Sliter med skyteskrekk

ÖSTERSUND (Dagbladet): Frode Andresen (28) sliter fortsatt med ettervirkningene etter at han på siste stående skyting på 20-kilometeren i OL skjøt seg vekk fra en tilsynelatende sikker gullmedalje.

- Jeg har skutt dårlig på samtlige siste stående skytinger siden det løpet, erkjenner Frode Andresen etter at han med tre bom på siste stå her i Östersund i går atter en gang skjøt seg vekk fra en topplassering.

Missen i Salt Lake har med andre ord utviklet seg til en mental sperre for skiskytteren fra Hønefoss.

I går gikk han med negative tanker i hodet før han skulle inn og skyte de fem siste skuddene.

Og han falt attpåtil i den siste bakken på vei ned mot standplass ...

Dårligst statistikk

- Det blir litt slik at du blir redd for å skyte. Og det passer jo ikke så bra, da, når du driver med skiskyting, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Også på sprinten lørdag ødela Andresen en god plassering med to bom på stående skyting. Og etter hvert som missene gjentar seg, vokser problemet seg bare større og større.

- Når du sliter i motgang, så påvirker det hjernen din. Og motsatt. Er du vant til å få kant inn på skuddene, så er det også lettere å få marginene på sin side flere ganger. For å si det på en annen måte: Det er lettere å surfe oppå bølgen enn å drive nede i skummet. Nå er jeg fortsatt der nede, og det er noe jeg må leve med hver dag, sier Frode Andresen.

Det er heller ikke lett å hente trøst i statistikken: Av de 10 beste i verdenscupen har Frode Andresen desidert dårligst treffprosent.

- Jeg forsøker å ikke tenke på problemene, men de ligger i underbevisstheten. For å komme ovenpå igjen trenger jeg noen positive opplevelser. Med to-tre gode stående serier på rad klarer jeg kanskje å overbevise meg sjøl at jeg har overvunnet problemet. Det handler om å bryte den mentale sperra, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Haster

Og det begynner å haste. 24. mars er det VM i fellesstart i Holmenkollen. Sprintverdensmesteren fra Kollen i 2000 har svært lyst på en ny VM-tittel.

- Jeg er nødt til å ha alt på plass innen løpene i Kollen. Fellesstarten i Holmenkollen er det viktigste løpet jeg skal gå de neste fire årene, for VM på hjemmebane er uansett større enn VM i utlandet. Heldigvis har jeg løpene i Lahti denne uka til å jobbe meg ut av problemene på, sier Andresen.

TØY UT: - Jeg forsøker å ikke tenke på problemene, men de ligger i underbevisstheten. For å komme ovenpå igjen trenger jeg noen positive opplevelser, sier Frode Andresen om problemene på skytebanen.