Mange tippere tenker ukritisk at Liverpool på hjemmebane; den er sikker. Men Liverpool har bare vunnet fem av 14 hjemmekamper når dette skrives. Her feirer Steven Gerrard scoring i én av dem; 3-0 hjemme mot Everton. Foto: EPA/PETER POWELL
Mange tippere tenker ukritisk at Liverpool på hjemmebane; den er sikker. Men Liverpool har bare vunnet fem av 14 hjemmekamper når dette skrives. Her feirer Steven Gerrard scoring i én av dem; 3-0 hjemme mot Everton. Foto: EPA/PETER POWELL Vis mer

Slik vinner du i tipping

Tippekupongen har vært en del av mange nordmenns lørdagsritual siden 1948. Slik øker du vinnersjansene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt riktig, innledningen er tabloid. Det er ingen enkel vei til å vinne på tippekupongen, et spill med 55 prosent tilbakebetalingsprosent (55 kroner betales tilbake i premier for hver hundrelapp Norsk Tipping får inn) og en vinnersjanse per rekke på 1 til 531.441 for 12 rette.

Tippekupongen er et av de vanskeligste spillene å tjene penger på, grunnet den lave tilbakebetalingsprosenten. En matematiker vil fortelle deg at det er umulig å vinne penger i tipping, samtidig sitter det en del luringer rundt om som har en annen historie.

Tippekupongen er likevel først og fremst et underholdende spill, og et fast tilbehør til TV-fotballen i helgen.

Her kommer noen enkle råd for å øke vinnersjansene, spesielt til storgevinstene!

Forstå hvem du spiller mot
Tipping er et pottspill, der Norsk Tipping samler inn tips og innsatser for så å dele premiepotten på de deltakere som har 10, 11 eller 12 riktige. Det betyr at hvis du tipper som «alle andre» og vinner, blir premiene meget lave.

Det er en grunn til at de virkelig store tippepremiene av og til går til vinnere som har tippet strikkemønstre eller faste rekker: Disse kupongene inneholder gjerne mange overraskelser som få eller ingen andre tipper, og dermed er man alene om vinnerloddet.

Altså: Du spiller mot de andre tipperne, og må være smartere enn dem skal du ha mulighet til å gå i pluss over tid.

Bonuspotten
Bonuspotten er et initiativ fra Norsk Tipping for å få flere høye tippepremier, og utbetales til vinnere som er alene om 12 rette i en tippeomgang. Det er en pott for pausetipping og en for fulltidstipping, og disse opererer uavhengig av hverandre. Potten øker for hver kupong den ikke blir utbetalt, helt til den når 5 millioner. Da fordeles den på alle som har 12 rette.

Bonuspotten er enda en god grunn til ikke å tippe som alle andre.

For eksempel vant en tipper fra Bergen 3,9 millioner i midten av januar. Han hadde tippet flere overraskelser, og da lille Novara utlignet mot store Milan i det 89. minutt forsvant alle konkurrentene, og mannen satt alene igjen med 12 rette. Dermed fikk han 3,7 millioner kroner i bonuspott i tillegg til gevinsten for tolveren. Denne mannen er trolig uenig med de som mener det er umulig å gå i overskudd med tippekupongen...

Folkerekka
Skal du prøve deg på de store gevinstene, kan du gå mer vitenskapelig til verks enn å satse på flaks og strikkeoppskrifter. På Norsk Tippings hjemmesider kan du få frem «folkerekka», som forteller om hvor stor prosentandel av tipperne som har tippet et bestemt utfall. Sammen med gode kampanalyser, fra for eksempel Dagbladets oddssider, kan du prøve å tippe bevisst mot strømmen i kamper hvor ett utfall synes overvurdert. Får du inn en skikkelig outsider kan du ha gode sjanser på en hyggelig premie selv om de andre tipsene ikke er like «crazy».

Bruk gjerne avistippernes oppsett til tippekupong som et utgangspunkt, men det er liten vits i å levere disse oppsettene om du jager store premier.

Folkerekka vil av og til vise at en stor favoritt er markert på opptil 90 prosent av kupongene. Det sier seg selv det ryker enormt mange tippere om denne favoritten ikke innfrir. Spanderer du en gardering i den kampen, og heller tipper en annen kamp «sikker», vil du kanskje vinne sjeldnere, men ha sjanse på større premier når du først vinner.

Spill når Bonuspotten skal ut
En enkel måte å øke tilbakebetalingsprosenten på, og dermed øke dine matematiske vinnersjanser, er ved å tippe kun når bonuspotten skal fordeles. Med andre ord, når den har nådd fem millioner kroner. I de spilleomgangene ligger det betraktelig mer i potten for 12 rette, noe som kan være en god anledning til å levere en litt større kupong enn normalt. Det kan jo være kjedelig å tippe såpass sjelden, men man kan jo levere en rimelig kupong hver uke, og heller satse litt ekstra når bonuspotten skal ut.

Jackpot
I tillegg til bonuspotten opererer Norsk Tipping med en jackpot, en bonus som utløses når ingen hadde 12 rette på den aktuelle kupongen sist. Det betyr ekstra premiepenger i potten, og en høyere tilbakebetalingsprosent i de rundene.

Bruk Langoddsen i vurderingene
Både på Norsk Tippings hjemmesider og på Dagbladets tippesider ligger oddsen for hvert utfall i kampene på tippekupongen, via spillet Langoddsen. Oddsen gir deg en pekepinn på hvordan Norsk Tippings profesjonelle oddssettere vurderer vinnersjansene i kampen. For eksempel vil oddsen 2,00 — 3,00 — 3,60 tilsvare en vinnersjanse på 50 prosent for hjemmeseier, 33,3 prosent for uavgjort og 27,7 prosent for borteseier. Det gir cirka 111 prosent, og de 11 prosentene ekstra er Norsk Tippings provisjon. Den reelle sjansen for hvert utfall er altså noe lavere enn det som er skrevet over, ettersom summen selvsagt er 100 prosent.

Disse prosentene kan du blant annet måle opp mot folkerekka. La oss si at oddsen er 2,00 for hjemmeseier i en kamp, som altså tilsvarer en reell anslått vinnersjanse på noe under 50 prosent. Om folkerekka viser at 70 prosent av tipperne har tippet hjemmeseier, kan det her være en fin anledning til et lønnsomt motspill på U eller B, alternativt begge deler.

Samtidig kan det være smart å tippe hjemmeseier om oddsen for det er 2,00, mens bare 30 prosent av tipperne har markert for H. Du skaffer deg en fordel.

Ikke tipp på navn eller historie
Noen tippere tenker ukritisk at Liverpool på hjemmebane; den er sikker. Men Liverpool har bare vunnet fem av 14 hjemmekamper når dette skrives. Lag med kjente navn og en stolt historie er ofte overvurdert av tippere, både på Tippekupongen og i oddstipping.

Et kjent navn eller seriemesterskap vunnet for 20 år siden vinner ikke fotballkamper. Bruk ny informasjon, og spill gjerne mot «storlagene» når du jakter de store gevinstene.

Pausekupongen
Pausetipping er å spille på tipperesultatet til pause, og er et eget spill fra Norsk Tipping, som leveres på samme måte. Det er langt lavere omsetning i dette spillet, ofte rundt en femtedel av omsetningen i fulltidsspillet.

Samtidig behandles ofte pausekupongen litt stemoderlig av tipperne, som i mange tilfeller leverer inn de samme markeringene der som på fulltidskupongen.

Når vi vet at bonuspotten utbetales også på pausekupongen blir dette spillet straks mer interessant. Lav omsetning betyr at få tipper. Samtidig er ofte kupongene mindre gjennomtenkte. Det gir de smarte tipperne en mulighet til å bli alene om 12 rette på pausekupongen, og dermed sikre seg store bonuspott-utbetalinger.

Konklusjon
For å øke dine vinnersjanser på den tradisjonelle tippekupongen skal du holde et våkent øye med bonus- og jackpotter, ikke tippe som alle andre og bruke eksperttipsene til å ta smarte avgjørelser fremfor å følge dem blindt. Fremfor alt skal du bruke din kunnskap om fotball, for tippekupongen er en kunnskapskonkurranse mot resten av landets tippere.

Har du flere gode tips, bruk gjerne kommentarfeltet, så samler jeg de beste i en ny artikkel.

Lykke til med tippingen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer