BEST I ALT: Johannes Høsflot Klæbo etter å ha vunnet sportens største konkurranse som tidenes yngste. Den prestasjonen gjør at han får forberede VM slik han vil. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST I ALT: Johannes Høsflot Klæbo etter å ha vunnet sportens største konkurranse som tidenes yngste. Den prestasjonen gjør at han får forberede VM slik han vil. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Ski 2018/19

Slipper en ny Northug-feide: Klæbo tvinges ikke til noe som helst

Stor idrett til siste slutt. Det er garantien for at VM-forberedelsene ikke blir tvang.

JOHANNES HØSFLOT KLÆBO har aldri likt å bli sammenlignet med ti år eldre Petter Northug. Seinest før jul i Davos der han tangerte Petters statistikk på antall sprintseire i verdenscupen, ga han grei beskjed om at han har nok med sin egen karriere:

- Jeg vil ikke sammenligne meg verken med ham eller noen andre. Jeg skal ha fokus på mine ting og være veldig fornøyd med hver eneste seier jeg tar med meg, sa Johannes dengang til VG.

Det har ingen ting å gjøre med forholdet til den abdiserte langrennskongen. Det er bare trivelig. Likevel er Klæbo tydelig på at han vil konsentrere seg om seg selv.

DET får han lov til på alle mulige vis. Rett før denne historiske Tour de Ski-seieren, ble det en stor nyhetssak av fortellingen om at landslagsledelsen kommer til å tvinge Johannes Høsflot Klæbo til å gå spesielle uttakningsrenn før VM. NRKs ekspert Torgeir Bjørn var med rette opptatt av at Klæbo måtte få forberede seg som han selv ønsket.

Sånn blir det. Det ligger ingen ny Northug-konflikt på lur i langrennsmiljøet der sportens nye superstjerne hele tida blir tvunget til å tilpasse seg landslagets renn-opplegg for å bli kvalifisert for mesterskap.

Ganske enkelt fordi rammene er helt annerledes.

DER Petter Northugs sportslige konflikt med landslagslagsledelsen var en følge av livet som privatløper, er Johannes sitt private opplegg forlengst etablert tett innen selve laget.

I sprintgruppa samarbeider morfar Kåre Høsflot som Johannes sin personlige trener allerede fullt ut med landslagstrener Arild Monsen. Sammen har de to disse siste par åra hjulpet Johannes til å ta en serie bra beslutninger. Kanskje har han ikke hele tida følt at han har bestemt absolutt alt selv, men de tilpasningene har vært en naturlig konsekvens av alder og erfaring i støtteapparatet.

Og sånn blir det også framover.

DERFOR er det ingen som tvinger Johannes Høsflot Klæbo til uttaksrenn på 15 km klassisk i Estland om to uker. Går han der, er det fordi nettopp dette rennet er en del av planen for å stille best mulig forberedt til VM i Seefeld. Får Johannes muligheten til akkurat det; altså å være i maksimal form, er han selvsagt på det norske VM-laget på 15km klassisk også med intervallstart.

Så mektig var lørdagens oppvisning på samme distanse i Val di Fiemme der han jo gjorde dette løpet med fellesstart ganske så alene i front.

DA minnet Johannes om Petter Northug i sin beste form. For også Petter var så god i noen sesonger han kunne vinne på gammeldags vis helt alene i skogen.

Det spesielle med Johannes er at han er enda litt vassere. Tanken raskere i selve rykket, mer teknisk slepen og med det samme spesielle hodet for å vinne under maksimalt press. Altså som i dag da han følte at råsterke Sergej Usjugov bare kom nærmere og nærmere i Monsterbakken:

- Jeg hørte bare at han tok inn, tok inn og tok inn, sa Johannes etterpå, og la til en replikk som minnet om Petters:

- De sa det skulle være flatt til slutt. Jeg så ingen flate.

VI rundt ser en skiløper som behersker alt. Denne klatringen har alltid vært for sportens ypperste sluggere. Lista over vinnere i Tour de Ski toppes av svært kondisjonssterke Dario Cologna med fire seire, foran den tsjekkiske bakkeklyveren Lukas Bauer og gjennomtrente Martin Johnsrud Sundby med to hver. Så inneholder resten av vinnerlista russerne Alexander Legov og Sergej Usjugov, tyske Tobias Angererer og Petter Northug. Skjønt den seieren vil knapt Petter nevne.

Årsaken er selvsagt at den ikke skjedde på Northug-vis med den sitrende gleden av å være den aller beste. Den kom som en følge av den dosen astmamedisin som Martin Johnsrud Sundby fikk med det som seinere ble definert som feil verktøy. Det ga definitivt ingen glede. Petter gadd ikke engang å hente premien:

Jeg sendte ham en melding her i høst og sa at han måtte komme å hente Tour de Ski-premien når han var i Oslo, men jeg har ikke fått noe svar. Han er ikke noe sugen på den, fortalte Sundby til TV2 et par år seinere.

De aller beste idrettsutøverne vet hvilke seire som betyr noe.

DET er derfor årets Tour de Ski; der Johannes like gjerne kunne ha reist hjem for å lade opp til VM, ble en viktig del av den fortsatte utviklingen hans. Underveis snakket NRKs faglig flinke Torgeir Bjørn om «herding». Det er et presist uttrykk.

Uttrykket dekker også Ingvild Flugstad Østberg som vant etter en strålende klatreetappe. Nå er hun herdet til å konkurrere jevnt med Therese Johaug i VM.

DER får Norge et morsomt mesterskap uansett hvordan løperne våre greier seg mot den flotte russiske framgangen. Årets Tour med seier i begge klasser og 6 gutter blant de 12 beste i sammendraget, viser at det er blitt jobbet godt på landslagene. Vi har bredde og kvalitet til å konkurrere med alle, og et opplegg som kommer til å få fram løpere i form.

Det siste rimer ikke med landslagsløpere som blir tvunget til start på en måte som ødelegger VM-mulighetene. Det er jo heller ikke det som skjer med noen. Da Emil Iversen dro hjem fra Tour de Ski midt i forrige uke fordi han angivelig var tvunget til testløp, var det bare en naturlig konsekvens av de valgene hadde selv hadde tatt sist sommer. Da ville Emil mer enn noe annet prestere i VM i februar. Derfor; og bare derfor, ble opplegget slik i årets Tour.

VEL er det vanskelig nok for de mange norske VM-kandidatene å tilpasse form i løpet av vinteren for i det hele tatt å få komme til Seefeld når det gjelder som mest. Men når det er snakk om å justere nivået på de absolutt beste, blir det ikke tatt noen sjanser.

Og nå er det Johannes Høsflot Klæbo som er desidert best.