Nødlandslag møter Østerrike i Nations League

Slike gutter vil gamle Norge ha

Landslagsåret 2020 vil fort gå inn i historien med ett enkelt spørsmål hengende over seg, hva om? Men først skal stolte sønner av Norge gi alt de har i Wien.

ETT ÅR SIDEN SIST: 18. november 2019 spilte Mats Møller Dæhli sin hittil siste landskamp borte mot Malta. Han var god og hadde målgvende pasning til Joshua Kings 1-0. 18. november 2020 spiller han sin 24. A-landskamp mot Østerrike i Wien. I det vi kaller nødlandslaget er ikke Mats Møller Dæhli en nødløsning. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ETT ÅR SIDEN SIST: 18. november 2019 spilte Mats Møller Dæhli sin hittil siste landskamp borte mot Malta. Han var god og hadde målgvende pasning til Joshua Kings 1-0. 18. november 2020 spiller han sin 24. A-landskamp mot Østerrike i Wien. I det vi kaller nødlandslaget er ikke Mats Møller Dæhli en nødløsning. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KAMPEN MOT ROMANIA gikk i vasken da regjeringa sa nei til NFFs søknad om unntak fra karantenereglene i Norge, men den stopper ikke Norges drøm om gruppeseier og opprykk til nivå A i Nations League.

Nå reiser vi til Østerrike med et nødlandslag stablet på beina gjennom en dramatisk helg.

Slike gutter vil gamle Norge ha.

KAMPEN MOT ØSTERRIKE spilles med reserver fra utlandet for å minske det økonomiske tapet etter coronasmellen. Det er den garanterte oppsiden. Det reduserer regninga NFF vil til å sitte igjen med i kjølvannet av Omar Elabdellaouis positive test.

Alt annet handler inntil videre om tro, håp og en herlig gjeng med sønner av Norge.

Det viktigste for NFF har vært å slokke brannen.

AVLYSNINGEN I ROMANIA, og størrelsen på eventuelle bøter ligger hos UEFAS kontroll-, etikk- og disiplinærkomité. Det som har skjedd Norge har ingen presedens i internasjonal fotball. Derfor sier UEFA at de ikke vet.

De trolige alternativene, fordi mangel på datoer gjør at den avlyste Nations League-kampen neppe vil bli spilt i 2021, handler om 0–3 tap eller loddtrekning mellom H, U og B.

SANNSYNLIGHETEN FOR AT Leif Gunnar Smeruds Nød-Norge vinner i Wien er ikke veldig stor, såpass realistiske må vi være. Selv om spillerne er gode er forberedelsene til kampen helt elendige.

Dette er et stunt i beste mening, der det å få laget på beina gjør prosjektet vellykket før en eneste pasning er spilt.

Å snakke om seieren vi trenger har ingen realisme.

Å BLANDE ET eventuelt utfall av UEFAS behandling av Romania-kampen inn i dette har derfor heller ingen mening. Det viktigste med Østerrike-kampen er at den spilles. Alt annet kommer i andre rekke.

UEFAS avgjørelse vil først komme i spill om Norge tar tre poeng i Wien.

Da vil alt handle om det minst sannsynlige scenarioet av UEFA-behandlingen, den eventuelle loddtrekningen som kan gi oss borteseier i en kamp vi ikke har spilt.

AT EN AV de mest dramatiske ukene i den norske landslagshistorien skal ende der er for godt til å tro, selv for dem som ennå har et emosjonelt forhold til julenissen. Så harde pakker finnes nok ikke. Først må et lag bestående av spillere utenfor de 25 beste ta poeng fra laget som rundspilte oss på Ullevaal for to og en halv måned siden. Deretter må du havne i loddtrekning, og så vinne den.

Derfor gir det ingen mening i å spekulere i dette, det er vanskelig å se at brikkene skal falle på plass for Norge.

Så rund er ikke ballen.

NÅR TORSDAGEN KOMMER, når alt ved den siste dramatiske uka kan evalueres, vil du mest sannsynlig høre om muligheten som var der, men som forsvant på grunn av myndighetenes reisenekt. Der har du NFFs versjon.

Norge ble fratatt sjansen til opprykk i Nations League da Lars Lagerbäcks utvalgte ble stoppet på Gardermoen.

Samtidig forsvant håpet om seedingsnivå to før VM-trekningen 7. desember.

MULIGHETEN VAR SELVFØLGELIG der, slik vil det alltid være i fotball. Den iboende optimismen, den som gjør at du starter på 0–0 uten å ta hensyn til tidligere resultater og analyser av disse, er ukuelig.

Festbremsen, om vi ser bort ifra nasjonene vi aldri har avgitt poeng mot – San Marino, Malta, Færøyene og Kypros – forteller derimot at Lars Lagerbäcks Norge bare har vunnet én kvalifiseringskamp på bortebane.

Det er det.

SANNSYNLIGHETEN FOR AT Norge skulle komme ut på topp i Nations League-gruppa før Omar Elabdellaoui testet positivt var ikke veldig stor. Nå er den enda mindre. Resultatet av det er at Norge blir stående der vi er nå, på seedingsnivå tre.

Det gjør VM-kvalifiseringen 2021 vanskeligere enn vanskeligst.

SKAL DU TIL VM må du gjøre det Norge gjorde i 1992/1993 – vinne kvalifiseringsgruppa. De som blir nummer to havner i et playoff med mye tøffere motstand enn Ungarn (2015) og Serbia (2020). Summen av alt dette, om du lar sannsynlighetsberegningene trumfe den programforpliktede retorikken (NFF) og den iboende optimismen (folket), er at VM 2022 spilles uten Norge.

Vi har riktignok noen veldig gode spillere, med Erling Braut Haaland i spissen.

Problemet er at vi ikke har nok veldig gode spillere.

Derfor klarte vi ikke Euro 2021, den europeiske konkurransen med 24 av UEFAS 55 medlemsland.

Å tro at Norge skal kvalifisere seg som et av 13 lag, er derfor vanskelig.

KONSEKVENSEN AV DENNE tankerekka er som skrevet mange ganger etter 1–2 for Serbia – EM 2024. Der ligger Norges neste reelle mulighet til sluttspill. Alt annet er mest drømmer.

Dit skal ikke Lars Lagerbäck, det vet vi.

Spørsmålet, som også er stilt en rekke ganger siden 1–2 for Serbia, er derfor om han ikke bør byttes ut så fort 2020 er evaluert.

Denne spalten mener fortsatt det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer