Slik vinner Henning kampen

Henning Berg må droppe kravet om startplass for å vinne kampen.

Mens fotballvenner flest hyller Nye Norge, kommer Henning Berg med et krav via TV 2 foran jubileumskampen sin. Det høres ut som et ekko fra eldre og dårligere landslagsdager.

Trener Åge Hareide kommer neppe til å høre etter. Han har delvis avslått den forrige landslagskapteinens ønske om å få spille fra start i sin kamp nummer 100.

Utspillet dreier seg hverken om kvaliteten eller utbyttet av en treningskamp mot Wales. For det første er Henning mer enn bra nok til å spille stopper i et slikt oppgjør; dessuten har Hareide tid nok i løpet av 90 minutter til å teste hvem av de andre utenlandsproffene som passer i stopperduoen til VM-kvalifiseringen i høst.

Dette gjelder forståelsen av spillernes plass på et norsk landslag.

OPP GJENNOM karrieren har Henning vært en av de flinkeste til å forstå hva som lager et godt fotballag. Det gir grunn til å tro at han selv løser saken nå som TV 2-kameraet er borte, og det er tid til å se sin egen stolthet i større perspektiv enn fjernsynsruta.

Selv har jeg et vel bredt perspektiv på Henning. Han debuterte som A-lags spiller mens jeg trente KFUM, Oslo midt på 80-tallet. Da var Henning junior, men allerede sett av Manchester United og det med god grunn. Sjelden har jeg trent en mer moden og fleksibel lagspiller.

Denne sesongen sleit Henning med et dårlig bein, men det hjalp å ha junioren på banen uansett. Løsningen ble at han steppet inn som keeper og styrte laget bare med sitt blotte nærvær og spilleforståelse.

AT HAN skulle utvikle seg til en av Norges mest suksessrike utenlandsproffer var litt mer overraskende. Jeg trodde ikke toppfarten hans ville holde helt til internasjonalt elitenivå, men jeg tok feil.

Mange har tatt feil når de har vurdert Hennings ulike enkeltferdigheter, og ikke sett måten han setter spillet sitt sammen på.

Det handler om en grunnleggende fotballforståelse og stor dose ekstrem vilje.

NÅ HANDLER det om å tøye viljen til beste for det nye som er i ferd med å utvikles på det norske fotballandslaget.

I sin tid var Henning selv en del av en slik forandring. Han tilhører 1969-kullet, en av de beste årgangene i norsk fotball, og det kullet som fikk være med på Drillo-revolusjonen. Det var denne årgangen som spilte på U-landslaget under Drillo og som ble tatt rett opp på A-landslaget da han plutselig overtok ansvaret høsten 1990.

De fleste av disse spillerne fikk godt betalt for sin deltakelse i det norske fotballmirakelet. For dem var landslagets kollektive resultater inngangsbilletten til en personlig formue.

ALT DETTE er vel unt. Henning Berg har i tillegg tjent landslaget trofast etterpå og framhevet fellesskapet framfor enkeltspilleren.

Nå er den holdningen sentral i byggingen av et nytt sterkt landslag. Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye lar ingen av enkeltspillerne få sjansen til å vokse over fellesskapet. Det er bakgrunnen for at Henning Bergs TV 2 intervju knapt kunne ha kommet på et dårligere tidspunkt.

Landslagsledelsen vil uansett til å løse problemet på sitt vis; det vil si lite spilletid for Henning mot Wales på Ullevaal om snaue to uker.

En ting er at jeg som gammel klubbkamerat ikke unner ham en slik avslutning på karrieren. Mye viktigere er det at han ikke skal påføre seg det selv.

Det er bare å ta en vennlig prat med Åge Hareide nå som TV-kameraet er slått av. Slik vinner Henning Berg også avskjedskampen.

MÅ DROPPE KRAVET: Henning Berg spiller nå for Glasgow Rangers.