Sliten men glad Semb

7. september i fjor måtte en sliten og duknakket Nils Johan Semb forklare 1-3 for Latvia. Ett år og to dager senere var landslagssjefen minst like sliten, men mye gladere.

- Nå er det en god dag, selv om jeg ikke har sovet noe særlig. Det har vært en god følelse å ligge våken, sa en EM-klar Semb da han kom ned fra rommet sitt på SAS-hotellet torsdag.

Mye har skjedd siden Norge innledet EM-kvalifiseringen med tap, men én ting har Semb unngått: Å gå på flere nederlag. Siden den gang har landslaget 10 seire og fire uavgjort på 14 kamper, og 4-0 over Slovenia på Ullevaal onsdag var kronen på Sembs verk - i hvert fall foreløpig.

Rart spil

- Fotball er et rart spill. For ett år siden var jeg ikke spesielt høy i hatten da jeg ble møtt av kameraer etter 1-3. Likevel spilte vi en ganske god kamp da og vant 16-3 i målsjanser. For å oppleve en kamp som i går (onsdag) må du være til stede 20 ganger. De fleste fotballkamper ligner Hellas-kampen, og noen er direkte dårlige, sa en stadig like nøktern Semb.

- Nå er jeg glad og lettet, både på laget og norsk fotballs vegne, men også på egne vegne. Men det er ingen grunn til å hovere. Vi har seks strake kvalikseire i 1999, men det er ikke noe man kan forvente, mente landslagssjefen.

Snuoperasjon

For det har ikke vært noen lett snuoperasjon for Drillos etterfølger. Sentrale spillere, som blant andre Ronny Johnsen, Henning Berg, Kjetil Rekdal og Roar Strand, har vært ute med skader i løpet av kvalifiseringen. Hver gang har Semb ristet en fullgod erstatter ut av ermet.

- Vi har fått sju målsjanser mot oss på fem hjemmekamper i år. Det gir et snitt på 1,4 pr. kamp, til tross for mange skader. Nye spillere har vært 100 prosent innstilt på å løse den oppgaven de er blitt satt til og gjort en like god jobb, roste Semb som også er fornøyd med arbeidsroen han har fått.

- Det har nesten ikke vært forstyrrelser i prosessen, og vi har satt fokus på det som er viktig, sa Semb og fikk støtte av fotballpresident Per Ravn Omdal.

- Vi har bevist at vi holder godt og stabilt nivå, og da er kontinuitet et stikkord. Nils Johan har på en utmerket måte fulgt opp den linjen Egil trakk opp. Det er viktig å være tro mot noe.

Roste Myggen

Det vil Semb fortsette å være fram mot EM-sluttspillet i Belgia og Nederland neste sommer. Han føler at det ligger potensiale til forbedring i alle faser.

- Det gjelder både i forhold til å forsvare seg, og den defensive jobben som skal til for å skape sjanser selv. Hvis vi er gode defensivt, skaper vi flere brudd. Vi ønsker flest mulig overganger, sa Semb som trakk fram Erik Myklands rolle i den fasen.

- Myggen er veldig god til å lese spillet, snappe pasninger og sette igang overgangene på en effektiv måte. Det har tilført oss en del, mente Semb.

(NTB)