-  Sliten bare jeg ser en bakke

Så er det bevist: Også Marit Bjørgen kan bli sliten. Fryktelig sliten.

Lørdag vant hun jaktstarten i Canada og var utkjørt etterpå. I går fikk hun bank i semifinalen i sprinten, og måtte overlate finalen til canadiere, tyskere og Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Uvant kost, men lett å forklare ifølge de som kjenner henne best, trenerne.

-  Det er ikke noe galt med Marit. Hun er helt frisk. Men hun er bare et menneske hun også, sier trener Egil Kristiansen til Dagbladet.

Og Marit er sliten. Veldig sliten. Det var hun også før lørdagens jaktstart. Likevel vant hun den, men det kostet. Aldri har Marit Bjørgen vært så sliten etter et skirenn som etter spurtseieren over Beckie Scott lørdag kveld. Og den utmattelsen klarte hun aldri å riste av seg.

-  Hun var langtfra restituert til sprinten, sier Kristiansen.

-  Jeg følte jeg ble sliten bare jeg så en motbakke, sier Marit - som manglet både intensiviteten og rykket hun vanligvis har. Og så tøft er nivået i denne idretten at selv Marit Bjørgen må finne seg i å havne et stykke ned på lista når hun ikke er i orden for dagen.

Mentalt sliten

-  Jeg har vært sliten hele helga, både i kroppen og i hodet, sier Marit til Dagbladet.

-  Og når hodet ikke henger helt med, når jeg ikke er på hugget, tar jeg lettere feil avgjørelser. I dag gjorde jeg tre klare feil i semifinalen. Dermed hadde jeg ikke sjans til å henge med foran.

-  Gjorde du feil fordi du var sliten i hodet?

-  Det henger jo sammen. Når en ikke er så skjerpet som en må være i dette gamet, blir det lettere til at en gjør feil. Jeg bommet på forsøkene på å ta meg fram til teten i semifinalen. Dessuten er det faktisk litt uvant for meg å ligge bakerst i feltet, som jeg gjorde i dag. Jeg er mer vant til å ligge foran og dra. Nyttig lærdom for meg, som jeg antagelig må trene mer på, sier Marit.

Hjem til hvile

Ingen i det norske trenerteamet innrømmer den minste uro over Bjørgens «mini-kollaps». Og det sier de med detaljert kunnskap om hva Marit har vært gjennom de siste ukene. Knallhard trening, mange konkurranser, høydeopphold.

-  Slikt tar på. At det kommer en reaksjon er helt naturlig, sier Egil Krisiansen.
 

Faktisk er den nesten planlagt. For lenge siden ble det bestemt at Bjørgen dropper neste helgs verdenscup i Canmore, også den i Canada.

Hun skal hjem og hvile. Nå blir det ikke flere konkurranser før verdenscup-helga i Estland i begynnelsen av januar.

-  Det skal bli godt, sier Marit til Dagbladet.

-  Men det blir ingen forandringer i opplegget framover. Så blir det trening som vanlig framover. Det er tross alt noen flere skirenn å gå i vinter.

  •  Beckie Scott fikk sin seier på hjemmebane. Den canadiske jenta vant sprinten i Vernon. Hilde Gjermundshaug Pedersen ble sist i A-finalen, men beste norske jente med sin femteplass.
TRAPPER NED: I motsetning til hva hun gjør på bildet, skal Marit Bjørgen trappe ned litt den nærmeste tida for å få tilbake overskuddet.