Vetle Sjåstad Christiansen

Sliter fortsatt etter kuldesjokk

Vetle Sjåstad Christiansen sliter fortsatt med avtrekksfingeren etter at kulda tok han under verdenscupåpningen lørdag. Kulde til tross, dagen etter var revansjelysten stor. Og skiskytteresset klarte noe han ikke har gjort på flere år.

SIKRET PALLPLASS: Vetle Sjåstad Christiansen sikret andreplass på sprinten i verdenscupåpningen i Østersund, bak svenske Sebastian Samuelsson, men foran Johannes Thingnes Bø. Foto: Geir Olsen / NTB
SIKRET PALLPLASS: Vetle Sjåstad Christiansen sikret andreplass på sprinten i verdenscupåpningen i Østersund, bak svenske Sebastian Samuelsson, men foran Johannes Thingnes Bø. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Da det gjensto bare en skyting på lørdagens 20-kilometer under verdenscupåpningen i skiskyting i Östersund, så det ut til å ligge an til en duell mellom lagkameratene Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og Tarjei Bø.

For med god tid i sporet og tre feilfrie skytinger, kunne det virkelig gått Geilo-guttens vei.

Men minus 10 grader og høy luftfuktighet satte en stopper for det.

På siste skyting fikk Sjåstad Christiansen ned bare to av blinkene og skøyt seg dermed ut av pallen. Noe som rett og slett skyldtes frosne fingre, da varmeelementene han hadde tatt i bruk ikke funka.

Da Sjåstad Chrisitansen pratet med Dagbladet mandag, sleit han fortsatt med å finne varmen.

- Jeg er fortsatt kald på fingeren. Jeg har prøvd å ligge med hånda mest mulig nedi bokseren så den skal bli varm igjen, men jeg har en jobb å gjøre fortsatt, ler Sjåstad Christiansen før han fortsetter:

- Jeg har liksom fått hard hud på avtrekksfingeren og det prøver vi å unngå. Jeg kan sikkert ta av huden utover i uka her, sånn at jeg får et hardt lag som blir dødt, nesten.

Kuldesjokket fra 20-kilometeren kan muligens skiesset dra nytte av, for værdataen for Östersund viser at det skal bli enda kaldere under neste verdenscuprunde førstkommende helg. Under OL i Beijing i februar er det også ventet ekstremvær.

- Det er klart at det er nyttig å ta med seg den erfaringen fra kulda. Nå er det jo meldt kaldt også til uka, så da blir det kanskje litt mer prøving og feiling tenker jeg. Minst feiling, påpeker han.

- Flere år siden sist

Kulde til tross. Dagen etter var både kuldesjokk og skuffelse historie. For med feilfri skyting ble han nummer to på sprinten, bare slått av svenske Sebastian Samuelsson.

Johannes Thingnes Bø ble nummer tre.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte det på direkten dagen etter, man skal ikke ta det for gitt heller, sier Sjåstad Christiansen.

For det har gått flere år siden Sjåstad Christiansen etablerte seg i verdenstoppen i 2010-2012, til han har vært foran lagkameraten Thingnes Bø på resultatlista, når begge har skutt feilfritt.

HILSEN: Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dahle har latt seg inspirere av NRK-serien «Hodet i klemme» og brytetreneren Fritz Aanes. Video: Ragna Kristine Sandholt og Mia Engenes Bratlie Vis mer

- Det er første gang jeg på en måte jeg slår Johannes med lik skyting, tror jeg. Eller det er første gang på lang, lang tid kan du si. Jeg tror vi snakker om NM på Simostranda. Da skøyt jeg to bom og han hadde null og jeg ble plassen foran han på lista, sier Sjåstad Christiansen som sikter til senior-NM på Simostranda tilbake i 2010.

Likevel tror han at den yngstre av brødrene Bø vil bli sterk utover. For i motsetning til Geilo-gutten selv var ikke verdenscupvinneren fra i fjor å se på Sjusjøen på grunn av en forkjølelse. Derfor var det nok godt med en gjennomkjøring, påpeker Sjåstad Christiansen.

- Jeg frykter han jo litt de neste ukene. Jeg tror han kan blir sterk.

Å slå Thingnes Bø var muligens en av grunnene til at han giret opp på sisterunden søndag.

Men den største triggeren av dem alle var frykten for en nok fjerdeplass. I fjor ble det nemlig hele seks av dem.

- Jeg kjempa jo med Johannes og jeg visste at vi var nummer to og tre, men jeg visste ikke hva som skjedde bak. Nå var det ingen som kom, men det var greit å legge både han og fjerdeplassen godt bak meg, sier Sjåstad Christiansen som var godt fornøyd med disponeringen på slutten av løpet.

- Skyhøye forventninger

Det er ikke til å stikke under stol at det har hvilt et forventningspress på 29-åringens skuldre. Før sesongstart har Geilo-gutten vunnet så å si det meste han har stilt opp i. Og er det en konkurrent lagkameratene har fryktet, er det nettopp Sjåstad Christiansen.

- Jeg har aldri sett han så solid som han er nå, sa Tarjei Bø til Dagbladet tidligere i november.

Sjåstad Christiansen innrømmer at han har gått inn i sesongen med visse forhåpninger om å fortsette den gode trenden.

Tidligere sesonger har litt av problemet vært å videreføre gode resultater fra «sommerføre» til «vinterføre». Derfor har det blitt tatt grep i treningen. Sjåstad Christiansen har blant annet jobbet med å kvitte seg med muskelmasse. Han har også spesialisert treningen i større grad, der utallige timer med løpetrening har blitt lagt ned.

- Hva kan vi forvente oss av deg i fortsettelsen?

- Jeg har jo skyhøye forventninger. Det er morsomt å bli nummer to. Men jeg satser jo ikke hele tiden for å bli nummer fire eller nummer to, så jeg har veldig lyst til å vinne noen skirenn. Nå er det ny uke i Östersund med sprint og jaktstart. Jaktstart er i utgangspunktet min favoritt, sier Sjåstad Christiansen, som med selvtillit kan angripe resten av sesongen på en litt annerledes måte.

I en sesong der OL i Beijing er det store målet. Og alle utøverne står ovenfor et brutalt OL-uttak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer