Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slo Estil på målstreken i OL - nå er han doptatt

- Jeg lever veldig godt med sølvet mitt, sier Frode Estil.

SÅ NÆR VAR HAN: Frode Estil var bare noen skitupper unna OL-gull i 2006, men Jevgenij Dementjev vant. Nå er russeren tatt i doping. Foto: REUTERS
SÅ NÆR VAR HAN: Frode Estil var bare noen skitupper unna OL-gull i 2006, men Jevgenij Dementjev vant. Nå er russeren tatt i doping. Foto: REUTERS Vis mer

(Dagbladet.no) Tidligere i dag ble det kjent at Julia Tsjepalova er tatt i doping. Hun vant gull i tre OL på rad og vant også ett VM-gull.

Den russiske jenta er ikke den eneste som nå er avslørt. Også Jevgenij Dementjev er tatt for EPO-bruk, og han har sagt fra til det russiske skiforbundet at han kommer til å legge opp, skriver Russia Today.

Dementjev slo Frode Estil på målstreken under 30-kilometeren i Torino-OL for tre og et halvt år siden. Estil er skuffet over nyheten, men han vil ikke tenke for mye på om Dementjev var rein under lekene i Italia.

- Stoler på konkurrentene
- Jeg orker ikke tenke på det nå. Jeg lever veldig godt med sølvet mitt uansett, sier Estil til Dagbladet.

Estil gikk sammen med Thomas Alsgaard inn til delt sølv i 2002-OL, men fikk tre år etter gullmedaljene de fortjente - etter at Johan Muhlegg ble avslørt som doper.

I tillegg til Dementjev og Tsjepalova er også Nina Rysina avslørt. De tre avga positive prøver i januar og først nå er resultatene kommet ut.

- Hvis dette stemmer, er det veldig kjedelig. Da føler jeg meg lurt, for du stoler på dine konkurrenter. Dette er ikke noen hyggelig beskjed å få, sier Estil.

Han var seks tideler bak Dementjev den februardagen i Pragelato.

Har visst om dopsaken
Nestleder i FIS' medisinske komité, Inggard Lereim, har visst om de russiske dopingsakene lenge.

- Dette er blitt holdt innenriks. Jeg har visst om det i mange måneder, og fikk vite det gjennom andre kanaler, sier Lereim.

Han er overrasket at det ikke er blitt gjort kjent tidligere.

- Sier det noe om Russlands holdning i dopingarbeidet?

- Det kan man gjøre seg refleksjoner om, sier Lereim.

I tillegg til seieren på 30-kilometeren tok også Dementjev sølv på femmila i Torino-OL. Han har dessuten sølv fra VM i Sapporo (2007) og bronse fra Oberstdorf-VM (2005) - begge i stafett.

Skuffet GP
Enda mer merittert er Tsjepalova, som har seks OL-medaljer og fem VM-medaljer. Hilde Gjermundshaug Pedersen konkurrert mot henne i flere år, og hun er rystet over kveldens nyheter.

- Jeg er sjokkert, fy fader. Det er like lite hyggelig hver gang. Jeg er skuffet, sier GP til Dagbladet.

Nå spør Hilde Gjermundshaug Pedersen seg om hvor ren Tsjepalova var da hun herjet i sporet.

TORINO-PALLEN: Frode Estil tok sølv, Jevgenij Dementjev vant gull og italienske Pietro Piller Cottrer kom på bronseplass på 30-kilometeren i 2006-OL. Foto: REUTERS
TORINO-PALLEN: Frode Estil tok sølv, Jevgenij Dementjev vant gull og italienske Pietro Piller Cottrer kom på bronseplass på 30-kilometeren i 2006-OL. Foto: REUTERS Vis mer

- Når du får slike meldinger, da begynner du å lure på hva de har gjort tidligere, sier hun.

- Har du hørt noen rykter om henne?

- Nei, men nå i det siste har jeg ikke vært så mye i miljøet. Jeg kjente henne heller ikke så godt da vi gikk sammen, annet enn at vi var på hils.

Statusen til de tre langrennsløperne på hjemmesida til Det internasjonale skiforbundet (FIS) er nå endret til: «Not active Not Allowed».

- Tsjepalova og Dementjev har skrevet til meg og fortalt at de legger opp. Men likevel, hvis de blir funnet skyldige, så blir de utestengt, sier Russlands langrennspresident Vladimir Loginov ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media