Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slo alarm om spiseforstyrrelser - fikk sparken

Olympiatoppen har fjernet Sundgot-Borgen.

(Dagbladet.no): - Ja, dessverre, svarte Jorunn Sundgot-Borgen nylig på Dagbladets spørsmål om hun kjente til landslagsutøvere som er i direkte livsfare på grunn av spiserelaterte sykdommer.

Gjennom sin stilling som fagansvarlig for ernæring ved Olympiatoppen har hun snakket åpent i pressen om problemet - for åpent for Olympiatoppens smak.

I dag skriver Dagbladets kommentator Tormod Brenna at Sundgot-Borgen er blitt fjernet av toppidrettssjef Jarle Aambø. Selv vil han verken bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger.

- Vi er inne i en prosess hvor hensikten er å styrke arbeidet og fokus på spiseforstyrrelser. I den forbindelse ser vi på hvordan vi skal organisere oss. Men det er ingen tvil om at Jorunn er viktig for oss, sier han.

Sundgot-Borgen selv ønsker ikke å kommentere saken.

Mer ubehagelig enn viktig

Brenna skriver imidlertid at åpenheten hennes ble for mye for toppledelsen i Olympiatoppen.

«Hun har kritisert så vel forbund som trenere for manglende kunnskap og årvåkenhet rundt spiseproblematikk og hele tiden sørget for å holde debatten varm. Slik har hun skaffet seg motstandere. For det er en kjensgjerning at slett ikke alle involverte i norsk idretts politiske toppsjikt er jublende glade hver gang Sundgot-Borgen kommer med sine brannfakler og starter debatter som for enkelte oppfattes mer som ubehagelig enn viktig.»

BLE FJERNET AV OLYMPIATOPPEN: Professor Jorunn Sundgot-Borgen har vært frittalende om spiseforstyrrelser i toppidretten. Nå er hun sparket av toppidrettssjef Jarle Aambø. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
BLE FJERNET AV OLYMPIATOPPEN: Professor Jorunn Sundgot-Borgen har vært frittalende om spiseforstyrrelser i toppidretten. Nå er hun sparket av toppidrettssjef Jarle Aambø. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

I desember uttalte kostholdseksperten til Dagbladet at Olympiatoppen bare har kapasitet til å hjelpe to av 10 som tar kontakt om spiseforstyrrelser.

De beste får hjelp, mens de som ikke er inne på et representasjonslag blir avvist.

- Problemet er at vi ikke har noe sted å henvise veldig syke mennesker som sårt trenger hjelp. Det er helt fortvilet, sa Sundgot-Borgen.

Det er kommet fram alvorlige tilfeller av spiseforstyrrelser i toppidretten den siste tiden. Ei ung jente ble sendt til friidretts-VM i Osaka i september, selv om forbundet visste at hun var syk.

Hun mislyktes totalt i mesterskapet, og kollapset senere både psykisk og fysisk. I etterkant har friidrettsforbundet lagt seg flate for kritikken.

• Les hele saken i dagens papirutgave av Dagbladet: «Fikk sparken av Aambø»

image: Slo alarm om spiseforstyrrelser - fikk sparken
<B>DAGBLADET I DAG</B>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media