Slik vinner du hoppuka

De seks norske hoppukevinnerne lukter noe stort av vår nye hoppkomet, Sigurd Pettersen.

Alle de norske hoppukevinnerne, Olaf B. Bjørnstad (71), Toralf Engan (66), Torgeir Brandtzæg (61), Bjørn Wirkola (59), Ingolf Mork (55) og Espen Bredesen (34), tror den nye hopphelten Sigurd Pettersen (22) får suksess i den tysk/østerrikske hoppuka 29. desember til 6. januar.

- Det er hyggelig å høre. Jeg lover å gi jernet, så får vi se hvor langt det holder, sier hoppukedebutanten fra Rollag & Veggli til Dagbladet.

Olaf B. Bjørnstad vant den aller første hoppuka i 1953/54.

- Sigurd Pettersen er en type som kan bli veldig god. Men jeg kan ikke forstå at han ikke får det til like bra på vått føre som på kaldt. Greier du å smøre skiene dine, er ikke mildvær noe problem. Det er mer realt og stabilt å hoppe på vått føre enn på blank is, sier Olaf B. Bjørnstad.

Rådet hans til de åtte norske hoppukedeltakerne er å ha det gøyalt når de er i Oberstdorf, Garmisch, Innsbruck og Bischofshofen.

- I stedet for å stenge seg inne på hotellet og bare snakke skihopping, må de være ute blant folk og ha det moro. For å lette litt på nervepresset bør de gå ut og ta en øl, synge og danse til tyrolermusikk, sier Olaf B. Bjørnstad.

Han er glad for at den nye landslagstreneren Mika Kojonkoski lar løperne få utvikle seg individuelt.

- For Sigurd er det viktig at han gjør det som er best for ham sjøl, og ikke hører på forståsegpåere som sier at gjør du sånn og slik, går det enda bedre. Jeg tror han kommer på pallen, men hoppuka er en manndomsprøve, sier Olaf B. Bjørnstad.

- Kan vinne

Toralf Engan ble den andre norske hoppukevinneren i 1962/63.

- Sigurd imponerer meg med helheten i det han gjør. Han er også en type som ikke lar seg vippe av pinnen. Han kom som et skudd og later til å ha det som skal til for å bli en topphopper. Jeg tror han kan vinne hoppuka, sier den gamle stilhopperen fra Leik til Dagbladet.

Engan gleder seg også over at 22-åringen fra Rollag & Veggli drar med seg resten av hopperne.

- Når det først kommer én storhopper, drar han med seg flere. Norge har alltid vært en hoppnasjon, og hører naturlig hjemme i toppen. Endelig har vi fått et godt lag igjen, sier Toralf Engan.

Selv om det har gått litt nedover for Sigurd Pettersen i de siste rennene, er han imponert over stabiliteten til den nye hopphelten.

- Han har lengden inne, men kan fortsatt forbedre nedslaget. Det gjelder ikke bare Sigurd, men hele verdenseliten, sier Toralf Engan.

Torgeir Brandtzæg, friskusen fra Ogndal, vant hoppuka i 1964/65.

- Sigurd Pettersen er en fantastisk type. Jeg har stor tro på ham, og mener han er god nok til å vinne enkeltrenn i hoppuka. For å gå til topps sammenlagt må han nok ha litt mer rutine, sier Torgeir Brandtzæg.

I likhet med Engan mener han Sigurd Pettersen har det som trengs for å nå toppen internasjonalt.

- Alt han gjør virker gjennomtenkt. Han er rolig, og blir ikke propell selv om han har fått til et godt skihopp. I hoppuka er det spesielt viktig å holde hodet kaldt. Alle fire bakkene er forskjellige. I tillegg må han takle stress og alle mulige værforhold. Det er en styrkeprøve han skal igjennom nå, sier Torgeir Brandtzæg.

- Galgenhumor

Som gammel topphopper vet han at det går i bølger. Nå gleder han seg over at Hopp-Norge endelig er tilbake på kartet.

- Når det lykkes for én, kommer humøret og selvtilliten i hele gjengen. De siste åra har det vært mye dårlig stemning i hoppleiren. Det går ikke hvis du skal kjempe i toppen. Smilet må være med i hoppsporten. Litt galgenhumor er heller ikke av veien, sier Brandtzæg - vel vitende om at stressfaktorene er mye større i dag enn da han sleiket skituppene.

- Ikke minst i forbindelse med reklame, sier Torgeir Brandtzæg til Dagbladet.

- God for pallen

Bjørn Wirkola vant tre hoppuker på rad i 1966/67, 67/68 og 68/69.

- Sigurd Pettersen har stilen inne og er utrolig sterk på lengdene. Han virker jordnær og fornuftig, vet hva det dreier seg om og har flinke folk rundt seg. Sigurd er god nok for pallen i hoppuka og en av outsiderne til å vinne sammenlagt. Han kan bli en hoppkonge, sier Bjørn Wirkola.

Nå stoler han på at Sigurd Pettersen fortsetter i samme stilen.

- Resultatene hittil er ingen tilfeldigheter. Han har hoppingen inne, og kommer til å vinne mer. Det er skikkelig moro at vi har fått en skihopper i toppen. Endelig blir det spennende å se på TV igjen, sier Wirkola.

Han er enig med dem som hevder at hoppuka er større enn både OL og VM.

- For å vinne sammenlagt må du være god i fire renn. Det er ikke nok å ha flaks én gang. Fortuna (OL-vinner i 1972) hadde for eksempel aldri vunnet hoppuka. Vinterens hoppuke er ganske åpen. Martin Höllwarth virker sterk, det samme gjelder Adam Malysz og Sven Hannawald i tillegg til Sigurd Pettersen, sier Bjørn Wirkola.

- Moden

Ingolf Mork gikk til topps i hoppuka 1971/72 da Yukio Kasaya reiste hjem til Japan etter å ha vunnet de tre første rennene.

- Sigurd Pettersen har allerede vist at vi må tro på ham. Han virker moden, både i tanke og oppførsel. Det verste som kan skje, er å bli god for tidlig. Derfor er det kjempepositivt at vi har fått fram en utøver som er voksen, ikke en guttunge. Nå håper jeg hjernecellene hans også tar imot det som vil komme, sier Ingolf Mork.

I hoppuka tror han mer på sterke enkeltresultater enn på en eventuell sammenlagtseier.

- Også Sigurd må få lov å bomme innimellom. Når han lykkes, er han god nok for pallen. I tillegg drar han med seg de andre. Sigurd hopper slik flere av oss lenge har etterlyst. Han sitter på hel fot, trår ned i hoppet og kommer seg framover. Altfor lenge har de norske løperne sittet for langt framme. Jeg har mye mer tro på den hopptekniske løsningen som er innført nå, sier Ingolf Mork.

- Ny hoppstjerne

Espen Bredesen er den foreløpig siste norske hoppukevinneren. Etter sammenlagtseieren i 1993/94 måtte han rømme sletta i Bischofshofen. Hoppingen hans der var en ren maktdemonstrasjon, og resulterte i den første norske hoppukeseieren på 22 år. Nå tror Espen på ny suksess for de norske fargene.

- Sigurd er rolig og reflektert, har gode verdier og vil bli et fint forbilde. Han tør å trene, står på og har samtidig beina godt plantet på jorda. Han kan vinne enkeltrenn i hoppuka og bli en ny hoppstjerne, sier Bredesen.

Samtidig er han litt usikker på om Sigurd Pettersen greier sammenlagtseieren i sin aller første hoppuke.

- Han har hatt kjempesuksess, men har samtidig erfart så lite. Om han holder i fire renn på rad så tidlig i karrieren, er jeg litt usikker på. Men tronen er ledig. Verken tyskerne, finnene eller Adam Malysz er der de en gang var. For Sigurd er det bare å benytte sjansen og ta over førersetet, sier Espen Bredesen.

FORVENTNINGER: Sigurd Pettersen og resten av Hoppuke-laget trente i går i Holmenkollen. Den norske hoppkometen har gjort at de norske Hoppuke-veteranene igjen gleder seg til konkurransen som blir rangert høyere enn både VM og OL.
DEN FØRSTE: Olaf B. Bjørnstad
DEN STØRSTE: Bjørn Wirkola.