STOLTHET, SAMHOLD OG VINNERVILJE: Det er de tre punktene landslagets verdiprosjekt handler om. Her fra privatlandskamp i fotball mellom Ungarn og Norge på Ferenc Puscas Stadion i Budapest i forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STOLTHET, SAMHOLD OG VINNERVILJE: Det er de tre punktene landslagets verdiprosjekt handler om. Her fra privatlandskamp i fotball mellom Ungarn og Norge på Ferenc Puscas Stadion i Budapest i forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Slik vil NFF stoppe gambling blant spillere

Toppspillerne må signere etisk vedlegg i kontrakter fra 2013.

(Dagbladet): Under en pressekonferanse på Ullevaal stadion i dag ble Norges Fotballforbunds verdiprosjekt "Jeg spiller for Norge" lagt frem av generalsekretær Kjetil Siem og toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Stolthet, samhold og vinnervilje er punktene i prosjektet som også kalles «Landslagsskolen».
 
Nye kontraktsvedlegg fra 2013
Toppfotballsjefen og generalsekretæren informerte i tillegg om at det fra 2013 skal legges til et nytt vedlegg i alle spillerkontrakter i Tippeligaen, Adeccoligaen og for landslaget.

Sommerens kampfiksingssak har ført til at NFF tar grep, og nettopp gamblingregler er et eksempel på hva som skal med i kontraktene.

- Det skal være en bevisstgjøring i forhold til vår etiske og moralske standard. Og forventninger til det samme. Det er ikke noe hokus pokus, men det er viktig. Det handler om hvordan du skal oppføre deg som spiller. Og at du skriver under på retningslinjene du spiller fotball under, sier Kjetil Siem.

Og det kan virke som det trengs tydelighet rundt hva som er lov og ikke.

Fredrikstad-spiller Mads Hansen skapte overskrifter da han la ut en twittermelding om at han hadde tippet penger på egen kamp mot Rosenborg i nest siste serierunde.

- Jeg ser på meg selv som en veldig lovlydig borger, jeg er veldig opptatt av å følge reglene i det jeg gjør. Hvis jeg hadde vært innom garderoben før en kamp, eller vært involvert i kampen på en annen måte, ville det vært helt uaktuelt for meg å tippe, forklarte Hansen til Dagbladet.

Nå håper Semb det skal bli lettere for spillere og ledere å forholde seg til problematikken.

- Dette blir en bevisstgjøring om hva du kan gjøre og hvordan du skal opptre i forhold til gambling. Det vil ha en veldig stor preventiv effekt. Akkurat hva som blir ordlyden og retningslinjene i dette, skal jeg være forsiktig med å si akkurat nå. Men at det blir strammet inn ganske kraftig er i hvert fall helt klart.

Ikke twitterforbud
A-landslaget avsluttet fotballåret positivt, etter en turbulent periode i september, med tap for Island og kaoset rundt John Arne Riises twittermeldinger. Toppfotballsjefen avviser likevel at det vil bli aktuelt med twitter-nekt.

- Bruk av sosiale medier er noe vi ser på, og det er en viktig del av hverdagen for spillerne. Men det å være bevisst i forhold til hvordan man bruker dem, så de ikke brukes feil i forhold til at du representerer en nasjon, et lag, en gruppe, og ikke bare deg selv når du er ute aktivt på disse mediene, er viktig.

- Er det aktuelt å nekte bruk når det er landslagsuke for eksempel?

- Her er det frihet under eget ansvar, og det kommer ikke til å bli noe forbudslinje her i det hele tatt. Tvert imot, vil jeg nesten si. Det vil være sånn at man vil appellere til sunn fornuft, en forståelse for hvordan man skal bruke det, uten at det blir negativt for laget eller gruppa, sier Semb.

«JEG SPILLER FOR NORGE»: Toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.v.) og generalsekretær Kjetil Siem presenterte i dag verdiprosjektet som i framtida skal kjennetegne de norske fotballandslagene. Foto: Fredrik Varfjell / scanpix
«JEG SPILLER FOR NORGE»: Toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.v.) og generalsekretær Kjetil Siem presenterte i dag verdiprosjektet som i framtida skal kjennetegne de norske fotballandslagene. Foto: Fredrik Varfjell / scanpix Vis mer