Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Rønning bryte Northug-hegemoniet

Og Northug gir Rønning en fair sjanse.

PRESTISJENEDERLAG: Eldar Rønning tapte veddemålet mot Sjur Røthe og måtte gå i Brann-drakt under samlinga i Meråker denne uka. - Egentlig var det verre at RBK tapte mot Brann enn at jeg må gå i trøya. Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg den er ganske fin, gliser Rønning. Foto: Ole Morten Melgård
PRESTISJENEDERLAG: Eldar Rønning tapte veddemålet mot Sjur Røthe og måtte gå i Brann-drakt under samlinga i Meråker denne uka. - Egentlig var det verre at RBK tapte mot Brann enn at jeg må gå i trøya. Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg den er ganske fin, gliser Rønning. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

MERÅKER (Dagbladet): Odd-Bjørn Hjelmeset vant VM-femmila i 2007. Siden har distansen tilhørt Petter Northug (26) i internasjonale mesterskap. VM-gull i 2009 ble fulgt opp med OL-gull i 2010 og et nytt VM-gull i 2011.

Femmila er også distansen langrennskongen helst vil vinne i vinterens VM i Val di Fiemme. Men seiersrekka kan bli stoppet - i hvert fall hvis landslagskollega Eldar Rønning får det som han vil.

- Jeg har ett stort mål i vinter. Det er å ta gull på femmila i VM, sier Rønning til Dagbladet.

Northug har respekt Og det er god grunn til å ta truslene fra Rønning på alvor. Da Northug ikke deltok, grep Rønning muligheten og vant femmila i Holmenkollen sist vinter. Skogningen har også to etappeseirer i Tour de Ski i Val di Fiemme-løypene. Begge i klassisk fellesstart, som også er startformen på VM-femmila.

Alt dette er selvfølgelig Northug smertelig klar over.

- Eldar kan absolutt nå målet sitt. Han vant i Kollen, han vant den siste fellesstarten i Val di Fiemme og han er rask. Så ja, han kan klare det, sier Northug til Dagbladet.

Spesialøkt Selvfølgelig har Rønning en plan for hvordan han skal klare det. Forberedelsene startet umiddelbart etter VM i Holmenkollen i 2011, der Rønning satset alt på 15-kilometeren og fikk med seg et sølv.

- Jeg legger inn spurter og avslutninger på alle langturer, forteller Rønning.

- Så har jeg lagd meg ei spesiell femmilsøkt. Jeg hadde ei slik økt i august og skal ha ei ny i oktober.

Han vet at løypa i Val di Fiemme gir ham en liten fordel i duellen mot Northug. Bakkene er ekstremt bratte, og det er lite hvile over bakketoppene. Det betyr at Northug tvinges til å bruke sin antatt svakeste teknikk, diagonalgang, og at han ikke får full effekt av sin rå styrke i lett terreng.

Har slått Northug Er Northug med til spurten, er han som kjent vrien å tukte. Men Rønning har klart det - noen få ganger.

- Jeg tok ham i Flyktningerenet en gang. Så slo jeg ham den første gangen jeg vant i Val di Fiemme. Og så husker jeg at jeg tok ham en gang vi spurtet om en 30.-plass i Canmore, gliser Rønning.

KONGEN: Petter Northug har for vane å inkludere femmilsgull i samlinga fra hvert mesterskap. Foto: Rasmus Skaug
KONGEN: Petter Northug har for vane å inkludere femmilsgull i samlinga fra hvert mesterskap. Foto: Rasmus Skaug Vis mer

- Hva betyr det at du har to seirer i Val di Fiemme?

- Det gir selvtillit at man har klart det før. Psykisk er et viktig, og det ligger i bakhodet når jeg har femilsøkt på trening, der jeg kjører hardt lenge og spurter på slutten.

Frykter én mann - Hvor ofte tenker du på VM-femmila?

- Hver dag på trening. Løper jeg tre timer i myra, så er det den jeg tenker på.

Og hvilken konkurrent han tenker mest på å slå, er det ingen tvil om.

- Petter Northug blir vanskeligst å slå, det er jeg helt sikker på. Det er mange som kan vinne, som Niklas Dyrhaug, Dario Cologna, Maxim Vylegzhanin og Martin Johnsrud Sundby. Men det er én mann jeg frykter mest i spurten. Det er selvfølgelig Petter, erkjenner Eldar Rønning.