Thingnes Bø om Russland:

- Slipper billig unna

Fredag tordnet Russland mot IBUs sanksjoner mot dem under VM i Pokljuka. Hos deres største kritikere er tonen en helt annen.

KRITISK: Johannes Thingnes Bø mener Russland slipper for billig unna med sanksjonene under VM. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRN / NTB
KRITISK: Johannes Thingnes Bø mener Russland slipper for billig unna med sanksjonene under VM. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRN / NTB Vis mer
Publisert

POKLJUKA (Dagbladet): Før årets skiskytter-VM påla Det internasjonale skiforbundet (IBU) en rekke sanksjoner mot Russland etter dommen i Idrettens voldgiftsrett (CAS) før jul.

Blant annet er alle russiske statssymboler og de russiske fargene forbudt under mesterskapet. Russerne får heller ikke bruke Russland i navnet sitt og konkurrerer som «RBU-team» under VM. Dette reagerte russerne sterkt på og fredag sendte de en klage til IBU.

Men en av de største forkjemperne imot det dopingbefengte russiske systemet, Sebastian Samuelsson, mener sanksjonene er for svake.

- Skal jeg være helt ærlig så synes jeg det er en patetisk regel. Hva betyr det egentlig? Nå er straffen sånn, for russerne er det sikkert viktig, og da må IBU opprettholde reglene. Men det står RBU på skjermene selv om alle vet at det er Russland. Så hva er det for en straff? Det er ingenting, raser Samuelsson i et intervju med Aftonbladet etter sprinten fredag.

Stilte krav

Russland er utestengt fra å delta i OL og VM de neste to åra etter å ha manipulert informasjon og bevisst skjult dopingbruk, mens Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) undersøkte dopingskandalen under OL i Sotsji 2014.

Men utøvere som ikke er suspendert for doping, kan likevel konkurrere i mesterskapene som nøytrale utøvere.

Da den russiske utestengelsen var oppe til vurdering i CAS i november i fjor, stilte Johannes Thingnes Bø et krav til voldgiftsretten.

- Vi håper at i den nye vurderinga har de gjort tiltak som vi tror på og som vil forbedre det som ikke var bra nok sist. Det er et krav både jeg og andre stiller for at Russland skal komme tilbake, sa Thingnes Bø til Dagbladet på treningssamling på Beitostølen.

TABBE: Skiskytter Sturla Holm Lægreid ble nummer syv under dagens sprint i VM i skiskyting i Pokljuka. Etter løpet varslet han tiltak etter å ha glemt av hanskene sine. Video: Sindre Lie Vis mer

- Slapp billig unna

WADA fremmet et ønske om at den russiske utestengelsen skulle forlenges med fire år, men CAS kuttet dommen til to år.

Nå støtter Thingnes Bø sin svenske rival i kritikken mot de russiske sanksjonene.

- Jeg er enig med Sebastian. De slipper billig unna med de sanksjonene som de har fått, sier Thingnes Bø til Dagbladet i Pokljuka.

- Burde det vært en strengere straff?

- Ja.

- Hva kunne man gjort?

- Man kunne utestengt dem fra masse forskjellige ting. De kunne fått færre startplasser. Det er mange ting som kunne blitt sanksjonert hardere. Den straffa de har fått er vel kanskje den mildeste straffa man kan få, mener Thingnes Bø.

Men russiske utøvere som Eduard Latypov og Alexander Loginov står på startstreken under guttas jaktstart 13.15 søndag. Der er det gode muligheter for norske medaljer med hele fire nordmenn innenfor 30 sekunder bak ledende Martin Ponsiluoma.

- Jeg synes det er et vanskelig startfelt. I topp ti er det mange gode jaktstartløpere. Jeg er en av dem, men det er mange andre også. Det blir en kamp helt til siste skyting tror jeg. Jeg får prøve å overleve lengst mulig, vurderer Thingnes Bø før søndagens jaktstart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer