DRØMMELAG: Både Vegard Forren og Zlatan Ibrahimovic er på Kjell Jonevrets norsk-svenske drømmelag.
Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix
DRØMMELAG: Både Vegard Forren og Zlatan Ibrahimovic er på Kjell Jonevrets norsk-svenske drømmelag. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpixVis mer

Slik ville fotball- og langrennslandslaget blitt i en norsk-svensk union

Hvilke nordmenn får spille for det «svorske» fotballandslaget og hvilke svensker får representere Petter Stordalens drømmeunion i langrenn?

(Dagbladet): Petter Stordalens dagdrømmer om en norsk-svensk union, ett felles rike fra Stavanger til Stockholm og fra Svalbard til Skåne, fikk stor internasjonal oppmerksomhet i mai.

Nå har Dagbladet, etter inspirasjon fra Business Insider, tatt hotellmagnaten på ordet og sett for seg hvordan et norsk-svensk rike, «Det skandinaviske superlandet Svorge», ville sett ut.

Ved å legge sammen Sveriges 627 OL-medaljer med Norges 478, ville Svorge, som vi kaller det, bare hatt USA og Sovjetunionen foran seg på lista over medaljegrossister. Les om hele superlandet «Svorge» her.

Symbiotisk samarbeid? I denne saken har vi laget et norsk-svensk drømmelag i de to mest populære idrettene i Norge og Sverige, altså fotball og langrenn.

I langrenn er den norske dominansen total, basert på forrige sesongs verdenscupliste. Der er bare Charlotte Kalla i nærheten på kvinnesiden. På herresiden var hele tolv nordmenn foran beste svenske.

Men der Norge dominerer langrennssporten, gjør svenskene det samme på vårt sammenslåtte fotballandslag.

NORSK DOMINANS: Charlotte Kalla blir bare reserve på det norsk-svenske drømmelaget i kvinnelangrenn. Therese Johaug og Heidi Weng er antatt bedre basert på fjorårets resultater.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORSK DOMINANS: Charlotte Kalla blir bare reserve på det norsk-svenske drømmelaget i kvinnelangrenn. Therese Johaug og Heidi Weng er antatt bedre basert på fjorårets resultater. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Vikings svenske trener Kjell Jonevret kjenner begge nasjonene godt. Jonevret har som Molde- og Viking-trener i nesten ti år opparbeidet seg meget god kjennskap til norsk fotball.

Det samme har han til hjemlandet Sverige, hvor han var trener i 13 år før han kom til Tippeligaen i 2007. Dette er Jonevrets norsk-svenske drømmelag:

Svorges beste fotballandslag (4-4-2): Keeper: Andreas Isaksson (Sverige)
Høyreback: Mikael Lustig (Sverige)
Midtstopper: Andreas Granqvist (Sverige)
Midtstopper: Vegard Forren (Norge)
Venstreback: Oscar Wendt (Sverige)
Høyrekant: Emil Forsberg (Sverige)
Sentral midtbane: Kim Källström (Sverige)
Sentral midtbane: Albin Ekdal (Sverige)
Venstrekant: Sebastian Larsson (Sverige)
Spiss: Veton Berisha (Norge)
Spiss: Zlatan Ibrahimovic (Sverige)
Benken: Rune Jarstein (Norge), Omar Elabdellaoui (Norge), Håvard Nordtveit (Norge), Martin Olsson (Sverige) Stefan Johansen (Norge), Alexander Tettey (Norge), Marcus Berg (Sverige), Joshua King (Norge).

Kjell Jonevrets vurdering: - Keeperkampen er svært jevn. Jarstein har hatt en strålende sesong og kunne like godt ha blitt valgt. Forren er med på grunn av hans offensive kvaliteter. Både Elabdellaoui og Jonas Svensson gir Lustig hard kamp om høyrebacken, men jeg hadde valgt Lustigs rutine i et mesterskap. Men i framtida kan de norske bli bedre enn ham.

- På midtbanen er svenskene best. Johansen har gode kvaliteter, men jeg ville nok valgt Källström og Ekdal. Tettey er også et alternativ. På høyrekanten har jeg veldig tro på Forsberg, som jeg anser som den best beste etter Zlatan og som kan blomstre i EM. Larsson har jo veldig mye erfaring fra Premier League.

- Når det gjelder Zlatans spissmakker, handler det om å finne en som passer til ham. Det handler om hvem Zlatan vil spille med. Jeg tror Veton Berisha hadde passet perfekt som Zlatans makker. Han løper ekstremt mye og har de bevegelsene Zlatan trenger rundt seg. Det kunne blitt en bra duo. King har vært god i det siste, men jeg går for Veton.

LANGT UNNA: Kjell Jonevret mener Martin Ødegaard ikke er i nærheten av et norsk-svensk drømmelandslag - foreløpig.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANGT UNNA: Kjell Jonevret mener Martin Ødegaard ikke er i nærheten av et norsk-svensk drømmelandslag - foreløpig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det er naturlig at Sverige har flest representanter etter såpass god mesterskapsfangst over tid. Men Norge har veldig mange spennende talenter. Både Norge og Sverige har spennende U21-årganger, så i framtida kan dette laget bli riktig så bra. En spiller som Martin Ødegaard er fortsatt junior og trenger nok fire-fram år til, mener Jonevret.

Kalla som førstereserve Viking-trenerens norsk-svenske drømmelag i fotball er langt mer hyggelig lesestoff for svensker enn for nordmenn. Det inntrykket snus imidlertid på hodet om vi gjør en tilsvarende sammenslåing på langrennsfronten.

I langrenn er det langt mer konkrete måleapparat enn i fotball og mindre subjektivitet. Derfor kan vi ta ut disse stafettlagene basert på fjorårets verdenscuplister:

Svorges stafettlag i langrenn kvinner: 1. etappe: Ingvild Flugstad Østberg (Norge)
2. etappe: Heidi Weng (Norge)
3. etappe: Therese Johaug (Norge)
4. etappe: Marit Bjørgen (Norge) *
Reserver: Charlotte Kalla (Sverige), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Norge), Maiken Caspersen Falla (Norge) og Ragnhild Haga (Norge).
* Bjørgen deltok ikke i fjor, men er et selvsagt valg i comebacksesongen - i kraft av å være tidenes mestvinnende kvinnelige langrennsløper.

Svorges stafettlag i langrenn herrer: 1. etappe: Niklas Dyrhaug (Norge)
2. etappe: Martin Johnsrud Sundby (Norge)
3. etappe: Finn-Hågen Krogh (Norge)
4. etappe: Petter Northug (Norge)
Reserver: Emil Iversen (Norge), Didrik Tønseth (Norge), Hans Christer Holund (Norge) og Sjur Røthe (Norge).
* Den svenske kvartetten Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson og Daniel Richardsson hadde en unormal svak sesong grunnet enten sykdom eller langløpssatsing, men forventes å komme sterkere tilbake den kommende vinteren.

INGEN SVENSKER: Petter Northug ville ikke ha fått noen svensker med på et norsk-svensk drømmelag basert på fjorårets resultater.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN SVENSKER: Petter Northug ville ikke ha fått noen svensker med på et norsk-svensk drømmelag basert på fjorårets resultater. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
VURDERER: Kjell Jonevret er ikke sikker på om noen norske fotballspillere ville forsterket det svenske landslaget.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
VURDERER: Kjell Jonevret er ikke sikker på om noen norske fotballspillere ville forsterket det svenske landslaget. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.