Sliping av stålkanter

Selv om skarpe stålkanter er viktigst på carve-brettene som brukes til alpinkjøring på hardt og isete underlag, er stålkantene viktige for kantgrepet, svingegenskapene og glien på alle brett. Derfor fortjener brettet ditt at du går over kantene en gang eller to i løpet av sesongen.

Du kan få gjort dette på et ski- eller snowboardverksted, men dette koster penger. Dessuten har mange verksteder store maskiner for sliping av stålkanter på ski, og disse passer ikke for brett.

Først og fremst må eventuell rust og ujevnheter fjernes: Stålkantene kan ruste hvis brettet blir liggende lenge på et fuktig sted. Du kan unngå rustne kanter ved å gjøre brettet skikkelig rent, og legge på et tynt lag med voks på kantene når du vokser brettet før du legger det bort for sesongen.

Rust fjernes med en fin metallfil før du begynner på slipingen. Vær forsiktig slik at du ikke sliper bort mer enn nødvendig.

Når stålkantene er rene og jevne, går du over dem med en kantsliper. De fleste voksprodusentene lager også kantslipere som fås kjøpt i sportsbutikken.

Begynn med lateralkantene, det vil si den delen av kanten som går ut fra sålen. Disse skal ha en vinkel på 0,5 til 1 grad i forhold til sålen (se illustrasjonen).

Vinkelen stilles inn på kantsliperen, og den trekkes jevnt og langsomt langs kanten fra nose mot tail.

Følg bruksanvisningen for kantsliperen slik at du gjør det riktig.

Sidekantene slipes vanligvis med en vinkel på 90 grader, men hvis du vil ha optimalt kantgrep, stiller du inn en vinkel på 2 til 3 grader. Jo mindre vinkel du velger på sidekantene, jo bedre kantgrep får du, mens større vinkel gir bedre flyt i svingene fordi brettet glir lettere over stålkanten.

Til slutt trekker du en «edge finisher» (følger som regel med kantsliperen) langs kantene, slik at de får en jevn og fin overflate. Det er ofte lurt å bruke denne på nye brett også, fordi kantene der gjerne er så skarpe at kjøringen blir litt ubehagelig.

Dette bør gjøres en gang eller to hver sesong, avhengig av hvor mye du bruker brettet, og hva slags underlag du bruker det på.

Hvis du kjører slalåm/storslalåm, er det en fordel å slipe kantene oftere for å sikre optimalt kantgrep.