Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballens nasjonaldag

Slipp LSK fri, og hurra for 16. juni!

I normale år er 16. mai fotballens store festdag. I år handler 16. mai om hva som skal skje 16. juni.

SLIPP DEM FRI: Mens eliteserieklubbene er tilbake i full trening og får de seks første serierundene terminfestet og presentert på fotbballens store festdag, er det fortsatt frustrasjon og irritasjon på Lillestrøm. LSK har alt på stell i forhold til veilederen og smitteverntiltak. På grunn av et misforstått likhetsprinsipp får de ikke lov til å trene for fullt. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
SLIPP DEM FRI: Mens eliteserieklubbene er tilbake i full trening og får de seks første serierundene terminfestet og presentert på fotbballens store festdag, er det fortsatt frustrasjon og irritasjon på Lillestrøm. LSK har alt på stell i forhold til veilederen og smitteverntiltak. På grunn av et misforstått likhetsprinsipp får de ikke lov til å trene for fullt. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

26. APRIL 1981 skulle det vært serieåpning mellom Rosenborg og Fredrikstad på Lerkendal. Da snødde det. Kampen ble avlyst og flyttet til første og beste ledige dato, 16. mai. Rosenborg vant 4-2, men den største seieren var 17058 tilskuere på en kveld alle trodde var avsatt til sølvpuss og stryking av bunadskjorter.

Sånn skjedde det, sånn ble tradisjonen skapt.

Også den som forteller at Rosenborg og Brann alltid spiller hjemme.

I ÅR HANDLER toppfotballens festdag om hva som skal skje en måned fram i tid. Uten COVID-19 skulle vi hatt åtte seriekamper i serierunde åtte denne lørdagen. Årets beste publikumsdag skulle hatt kamper i Bergen, Molde, Skien, Trondheim, Kristiansand, Drammen, Oslo og Stavanger.

Slik verden er får vi isteden presentert oppsettet for det jeg hører skal være noen kortreiste serierunder i en spesialsending fra Brann Stadion på Eurosport Norge og Dplay.

I nødens stund, mens det ennå er spiseplikt landet rundt, er det alt som ligger på tallerkenen.

ELITESERIEN BLE TIDLIGERE i uka inndelt i fire regioner, der utgangspunktet var å trekke de seks første rundene på fotballens nedstengte festdag. Det opplegget skal være skrotet. Norge er på bedringens vei og håndteringen av pandemien gjør store framskritt.

Derfor er Eliteserien forsiktig med å se for langt fram.

I tillegg har vi 27. mai, dagen da UEFA skal presentere alle sine datoer.

Hvordan sommeren kan bli i Eliteserien er derfor umulig å forutse i en stuntsending bra Brann Stadion 16. mai.

Slik situasjonen er per dato er det opp til oss, det vil si hvordan vi håndterer smittefaren, COVID-19 og UEFA.

ÅRETS FØRSTE SEIER kom da myndighetene i forrige uke åpnet for trening med fysisk kontakt, og kamper uten tilskuere fra 16. juni. Alt fordi det norsk folk stort sett er lydige, har tillit til vitenskapen, gjør som vi blir fortalt og følger smittevernsreglene. Men behandler vi viruset som gammelt nytt og tror det blir borte av seg selv, som en influensa, vil vi fort bli påminnet om at det er det ikke.

COVID-19 er den tøffeste motstanderen norsk fotball noen gang har hatt.

Det bryr seg ikke, det utnytter bare sårbarheten din.

Derfor må fakta, bevis og vitenskap styre avgjørelsene og kravene til atferd.

Alt annet, selv om Boris Johnson appellerer til britenes følelser når han bruker viktigheten av å booste folkets moral som et argument for gjenåpningen av Premier League, har ikke rot i virkeligheten.

NÅR FØLELSENE ER høye er logikken ofte lav. I slike tider er det fint med klare hoder. NFF, med elitefotballdirektør Lise Klaveness i front, har vært tydelige og restriktivt flinke gjennom ikke å presse på for hardt og gape over for mye.

Derfor har myndighetene sagt ja til pilotprosjektet Eliteserien.

Med OBOS-klubber som oppfyller de samme kravene til smittevern, bør NFF si ja til litt mer.

PÅ LILLESTRØM ER alt på stell, abstinensen like stor som andre steder, men de får ikke lov til å gjøre det eliteserieklubbene gjør. Fordi de spiller på nivå to. Det høres greit ut når vi i forsiktighetens navn vet det var slik gjenåpningen ble solgt inn til myndighetene. Det er ikke greit når NFF svarer LSK med argumenter om solidaritet, og at like konkurransevilkår er en grunnverdi i fotballen.

Spesielt ikke på 16. mai, den største inntjeningsdagen i norsk fotball.

Dagen da Rosenborg og Brann, som de to eneste klubbene, har hatt rangen siden 1982.

KONKURRANSEVILKÅRENE ER IKKE like i fotballen, bare så det er helt klart. Noen vil alltid ha mer makt og gjennomslagskraft enn andre. Avgjørelser blir derfor ikke tatt på bakgrunn av solidaritet, krav om likhet og rettferdighet.

Avgjørelser blir tatt på bakgrunn av økonomi, klubbstørrelse og muligheter.

Det er jo en grunn til at Rosenborg og Brann alltid spiller hjemme 16. mai.

DET ER IKKE Lillestrøms feil at enkelte OBOS-klubber ikke er i stand til å leve opp til kravene i veilederen. Det bør heller ikke være Lillestrøms problem. Norsk fotball blir ikke bedre av å holde noen tilbake. Den blir dårligere. Men sånn er det i en oppblåst toppfotballkultur, der det å være mange synes viktigere enn det å være god.

Like barn leker nødvendigvis ikke best.

Like fotballag leker definitivt dårligst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!