Slo knockout på Klæbo

Harald Østberg Amundsen vant 15 kilometer fristil på imponerende vis.

SUVEREN: Harald Østberg Amundsen feide all motstand og tok seieren på herrenes 15-kilometer på Sjusjøen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SJUSJØEN/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo var blant stjernene som stilte opp på 15 kilometer fristil, etter å ha stått over fredagens sprint.

Han ledet lenge, men måtte til slutt se seg slått av stortalentet Harald Østberg Amundsen (22) - som slo knockout på eliten og var hele 17 sekunder foran Klæbo i mål. Jan Thomas Jenssen ble nummer tre.

- Når man er i veldig god form, som jeg merket jeg var i dag, så er det gøy. Du kan nesten rekke å kose deg underveis og det var godt, sier Amundsen til NRK.

Overfor Dagbladet utdyper han:


- Det var utrolig kult dette. Jeg fikk gode sekunderingen underveis, og kunne justere underveis. Jeg visste at Johannes (Høsflot Klæbo) er veldig god på slutten. Da jeg ledet med en 5-6 sekunder tenkte jeg at dette kunne bli ekstremt jevnt. Heldigvis greide jeg å øke mye på slutten, det er jeg ekstremt stolt over.

- Det var en kjempeprestasjon av Harald. Han fortsetter der han slapp på Beitostølen. Jeg vil ikke si det er overraskende. Han har vært god i hele høst, og er virkelig en mann for framtida, sier Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

Han forteller at han ønsket å slå Klæbo på distanserenn i løpet av året, og sier det var litt av motivasjonen.

ANDREPLASS: Johannes Klæbo ble en god nummer to 15 kilometer fristil. Dette sier han selv etter rennet. Reporter/video: Kristoffer Løkås / Rødt Kort Vis mer

- Kjipt

Amundsen er skuffet over at han ikke får vist seg fram i verdenscupen i Davos.

- Jeg har jobbet mot Davos i hele år, det er ikke å legge skjul på at det er kjipt. Når jeg først leverer på Beito og her, og det ikke blir Davos, er jeg skuffet over det, sier han, samtidig som han ikke vil kritisere det norske forbundet.

- Forbundet har nok tatt en riktig beslutning. Det er veldig mange faktorer som skal tas med. Jeg som løper ser jo bare at jeg har lyst å gå. Men for min del er det kjipt, sier han.

Klæbo mener på sin side at han gikk litt rolig underveis.

- Det var et helt ok løp. Jeg forsøkte å åpne jevnt og gå på det jevne. Et helt ok renn. Kroppen kjennes bra ut. Jeg var litt rolig på siste del av andrerunden, men alt i alt helt greit, sier Klæbo til NRK etter løpet.

Hadde kommandoen

Klæbo tok tidlig kommandoen i løpet med en sterk åpning. Bakfra ble han presset av Jon Rolf Skamo Hope, som noterte seg for to fjerdeplasser på Beitostølen for to uker siden.

22-åringen holdt lenge følge med tidene til Klæbo, men så meldte plutselig Thomas Johannessen seg på etter en sterk sisterunde. Ved 12,6 kilometer skilte det åtte sekunder mellom ham og Klæbo. I mål var det imidlertid 18.20 sekunder som skilte dem.

Og bakfra kom det enda en løpet som ville ha noe å si i seierskampen. Harald Østberg Amundsen ledet med fem sekunder på Klæbo ved 10 kilometer, og det gikk mot en thrilleravslutning.

Men så økte bare Amundsen forspranget, og vant til slutt med 17.10 sekunder.

- Han smadrer Klæbo! sa NRKs Jann Post på direkten.

SUSJØEN: Supertalentet Helene Marie Fossesholm har tatt på seg ansvaret for å underholde landslaget, Therese Johaug var veldig glad for å motta den prestisjetunge Egebergs Ærespris, og skigutta er ikke spesielt imponert over Petter Northugs ferske julelåt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Brøt

Det er færre løp for utøverne denne sesongen før et eventuelt VM, noe som betyr at det lønner seg å prestere når man kan. Simen Hegstad Krüger var blant dem som skuffet, og var over to minutter bak vinneren i mål.
- Det er noe som ikke fungerer når jeg tar i. Det er noe som skurrer litt. Det er jækla kjedelig. Jeg får se hva jeg gjør i morgen, om det er hvile eller hard trening kroppen trenger.

Martin Johnsrud Sundby stilte ikke til start på 15-kilometeren, mens Ansgar Evensen brøt før han hadde gått halvveis.

- Det tyder på at det er noe som er i ubalanse denne helga her, sa NRKs Jann Post om Evensen.

- Det ser ut som han har gått på en smell, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer