Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik vil LSK-veteranene sette VIF på plass

- Du tråkker til litt ekstra.

LANG ERFARING MOT VIF: Frode Kippe (t.v.) og Espen Søgård koste seg i vårsola etter dagens LSK-trening. Tilsammen har de mange titalls kamper for Lillestrøm mot VIF. Søndag møtes rivalene igjen. - Det er en storkamp det er ekstra deilig å vinne, sier Søgård. Foto: Sigbjørn Strand
LANG ERFARING MOT VIF: Frode Kippe (t.v.) og Espen Søgård koste seg i vårsola etter dagens LSK-trening. Tilsammen har de mange titalls kamper for Lillestrøm mot VIF. Søndag møtes rivalene igjen. - Det er en storkamp det er ekstra deilig å vinne, sier Søgård. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Søndag er det klart for et av norsk toppfotballs virkelige storoppgjør: Vålerenga mot Lillestrøm på Ullevaal.

Mens Vålerenga var regnet blant gullfavorittene før seriestart, var det mange medier som tippet Lillestrøm i den andre enden av tabellen. Aller mest skeptiske til de gulsvarte var kanskje vi i Dagbladet, som tippet LSK på nedrykksplass.

Det er bare spilt tre serierunder, men enn så lenge har Lillestrøm gjort tipsene til skamme med 7-0 mot Stabæk og 4-4 mot Rosenborg på bortebane. Skjønt 1-4 hjemme mot Brann, som også var nederlagsdømt, var mer illevarslende.

- Jeg velger å tro at vi er litt undervurdert, sier Frode Kippe til Dagbladet.

Veteranen ser ingen grunn til at Vålerenga havnet så mye høyere opp på tabelltipsene.

- Jeg har like stor tro på vårt lag som på Vålerenga. Det er ikke noe som tyder på at det ikke blir en jevn kamp på søndag, sier Kippe.

Andre typer 33-åringen anslår at han har spilt 20-30 kamper mot Vålerenga, og burde vite hva han snakker om.

- De har litt andre typer i laget enn oss. De har ikke den gjennombruddshissigheten vi har på topp, men til gjengjeld har de kanskje mer fart på sidene og en type som Fredrik Stoor som gjerne kommer til innlegg. Men de holder spillet mye sentralt, og er gode på små flater.

- Hvordan er det for deg som midtstopper å møte et slikt lag?

- Det er greit å få spillet mest mulig foran seg, mener Kippe.

Tråkker til ekstra Espen Søgård (31) har kanskje et enda sterkere forhold til lokaloppgjørene mot Vålerenga. Som innfødt romeriking er han oppvokst med rivaliseringen.

- Når man er fra området her og har fulgt LSK fra tidlig alder, er det klart Vålerenga er et lag man liker å slå. Og det er jo ekstra gøy å være med å spille mot dem sjøl. Det er en storkamp det er deilig å vinne, sier midtbanespilleren.

Han legger ikke skjul på at tenningen kommer enda enklere når motstanderen spiller i blått, hvitt og rødt.

- Du tråkker til litt ekstra. Det har med rammen å gjøre. Det er himmel eller helvete, sier han om betydningen av kampen.

Håper på brudd Søgård har heller ikke noe imot den ballbesittende stilen til Vålerenga.

- HIMMEL ELLER HELVETE: Espen Søgård i aksjon mot Luton Shelton på Ullevaal i 2009. LSK vant 1-0. 
Foto: Kyrre Lien, Scanpix
- HIMMEL ELLER HELVETE: Espen Søgård i aksjon mot Luton Shelton på Ullevaal i 2009. LSK vant 1-0. Foto: Kyrre Lien, Scanpix Vis mer

- Det er greit for oss. Klarer vi få en del brudd sentralt i banen, har vi gode spillere foran. Da skal vi nok sette Vålerenga på plass også, advarer han.

Når man møter erkerivalen har ikke form og tabellposisjon så mye å si.

- Disse kampene lever sitt eget liv. Vi vet hva som møter oss. De som tør å spille sitt eget spill, får gjerne best resultater. Men først må vi vinne krigen, sier Sørgård.

Har spilt for begge Begge trenerne til Lillestrøm har spillererfaring fra både Vålerenga og LSK. Assistenttrener Petter Belsvik husker godt det spesielle i oppgjørene.

- Det er ikke vanskelig å motivere seg til sånne kamper. Det er en «gratiskamp» der du får alt servert, sier han til Dagbladet.

Og det gjelder ikke bare spillere med lang fartstid i klubben, som Kippe og Søgård.

- Første gang nye spillere er med på det, merker de fort at det er noe spesielt. Det oppfatter de også fra omgivelsene, sier Belsvik.

Han spilte to kamper for Vålerenga mot Lillestrøm og to for Lillestrøm mot Vålerenga.

- Alle fire kampene endte uavgjort. Jeg scoret i én av dem, for Vålerenga på Åråsen 16. mai, sier Belsvik.

- Hvilket år var det?

- Det var i ... 2001, sier Petter Belsvik med en innlagt tenkepause.

Det er selvsagt feil, for i 2001 spilte Vålerenga i 1. divisjon. Det var 16. mai i 2002 han sikret uavgjort for Vålerenga på Åråsen med sitt 157. mål i Tippeligaen - det siste før han tangerte Odd Iversens rekord på 158 mål.

Belsvik scoret nummer 159 året etter - for Lillestrøm - og er bare passert av Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt på toppscorerlista.

- Folk mistet hodet Også hovedtrener Henning Berg spilte for både Vålerenga og Lillestrøm før han dro til Blackburn i 1992.

- Du kan si at slike kamper handler om tre poeng, men det betyr mer for spillerne. Det er ekstra intensitet, glød og lidenskap, sier han.

At kampen er så viktig for fansen gjør den til noe ekstra for laget også.

- Vi har supportere som støtter og backer oss på hver eneste kamp. Vi hadde ikke hatt noen klubb uten supporterne. Det er mange likhetstrekk mellom det supportere og spillere tenker og føler, sier Berg.

- Du er ikke redd for overtenning?

- Det kan selvsagt skje. Jeg har spilt i noen derbyer sjøl der folk har mistet hodet helt, men det har vi heldigvis ikke opplevd mellom Lillestrøm om Vålerenga, sier han.

• Følg Vålerenga - LSK søndag klokka 20 og de andre tippeligakampene i helga direkte på live.dagbladet.no.

GODT MINNE: Petter Belsvik scorer for Vålerenga i 1-1-kampen på Åråsen 16. mai 2002. Torgeir Bjarmann (t.v.) scoret LSKs mål. Foto: Daniel Sannum Lauten
GODT MINNE: Petter Belsvik scorer for Vålerenga i 1-1-kampen på Åråsen 16. mai 2002. Torgeir Bjarmann (t.v.) scoret LSKs mål. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media