Bikini håndball

Slipper å kle av seg

Norge vinner den mer enn sære bikini-striden i strandhåndball.

VINNER BIKINI-STRIDEN: I sommer fikk det norske strandhåndball-landslaget bot for å spille i dette antrekket. Nå blir det tillatt ifølge IHF-president Hassan Moustafa. Og han bestemmer alt i denne sporten. FOTO: Norges Håndballforbund
VINNER BIKINI-STRIDEN: I sommer fikk det norske strandhåndball-landslaget bot for å spille i dette antrekket. Nå blir det tillatt ifølge IHF-president Hassan Moustafa. Og han bestemmer alt i denne sporten. FOTO: Norges Håndballforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OM et par måneder vinner Norge den pågående bikini-striden i strandhåndball. Det er avgjort etter at sportens enehersker Hassan Moustafa nå uttaler seg til storavisa New York Times om hva som blir den offisielle drakta framover.

På spørsmålet om håndballjentene ikke snart skal få slippe å kle av seg for å drive med sporten sin, svarer Moustafa følgende:

- Det er høyst sannsynlig.

Da er en av de dummeste sakene i internasjonal idrett avgjort. For i håndball har den 77 år gamle Hassan Moustafa i praksis lenge skrevet reglene selv.

På IHF sin kongress i november forsvinner derfor kravet om at kvinnene er nødt til å spille i bikini. Da får de i stedet velge mellom minst tre ulike kampantrekk.

SÅNN var det ikke under EM i juli da de norske spillerne valgte å utfordre regelverket, og ikke overraskende ble belønnet med en internasjonal medieomtale sporten aldri har vært i nærheten av. Kvinner som nekter å kle av seg, er globalt nyhetsstoff. Lenger er ikke den internasjonale likestillingen kommer verken her eller der:

- Vi er tvunget til å spille med truse, sa landslagsspiller Katinka Haltvik til Dagbladet den gang, og refererte til det nåværende klesreglementet for sporten som setter ulike krav til kvinner og menn:

- Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene, står det i reglementet som gjorde at EM-arrangørene ila Norge en bot på 16 000 kroner da laget underveis i turneringen mente at nok var nok. Og tok på seg et mer komfortabelt kampantrekk med topp og thighs.

Omtrent så naturlig som sporten fram til nå har forbeholdt den beste godkjente drakta til gutta. De spiller i T-skjorte og shorts.

MEN nå faller altså den regelen ingen av de internasjonale håndballsjefene egentlig har tatt ansvar for. Det er visst bare blitt sånn fordi noen tror at et globalt TV-publikum vil se mer strandhåndball fordi kvinnene blir tvunget til å spille den med mindre klær.

Allerede under sommer-OL i Tokyo skjønte den norske håndball-ledelsen at saken var vunnet. Da kom Hassan Moustafa sammen med sportens generalsekretær bort til den norske håndballpresidenten Kåre Geir Lio med skisser av nye aktuelle antrekk:

- Er dette ok, Mr. president?, spurte Moustafa spøkefullt som om det var Norge som hadde siste ord når det gjaldt sportens kleskoder.

For det har denne allmektige egypteren selv.

HASSAN MOUSTAFA er mer enn noen personifiseringen av en internasjonal idrettspamp. På 1970-tallet studerte han idrett i gamle Øst-Tyskland, og skrev en doktorgrad på oppgaven «Hvordan administrere fram internasjonal suksess».

Så virkeliggjorde han studiene sine. Etter at Moustafa overtok som president i det internasjonale Håndballforbundet (IHF) i 2000, har han økt antall håndballnasjoner til et forbløffende antall på 209:

  • Det er altså hele 16 flere håndballnasjoner i verden enn det er medlemsland i FN.

Det er mer enn overraskende i en nesten helt europeisk dominert sport der det egentlig bare finnes opp mot 70 land som klarer å samle spillere til minst ett landslag.

DE andre såkalte «håndballnasjonene» bruker Moustafa til å sikre sin egen makt. Nylig ble det klart at han for tredje gang på rad kommer til å bli gjenvalgt som IHF-president uten motkandidat. Etter tiår med triksing og fiksing er maktbasen blitt perfekt.

Den gang kontrollen ikke var fullstendig, viste Moustafa sin høyst personlige handlekraft. På kongressen hjemme i Kairo i 2009 kom det en motkandidat han ikke var helt trygg på.

Moustafa hadde imidlertid fått arrangert møtelokalet slik at han selv styrte av.og.på-knappen på lydanlegget. Da rivalen på talerstolen våget å tale Moustafas regime midt imot, sørget den sittende presidenten bare for at lyden forsvant ofte nok underveis i motkandidatens flammende innlegg til at budskapet om økonomisk vanstyre ble uforståelig.

Så ble Hassan Moustafa gjenvalgt med 125 mot 15 stemmer.

DENNE gangen har han bestemt seg for å gi strandhåndball-jentene minst tre valg av antrekk. Det med bikini på jentene har ikke vært hans kampsak, og da kan han like gjerne være raus nå som internasjonale medier har begynt å sette spørsmålstegn med hvordan sporten hans blir drevet:

  • Fra og med IHF-kongressen kan kvinnene i sandhåndball stille i det antrekket Norge ble bøtelagt for i sommerens EM, ta på seg T-skjorte og shorts som gutta eller fortsette i bikini.

Etter at norsk håndball har jobbet i snart femten år for å innføre en mer fornuftig kleskode i sporten, er det altså snart fritt fram å kle seg som Hassan Moustafa vil.

Slik er det bare i internasjonal håndball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer