VANT: Tony Gallopin holdt akkurat unna for konkurrentene på den 11. etappen i Tour de France. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)
VANT: Tony Gallopin holdt akkurat unna for konkurrentene på den 11. etappen i Tour de France. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)Vis mer

Slo tilbake etter å ha mistet ledertrøyen

- Det er helt utrolig.

OYONNAX/OSLO (procycling.no): Tony Gallopin vant den ellevte etappen i Tour de France.

Dermed kunne Gallopin juble for Lottos andre etappeseier i årets Tour de France etter at André Greipel vant den sjette etappen.

- Dette er helt utrolig. Jeg må takke familien min, sier Gallopin i seiersintervjuet etter etappen.

- Jeg har trent på disse veiene, og jeg må bare takke laget for at de trodde på meg på denne etappen. Jeg kunne aldri drømt om å få en etappeseier i tillegg til å ha den gule ledertrøyen.

Gallopin satt med den gule ledertrøyen på mandag, men mistet den til Vincenzo Nibali på klatreetappen dagen før hviledagen.

I dag slo franskmannen grusomt tilbake.

- Jeg var allerede fornøyd med touren min. Det var raskere syklister i feltet, så jeg måtte bare prøve, forteller Gallopin.

Først var han meget offensiv med 14 kilometer igjen til mål. Da angrep han opp en knekker og ga full gass opp nedover.

Bare Peter Sagan, Michal Kwiatkowski og Michael Rogers kom seg opp til franskmannen i nedoverbakken.

Med tre kilomter igjen hadde kvartetten rundt 100 meter ned til en forfølgergruppe. Da så Gallopin sin mulighet.

Franskmannen angrep da de andre ikke fulgte med, og på de siste kilometerne holdt Gallopin akkurat unna for et jaktende felt.

Bare noen meter bak Gallopin, spurter John Degenkolb inn til andreplass, mens Matteo Trentin tok tredjeplassen.

Alle sammenlagtfavorittene med unntak av Rui Costa satt med inn i frontgruppen i dag. Dermed ble det ingen større endringer på sammenlagtlisten.

Det betyr at Vincenzo Nibali fortsatt leder Tour de France med 2.23 på Richie Porte etter etappen.

Alexander Kristoff måtte slippe feltet i den første kategoriserte stigningen på etappen og var som ventet ikke med i kampen da etappen ble avgjort.

Nordmannen kom til slutt i mål sammen med en større gruppe 20 minutter og 26 sekunder bak etappevinner Gallopin.

Les også: Kristoff: - Jeg ga opp på forhånd

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Kort oppsummert
Det ble et voldsomt kjør for å komme seg med i bruddet på den 11. etappen i Tour de France.

Peter Sagan forsøkte seg tidlig, men den slovakiske poengkongen fikk ikke lov til å gå av hovedfeltet.

De første 28 kilometerne ble avviklet i et vanvittig tempo med utallige angrepsforsøk. Da dannet dagens brudd seg. Martin Elmiger (IAM Cycling), Anthony Delaplace (Bretagne) og Cyril Lemoine (Cofidis) var de tre som dannet dagens brudd.

Trioen fikk raskt et fint forsprang på hovedfeltet. Etter 46 kilometers sykling hadde bruddet fått 6.45.

Da tok Orica-GreenEDGE og Cannondale ansvar i feltet, noe som raskt sørget for at avstanden til bruddet minket.

På den innlagte spurten med 98,5 kilometer igjen av etappen, tok Lemoine 20 poeng. Han spurtslo Elmiger og Delaplace.

I feltet ble det som vanlig kamp mellom feltets raskeste. André Greipel «vant» foran Marcel Kittel og Alexander Kristoff. Dermed fikk de 13, 11 og 10 poeng. Peter Sagan nøyde seg med 5 poeng, men det er ingen krise all den tid han har over 100 poengs luke.

Med drøyt 80 kilometer med mål, måtte Andrew Talansky slippe feltet. Amerikaneren som vant Critérium du Dauphiné i juni, har hatt en tøff Tour de France med blant annet to velt.

26.mannen i sammendraget klarte aldri å komme seg opp igjen til feltet. Omtrent 55 kilometer før mål virket det som at Garmin-rytteren måtte bryte årets Tour de France. Men etter noen minutters pause, satt han seg gråtende tilbake på sykkelen.

Det gikk heller ikke veien for bruddet. Med 60 kilometer igjen hadde ledelsen minket til tre minutter.

Opp dagens første tredjekategori satte Garmin seg opp i front av hovedfeltet. Amerikanernes hardkjør gjorde at spurtere som André Greipel, Marcel Kittel og Alexander Kristoff. Samtidig slapp Delaplace sine bruddkompanjonger, som likevel tapte massevis av tid til feltet. Ikke lenge etter kjørte Elmiger også fra Lemoine.

50 kilometer fra mål angrep Jan Bakelants. Han fikk raskt følge av Tom-Jelte Slagter. Ikke lenge etter gikk også Nicolas Roche til fra feltet. Da overtok Astana drajobben i hovedfelt.

På toppen av tredjekategorien var Elmiger solo i front. Bak jaktet Bakelants, Roche, Slagter og Lemoine. De to sistnevnte falt imidlertid raskt av i nedoverbakken.

Opp etappens andre kategoriserte stigning ble det nok en gang støtecup i feltet. Nok en gang var det imidlertid Elmiger som var først over toppen. Opp den den påfølgende fjerdekategorien fikk den sveitsiske mesteren besøk av Jesus Herrada, Cyril Gautier, Bakelants og Roche. Bak tok Cannondale og Orica-GreenEDGE kontroll på feltet.

I bunnen av den siste bakken satt Roche fart i front, men Tinkoff-Saxo-rytteren klarte ikke å riste av seg noen andre enn Elmiger før han satt inn angrep nummer to. Da var det ingen som klarte å følge iren.

17 kilometer før mål hentet feltet Nicholas Roche.

Ned fra dagens siste stigning satt Tony Martin opp tempoet. Da måtte blant annet Rui Costa slippe.

Opp en knekker etter dagens siste kategoriserte stigning, angrep Tony Gallopin.

10 kilometer før mål angrep Peter Sagan i hovedfeltet for å hente inn franskmannen. Men slovaken ga opp da mesteparten av feltet holdt følge. Da Michael Rogers satt opp tempoet i feltet, var det imidlertid bare Sagan og Michal Kwiatkowski som holdt følge.

Trioen hentet Gallopin i front, og med fire kilometer igjen var det en kvartett i front.

Tre kilometer fra mål angrep Gallopin solo. Da var det ingen som kunne hente franskmannen, som vant etappen.

John Degenkolb tok andreplassen, mens Matteo Trentin ble nummer tre.