SLO TILBAKE: Tommy Urhaug har kjempet mot kinesisk overmakt hele karrieren, men i Paralympics-finalen i London i sommer tok han endelig gull. Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Tommy Urhaug har kjempet mot kinesisk overmakt hele karrieren, men i Paralympics-finalen i London i sommer tok han endelig gull. Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpixVis mer

Slo hele Kina. Det holder vel i Norge også?

Om det er antall konkurrenter som teller, er Tommy Urhaug ditt opplagte valg i 2012.

Det er ikke så lett å skjønne hva som er stor idrett. Selv måtte jeg se bordtennis tett ved  den formidable skiflyvningsbakken i  Kransgagora for å få strukket ut min egen forestilling om hva som virkelig er toppidrett. Det var et EM for funksjonshemmede, men sjelden har jeg følt meg selv mer begrenset som tilskuer. For hvordan var det mulig å spille så strøken bordtennis med de fysiske begrensningene som enkelte av utøverne hadde ved bordene der?

For Tommy Urhaug henger ikke prestasjonen på for få armer eller bein. Han har alt på plass og spilte fin fotball som guttunge før en medfødt sykdom tvang ham ned i rullestol seint på 90-tallet. Siden har han brukt den stolen til å komme seg opp i en av de idrettene som har flest utøvere.

Fjerde forsøk Tommy ble så kjapt god i bordtennis at han ble proff allerede i 1999. Slett ikke av den høyt gasjerte sorten, men så konsentrert og spesiell at Norge for første gang konkurrerte helt i toppen i denne verdensidretten.

I tre rad Paralympics har han kjempet for gull. Det kom mot den kinesiske verdenseneren Cao Ningning i en finale der den norske veteranen lenge så sjanseløs ut.

Akkurat det er vanligvis hvilken som helst norsk bordtennisspiller mot denne sportens helt dominerende stormakt. Bordtennis er Kinas nasjonalsport med 20 millioner utøvere. Bare antallet aktive gjør dette Paralympics-gullet til en av de flotteste bragdene i norsk idrettshistorie.

Sensasjon Om du har ferdigheter og ro til å snu en OL-finale mot verdens beste sittende bordtennisspiller, er det i seg selv en prestasjon som kommer opp i denne mest eksklusive norske klassen. Den med Vebjørn Rodahls 800 meter-gull og de svært få andre overraskende triumfene vi har opplevd i idretter som vanligvis ikke står på vår nasjonale sportsmeny.

Fram mot sitt eget OL for fire år siden satte kineserne inn store ressurser for å følge opp propagandaseirene i OL med en skinnende gullrekke i Paralympics. Landets over 80 millioner funksjonshemmete ga en unik bredde i rekrutteringen til denne satsingen. De beste talentene ble samlet i egne nasjonale treningssentre og sørget for at arrangørene selvsagt ble best både i OL og Paralympics i sin aller viktigste idrett.

Det holdt bare ikke mot Tommy Urhaug.

MESTER: Prinsesse Märtha Louise sammen med gullmedaljøren. Tommy Urhaug i London. Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpix
MESTER: Prinsesse Märtha Louise sammen med gullmedaljøren. Tommy Urhaug i London. Foto: JONAS EKSTRØMER / NTB scanpix Vis mer