Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Talentutvikling Fotball-VM 2018

Slik viste den nye VM-stjernen hvor han kommer fra

Uansett hvor store puter vi syr under beina til fotballungene våre, er det fortsatt smartest å konkurrere på barnas premisser. Bare les historiene fra VM.

HELT ENKELT: Yerry Mina tok av seg fotballstøvlene da han entret Nou Camp i vinter. Det minnet oss og ham på hvor denne nye VM-stjernen kommer fra. I kveld venter England i 1/8-dels finalen. FOTO:AP/Manu Fernandez.
HELT ENKELT: Yerry Mina tok av seg fotballstøvlene da han entret Nou Camp i vinter. Det minnet oss og ham på hvor denne nye VM-stjernen kommer fra. I kveld venter England i 1/8-dels finalen. FOTO:AP/Manu Fernandez. Vis mer

I DEN strømmen av nye store navn som et fotball-VM alltid løfter fram, kommer som regel også de viktige fortellingene om hva som gjør deg god i verdens desidert største idrett.

Etter noen år med et ganske hysterisk fokus på hvordan vi her hjemme skal tilrettelegge fotballivet for våre egne barn, gjelder det å høre etter. For ennå har ingen av mesterskapets stjerner snakket om hvor viktig det var at de som 6-åringer slapp å spille en time om uka sammen med barn som heller ville plukke blomster, eller at de ekstra minuttene spilletid mot slutten av en kamp i 8-års klassen betydde noe mer enn at pappa vant. Altså at den ekstra spilletida som de beste ungene våre alltid får, også viste seg å bli avgjørende for karrieren.

VM-STJERNEN HJEMMEBANE; Yerry Mina lærte seg å leke fotball på denne banen i Guachene, Colombia. Kanskje ikke alt var like tilrettelagt som vi ønsker det? FOTO: AFP/Luis ROBAYO.
VM-STJERNEN HJEMMEBANE; Yerry Mina lærte seg å leke fotball på denne banen i Guachene, Colombia. Kanskje ikke alt var like tilrettelagt som vi ønsker det? FOTO: AFP/Luis ROBAYO. Vis mer

Jeg har heller ikke hørt noen takke det strukturerte treningsopplegget eller akademiet i Bærum som satt en standard for fotballivet ved å skille klinten fra hveten da de var 7.

Derimot har jeg hørt om Yerry Mina; Colombias nye midtstopperkjempe som sist vinter gikk barbeint inn på Camp Nou som ny Barcelona-spiller for å minne oss og seg selv på hvor enkle kår han kommer fra.

YERRY er oppvokst litt sør for Cali i et Colombia som nesten ble slitt i stykker av grov sosial urettferdighet, narkobaroner og borgerkrig. Sånt er gjerne grobunn for åndelighet, og selv siterer han helst Bibelen og 5. Mosebok 11,24 om jødenes lovete land når han skal forklare hvorfor støvlene måtte av da han hadde sitt livs største fotballøyeblikk.

TAKKNEMMELIG: Yerry Mina vet hvor han kommer fra, og er takknemmelig midt i VM-suksessen ,med Colombia. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
TAKKNEMMELIG: Yerry Mina vet hvor han kommer fra, og er takknemmelig midt i VM-suksessen ,med Colombia. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Vis mer

Men når du ser leken i Colombias spill i kampen mot England i kveld er denne søramerikanske magiske realismen enda tydeligere et bilde på unger som har lekt fram sin egen fotball.

Ganske enkelt fordi livet rundt dem var sånn at fotballen betydde mer enn alt for ungene selv.

EDINSON CAVANI; en annen av Sør-Amerikas skinnende stjerner i dette mesterskapet, skrev forleden en nydelig historie om akkurat det på nettstedet Players Tribune. Fortellingen var formet som et brev til seg selv som 9-åring hjemme nord i Uruguay. Om hvordan et barn fikk oppleve det å bli glad i fotball:

BREV TIL SEG SELV: Edison Cavani (31) sendte et nydelig brev til seg selv som 9-åring midt i VM. FOTO: AFP/ Odd R. Andersen.
BREV TIL SEG SELV: Edison Cavani (31) sendte et nydelig brev til seg selv som 9-åring midt i VM. FOTO: AFP/ Odd R. Andersen. Vis mer

- Du lever livet ditt ute med en ball ved føttene. Det er måten vi gjør det på i Sør-Amerika. Du vet ikke noe annet. Hva er egentlig inne? Ikke noe moro. Ikke noe interessant. Ingen Playstation. Ingen diger TV. Du har ikke varmt vann i dusjen heller. Det er ikke noe varme. Om vinteren er varmesystemet fire pledd, skriver han, og fortsetter:

- Og hva er poenget ved å ha postere av fotballstjerner på veggen? Hvert andre, tredje år; alt etter som jobbene endrer seg og familien din ikke har penger til leie, må du flytte til en annen plass. Men vet du hva som er bra? Hver nye plass uansett hvor den befinner seg har en grusflekk rett utenfor. Og det er alltid en ball i nærheten. Ingen utleier i verden kan ta den fra deg.

FORLEDEN scoret Edinson Cavani to vakre mål mot Portugal, men han vet ikke om livet som 31-årig verdensstjerne er bedre enn hverdagen han hadde som 9-åring:

- Jeg må fortelle deg. Du blir ikke nødvendigvis lykkeligere, skriver han til seg selv:

- Jeg savner de dagene du har. Du har friheten. Som unge kan du kaste deg inn i livet med en intensitet og en glede som det er umulig å beholde som voksen, Vet du hvordan jeg har det som 31? Jeg går fra et hotel til treningsfeltet, så fra treningsfeltet til en buss og en flyplass. Så med buss til en stadion.

- Da du var ung, hadde du den illusjonen at de mest suksessfulle også eide mest. Så skjønner du at den som har det best, er den som er klok nok til å leve livet. Som fotballproff har du alt du kan drømme om, og det er det all grunn til å være takknemmelig for. Men egentlig er det bare et sted du er virkelig fri. Og det varer i 90 minutter hvis du er heldig, forteller han.

MEN Edinson fikk det til som fotballspiller. Kanskje fordi ingen detaljstyrte leken hans da han var 9 år, eller fordi ingen noen gang fikk tatt fra ham den ballen. Skjønt Edinson tror også det også hjalp av de som organiserte kampene, skjønte at dette først og fremst var lek for unger:

- Hvordan kan du holde oppe motet hos småunger uansett hva stillingen er? Du innfører en egen is-regel. Is til den som scorer det siste målet! Stillingen kunne gjerne være 1 - 8. Det betydde ingen ting.

- I pausen ble støvlene liggende i en haug og alle spilte barbeint. Hvis jeg lukker øynene mine nå, kan jeg fortsatt føle den skitne jorda under beina mine. Hvordan hjertet hamret på jakt etter ballen for å vinne den iskremen. Det er slike følelser du bærer med deg hele livet fordi du er fra Sør-Amerika, skriver Edinson Cavani.

Eller fordi du er fra Norge og har voksne rundt deg som lar deg få lov til å leke verdens barnsligste lek.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media