Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slike folk som Therese er ikke til å stoppe

Heller ikke i langrenn er det bonus det dreier seg om.

STRÅLENDE LEVERT :  Therese Johaug har trent så mye sprint at hun til slutt også nådde en finale. Det kan avgjøre Thor de Ski. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
STRÅLENDE LEVERT : Therese Johaug har trent så mye sprint at hun til slutt også nådde en finale. Det kan avgjøre Thor de Ski. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

FORLEDEN gratulerte en god svensk kommentatorkollega syrlig sjefene i det internasjonale skiforbundet med en ødelagt Tour de Ski. Han ga skisjefene tre konkrete forslag til hvordan de skulle rette opp det han karakteriserte som en «fiasko». Dette måtte være siste gang denne konkurransen startet med tre så harde etapper, så burde bonussekundene forsvinne og til slutt var det helt nødvendig å øke sprintenes betydning i sammendraget.

Ondere tunger kunne ha hvisket at alle disse endringene ville ha passet perfekt for et svensk lag i generasjonsskifte, formsvikt og ubalanse, men det er ikke poenget. Der alle ønsker Sverige tilbake med full kraft i langrennsporet, blir det stadig mer tydelig at det å endre styrkeforholdet i denne idretten ikke dreier seg om å flikke på et par regler.

Det gjelder å ta tak i det som utgjør forskjellen mellom nederlag og seier. Derfor kommer Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby stadig nærmere sammenlagtseieren i hver sin klasse.

BEGGE kunne ha sutret over at nettopp sprintene fort blir utslagsgivende i en slik konkurranseform. Lenge stoppet kravet til høy maksfart de to. På oppløpet ble Therese alltid for sein i forhold til Marit Bjørgen, mens Martin var sjanseløs mot Petter Northug i enhver spurt.

For to som neppe dominerte 60 meter i gymmen på skolen, er sånt direkte deprimerende. De ble begge langrennsløpere i en tid da sporten endret seg radikalt. Mens Martin akkurat var blitt senior og Therese holdt junioralderen, kom Petter Northugs taktiske opplegg og sprintoppvisninger som økte kravet til eksplosivitet radikalt. Normalt skulle utøvere med en så lav maksfart og et så gjennomsnittlig rykk som disse to vært ganske sjanseløse.

I hvert fall i forhold til det arbeidet de ellers la ned i sporten sin.

DER og da kunne Therese og Martin ha krevd en regelendring; ett eller annet nytt som hadde hjulpet de mest utholdende i den tilsynelatende håpløse kampen mot konkurrenter som helst hang i ryggen, utnyttet dragsuget og til slutt bare suste forbi. I utgangspunktet ville ikke det vært noe mindre rettferdig enn at FIS-lederne nå skal ta ekstra vare på de svenskene som ikke er så godt trent.

Therese og Martin valgte annerledes. Dess eldre de ble, dess mer skjønte de at det bare var en måte å nå fram på. De måtte trene riktigere og slik sørge for å bli raske nok.

DET forbløffende resultatet så du på nytt i dag. Det som skulle være Martins aller svakeste dag, ble i stedet en ny påminnelse om at skihistorien nesten ikke har hatt en mer komplett løper.

Der han satte en ny standard i dobbeltdans på sprinten i fristil for noen dager siden, kom det et rykk i klassisk opp bakkene som knuste både konkurrentene og oppfatningen av Martin som en ensidig seig langrennsløper. Nå er han blitt en så god sprinter at sammenlagtseieren i Touren er trygg.

Så trygg er slett ikke Therese Johaug. Der har sprintene foreløpig åpnet opp for Ingvild Fløgstad Østberg i rask utvikling. Følger Ingvild opp med å holde Thereses åpningstempo på onsdagens 10km, kan de utskjelte bonussekundene like gjerne gi Gjøvik-jenta en fordel.

DET hadde vært moro. Ingen ting er bedre for en sport enn stadig vekslinger helt i teten, men det er nødvendig å skjønne hvordan det best kan skje.

Da er utfordringen utøvernes treningsvilje. Ikke ledernes mer eller mindre vellykkete forsøk på å lage mest mulig spennende konkurranser.

SPURTET NED PETTER NORTHUG:  Martin Johnsrud Sundby slo Petter Northug i klassisk sprint og avgjorde Tour de Ski.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
SPURTET NED PETTER NORTHUG: Martin Johnsrud Sundby slo Petter Northug i klassisk sprint og avgjorde Tour de Ski.FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media