Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sliter med angst etter skandaleintervju gitt for 13 år siden

Lasse Kjus snakker ut om angsten i ny bok.

SNAKKER UT: Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus har gitt ut boka «Aamodt & Kjus - 35 år som konkurrenter og brødre», hvor Kjus blant annet snakker ut om angsten etter et intervju.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SNAKKER UT: Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus har gitt ut boka «Aamodt & Kjus - 35 år som konkurrenter og brødre», hvor Kjus blant annet snakker ut om angsten etter et intervju. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

NTB møtte de to alpingigantene i forbindelse med at boken «Aamodt & Kjus - 35 år som konkurrenter og brødre», ført i pennen av Svein Tore Bergestuen, kom på markedet denne uken.

I boken får vi vite at til tross for at de var «brødre» og delte rom i en årrekke, så ble duoen aldri bestevenner.

I boken får vi historien om angsten, frykten, kjærligheten og pengene. Vi får vite at Kjus slet med depresjon etter et intervju for 13 år siden, og at han mot slutten av karrieren fikk angst.

Intervjuet ble gjengitt av Dagbladet, hvor Lasse Kjus sa at han hatet Norge. Hovedpersonen selv reagerte på oppslaget, og mener at han aldri har sagt at han hater Norge, og at han bare husker bruddstykker av disse dagene.

Men boka er også en oppvekstbok, en bok om treningskultur, en bok om talent versus trening og en bok som ser framover.

- Jeg var nysgjerrig på hvorfor akkurat de to ble best. Jeg ble overrasket av at så mange av svarene på deres framganger lå i barndommen og oppveksten, sier forfatter Bergestuen.

Evnen til å reise seg - Det er dette som er essensen. Vi var glad i drive med ting. Jeg var den stolte, Lasse var den som var sta. Vi var gode til å gjøre en ting veldig mye til vi følte at vi mestret det. Det er viktig å gjenta det meste til det kjedsommelige. Da blir du god.

Kjus sier at det er de positive opplevelsene som sitter best igjen. Samtidig er Aamodt pedagogisk i måten han omtaler nedturene på. For selv om 1971-modellene ble tidenes mestvinnende alpinister, var det også mange nedturer i form av sykdom og skader.

- Nederlagene sved mer enn oppturene og rusen av å gjøre det bra der og da. Derfor kom vi også tilbake gang etter gang. Gikk det dårlig, ble vi jævlig forbannet. Det vanskelige er å være på topp og holde seg der. Det er da det hjelper å ta med seg de gode holdningene fra oppveksten, sier Aamodt.

Utfordringer I boken gjentas formelen på hva som skal til for å lykkes.

- Utfordringen for dagens unge er at det er så mye å finne på. Det var det før også, men vi mener kanskje at det finnes en sunnere måte å leve på en mange unge gjør i dag. For oss var løkkekulturen avgjørende. Du må være god til å bruke kroppen din om du skal bli god i idrett. Boken er en oppveksthistorie. Det er en bok for foreldre. Vi følte at vi hadde foreldre som fulgte oss opp på en god måte. De overorganiserte ikke hverdagen for oss. Vi ønsker å utfordre foreldrene til ikke bare å kjøre ungene til hallen, men også til å bli med dem inn, sier Aamodt.

Kan gjentas Lasse Kjus tror at det er mulig å gjenskape det som på 1990-tallet var en gjeng med alpinister som alle hadde vunnet verdenscuprenn og tatt medaljer i internasjonale mesterskap.

- Den nye trenden er at altfor mange bruker for mye penger på ungene sine, i stedet for å lære dem allsidighet. De kjøper seg på en måte fri, i stedet for å gjenskape det som allerede er der, mener Kjus.

Aamodt utdyper:

- Hvis du er alpinist, bruk vinteren og våren mens snøen er der. Bruk de norske breene, ligg i telt, du trenger ikke å gjøre det verre enn det. Du har ikke mer moro enn du lager selv. Norge som idrettsnasjon kan bli flinkere til å forankre de retningslinjene og den kompetansen som ligger der. Det gjelder bare å hente ut informasjonen som allerede finnes. Du trenger ikke å gjøre de samme feilene som vi har gjort, selv om all erfaring viser at det er fort gjort å gå i de samme fellene uansett.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media