ALVOR IGJEN: Lars Lagerbäck presenterte i dag troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
ALVOR IGJEN: Lars Lagerbäck presenterte i dag troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Lars Lagerbäck med ny tropp

Slik vurderer han Ødegaards Real-sjanser

- Ikke mange 19-åringer som passer i Real Madrid.

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck presenterte tirsdag troppen til kampene mot Kypros og Bulgaria i september. Det blir de to første oppgjørene i nyskapningen Nations League, og blant de 23 uttatte er Martin Ødegaard (19).

Real Madrid-spilleren ble for noen dager siden utlånt til Vitesse i Nederland. Dermed går han på en ny sesong der han ikke får sjansen til å spille seg inn på stjernelaget.

Alt tyder på at dette er en del av en plan Real Madrid hele tida har hatt for den unge nordmannen. Så vil det være ulike meninger om hvor rask utviklingen har vært for den teknisk begavede spilleren.

NY KLUBB: Martin Ødegaard er utlånt til Vitesse denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
NY KLUBB: Martin Ødegaard er utlånt til Vitesse denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

Til Dagbladet sier landslagstrener Lagerbäck at han ikke ble spurt til råds om hva Ødegaard burde gjøre denne sesongen.

- Men jeg tror det er ganske bra for Martin å spille på et sånt nivå, Nederland eller Belgia. Det viktigste er at han kommer til en klubb som fungerer bra, at treneren er bra - og at han får spille så mye som mulig, sier Lagerbäck.

- Etter hvert er det bra at han spiller på et høyest nivå som mulig. Men den nederlandske ligaen er OK i dag, synes jeg.

Sensasjonelt

At Ødegaard gikk fra Strømsgodset til Real Madrid i 2015, er den mest sensasjonelle overgangen i norsk fotball noen gang. Spørsmålet er om det i det hele tatt er mulig å spille seg inn på laget som har vunnet Champions League de tre siste åra.

Ødegaard har dette som mål. Det har han aldri lagt skjul på overfor Dagbladet. Slik vurderer Lagerbäck mulighetene:

- Det er vanskelig å bedømme. Han har en spillestil og noen egenskaper som passer i et lag som har så gode spillere. Samtidig - når du ser på troppen deres - så er konkurransen tøff. Det er ikke mange 19-åringer som passer i Real Madrid. Det kan man si.

Lagerbäck fortsetter:

- Martin er en bra gutt. Han vil trene fotball og han har lett for å lære. Måten han har kommet inn i vår måte å spille fotball på, er kjempebra. Det er bare opp til ham. Det gjelder å være egoistisk og mentalt sterk. De beste spillerne jeg har jobbet med, vil bare være best. De skal bare inn i en av de store klubbene.

- Hvor har Ødegaard noe å hente?

- Han må bli mer effektiv. Jeg synes han har vært god defensivt. Men han kan bli bedre i 50-50-situasjonene defensivt. Han kan bli litt mer effektiv og direkte både med og uten ball. Han vil gjerne ha ballen på føttene. Men får han en rolle som nummer 10 i Vitesse, må han også løpe uten ball.

Landslagets sportssjef, Nils Johan Semb, tror Ødegaard befinner seg i riktig liga akkurat nå:

- Vitesse er en ganske godt organisert klubb. Det er et bra lag som er litt bak de beste, som Ajax og PSV. Men de er blant topp fire, fem eller seks. Det kan være et bra nivå for Martin. Det var viktig med en avklaring.

EM-mulighet

Ødegaard er utlånt til Vitesse ut sesongen.

Nations League-kampene mot Kypros og Bulgaria går henholdsvis hjemme og borte. Også Slovenia er i samme gruppe. Vinneren går til playoff, noe som gir muligheten til å sikre EM-sluttspill i 2020.

Det vil også bli spilt ordinær EM-kvalifisering i 2019.