av et mesterskap igjen.

Han sier:

- I min ideelle verden starter sesongen i slutten av februar, eller i begynnelsen av mars. Så holder den på til månedskiftet november/desember. Med dagens teknologi er dette fullt mulig. Det handler om psykologi og kulturendring. Det handler om å ta konsekvensene av målene vi selv setter oss.

- Hvordan jobber du inn mot fotballmiljøet for å få dette til?

- Det er veldig delte meninger om dette. Vi har en tendens til å være litt konservative i noen sammenhenger. Jeg husker det da vi skulle legge om hoppstilen eller måten å gå langrenn på. I Norge er fotballen en ung profesjon. Men den står ekstremt sterkt. Vi ønsker å være i det gode selskap. Jeg ser at de som er mest framoverlent, også er mest offensive og positive. Og så er det mange som ikke helt ser de positive konsekvensene dette vil ha i forhold til økt kvalitet og resultater.

- Må være rause Høgmo fortsetter:

- Her må vi være rause mot oss selv, og stå i det. I løpet av en sesong kan vi miste litt publikum. Men på sikt kommer det til å løse seg. Når det kommer 110.000 tilskuere i Holmenkollen, blir det ikke feil å stå inne på en stadion med varmerør i taket, eventuelt spille innendørs som i Stockholm. Der har de lagt til rette for at de kan spille fotball året rundt.

- Hvor mange lag ser du for deg i en serie fra februar til desember?

- Det skal jeg ikke ta her og nå. Men når du ser den danske serien, er den ganske spisset. De har fått fram lag som Midtjylland og F.C. København. Vi kommer ikke utenom at Tippeligaen og nivå to må bli enda spissere, med mindre vi gir fra oss litt ambisjoner. Det håper jeg at vi ikke gjør.

Praktisk tilrettelegging - Men blir det ikke feil å se norsk fotball, samtidig som Therese Johaug, Petter Northug og nasjonale yndlinger kjemper om heder og ære?

- Det handler om kultur. Selv er jeg ekstremt glad i vintersport. Men det trenger ikke å konkurrere. Det handler om praktisk tilrettelegging. Konservativ tenkning bringer oss ikke videre. Jeg vet det jobbes beinhardt i klubbene. Men min resept er at vi blir enda mer lik den internasjonale terminlista. Det har jeg tro på.

Høgmo ser uansett fram til å komme i gang med sesongen:

- Det jobbes veldig godt i mange klubber. De klubbene som har de sterkeste organisasjonene som varemerke, er også de som lykkes over tid. De er favoritter. Jeg tenker på Molde, Rosenborg, Strømsgodset og Odd, sier Høgmo.

FAGLIG PRAT:  Per-Mathias Høgmo slo av en prat med Ole Gunnar Solskjær og Dag-Eilev Fagermo på mandagens kickoff for norsk fotball. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FAGLIG PRAT: Per-Mathias Høgmo slo av en prat med Ole Gunnar Solskjær og Dag-Eilev Fagermo på mandagens kickoff for norsk fotball. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer