Slikket sårene med Mathare

Dagen derpå i Start ble brukt til å bedrive meningsfylt arbeid med slumbarn fra Nairobi. Mathare United er på besøk på det blide sørland.

SØGNE (Dagbladet): Etter høstens første nederlag ble dagen derpå benyttet til å fastslå at det finnes viktigere ting enn toppfotball. I går stilte Marius Johnsen og Start-kaptein Atle Roar Håland opp som instruktører for 16 unggutter fra slummen i Nairobi.

-  Dette er arbeid som virker meningsfylt, sier Johnsen til Dagbladet mellom instruksjonene på gressmatta i Søgne utenfor Kristiansand.

Veldedig

Bakgrunnen for gårsdagens trening er prosjektet Start Life Support som har pågått i sørlandsklubben over flere år, i samarbeid med Strømmestiftelsen. De siste åtte åra har kenyanske ungdommer blitt invitert opp for å delta i Norway Cup. De bor hos lokale familier og får også trene med Start-spillerne.

-  Det er godt med noe som tar tankene vekk. For meg er det viktig å engasjere meg i noe utenfor toppfotballen også, sier Atle Roar Håland, som har 20 prosent av stillingen sin knyttet til veldedig arbeid.

-  Det var et viktig poeng for meg da jeg kom til Start i fjor, sier Håland.

Barnefengsel

Håland fikk ved selvsyn se de kummerlige forholdene da han besøkte Nairobi i fjor høst.

 POPULÆRE INSTRUKTØRER:  Marius Johnsen og Start-kaptein Atle Roar Håland stilte opp som instruktører for 16-åringene fra Mathare United i Søgne i går. -  For meg er det viktig å engasjere meg i noe utenfor toppfotballen også, sier Håland. Foto: Ørjan Svendsen
POPULÆRE INSTRUKTØRER: Marius Johnsen og Start-kaptein Atle Roar Håland stilte opp som instruktører for 16-åringene fra Mathare United i Søgne i går. - For meg er det viktig å engasjere meg i noe utenfor toppfotballen også, sier Håland. Foto: Ørjan Svendsen Vis mer

-  Da så jeg hvor store forskjellene er. Det er rett og slett ikke til å tro, sier Håland, som besøkte enkelte spillere i slummen, og som også besøkte et lokalt barnefengsel.

Sterke inntrykk

-  Det gjør noe med deg, å se en fireåring bli arrestert. Det er sterke inntrykk som aldri vil forsvinne, sier Håland. -  Og det setter ditt eget liv i perspektiv. For oss som driver med fotball, kan det fort bli til at alt dreier seg om det. Men det finnes andre viktigere ting også.

Stor betydning

Marius Johnsen har ikke vært i Kenya. Men han stiller gjerne opp på samlingene hjemme, gjennom flere år.

-  Det er blitt noen somrer, ja. Men dette er bare positivt, å arbeide for barn som har andre forutsetninger enn det vi har.

Det arbeidet som blir gjort i idrettsklubbene der nede er av stor betydning, sier Marius Johnsen.

-  Vi var best

I går gledet han seg over de mange tekniske finesser som de afrikanske ungguttene har å by på. Men om de lokale ungguttene fra Søgne i går ble tidvis rundspilt, vil Johnsen slett ikke gå med på at det samme var tilfellet for Start sin del, mot Lillestrøm mandag:

-  Vi var best.

PÅ BESØK: Start-kaptein Atle Roar Håland var på besøk i Nairobis slum i november i fjor.