Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helene Marie Fossesholm imponerer stort

Slo Weng og knuser juniorene – 16 år gamle Helene kan være Norges neste storløper

Helene Marie Fossesholm er Norges beste juniorløper på ski. Hun er også blant de yngste.

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (16) var igjen knusende overlegen i juniorfinalen i norgescup i Alta. Foto: Terje Pedersen / NTB
STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (16) var igjen knusende overlegen i juniorfinalen i norgescup i Alta. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): 16 år gammel er Helene Marie Fossesholm allerede en av Norges beste skiløpere. Under sesongavslutningen med senior-NM og norgescupfinale for junior viste Eiker-løperen igjen sitt store talent.

På fredag ble hun nummer 11 i seniorklassen på 5 kilometer klassisk, under minuttet bak Marit Bjørgen og foran løpere som Heidi Weng. I juniorfinalen var hun igjen overlegen og vant med 47 sekunder på 7,5 km duatlon.

- Jeg hadde ikke regnet med dette, men jeg hadde som mål å gjøre det ganske bra. Jeg har alltid som mål å gjøre det best mulig og gå som fort som jeg kan, så får jeg se resultatene etterpå, sier Fossesholm selv om sin imponerende sesongavslutning.

Vinterens resultater har vært overveldende fra ungjenta som går for Eiker SK. Fossesholm har vunnet samtlige renn i vinter. I junior-NM vant hun 17-årsklassen med henholdsvis 48 sekunder på 7,5 km klassisk og 1 minutt og 15 sekunder på 5 km fri teknikk.

Selv er Fossesholm beskjeden når hun oppsummerer sin egen sesong.

- Ja, jeg kan ikke klage på den. Den har vært veldig bra, jeg er veldig fornøyd. Det har vært moro. Jeg må bare holde trykke oppe.

Imponerer forbundet

Resultatene betyr naturligvis at mange har fått øynene opp for 16-åringen. Langrennssjef Vidar Løfshus har ved tidligere anledninger slått alarm og sagt at han er bekymret for etterveksten i norsk kvinnelangrenn, men håper Fossesholm kan være med og fylle det tomrommet.

- Jeg har uttrykt litt bekymring for juniorløperne, og jeg håper at hun kanskje kan være med og fylle det tomrommet. Det er veldig bra det hun har gjort i vinter, skryter Løfshus.

En annen som har latt seg imponere, er juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn. I vinter har han sett sine to og tre år eldre elever bli slått flere ganger av førsteårsjunioren.

- På alle distanserenn over lik distanse har hun slått de andre og eldre juniorene. Det har vært virkelig imponerende. Måten hun går på teknisk, tøffheten i det og kraften i letterrenget. Jeg synes det er veldig spennende, sier Rogn til NTB.

GOD TEKNISK: Fossesholm får skryt av juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn for hennes tekniske kvaliteter. Foto: Terje Pedersen/NTB
GOD TEKNISK: Fossesholm får skryt av juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn for hennes tekniske kvaliteter. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer

- Jeg håper at når det kommer en og setter en sånn standard, så kan det gjøre at gjengen i klassen over også løfter seg. Det har vi sett flere eksempler på før, at når det kommer en og setter sånne standarder, drar det med seg flere av de rundt, sier Rogn.

Dermed er det naturlige spørsmålet om det åpner seg opp for en mulig juniorlandslagsplass for Fossesholm. Foreløpig sier 16-åringen at hun ikke har tenkt noe på en eventuell forespørsel fra landslagssystemet.

- Jeg har ikke hørt så mye om det, men jeg tar det når det kommer. Jeg har bare fokus på det jeg driver med, så får det andre komme som det kommer, sier Fossesholm.

Akkurat denne forespørselen kommer raskt. For Rogn forteller at han ønsker å få med seg Fossesholm på juniorlandslaget trolig allerede den kommende sesongen.

- Jeg kommer til å gå inn for det, både for hennes utvikling og for å sette standarden der, og også for å kunne være i en treningsgruppe og bidra til at de andre sterkeste kan heve seg, sier Rogn til NTB.

- Allerede neste sesong?

- Ja, vi må se hvordan den prosessen ender, men det er absolutt aktuelt.

Satser på terrengsykkel

Selv om Fossesholm blir tatt ut på juniorlandslaget i langrenn og er et av de største talentene i skisporet, er det ikke den eneste idretten hun satser på.

- Jeg skal på sykkelen i morgen, jeg har gledet meg til det lenge nå. Jeg prøver å være allsidig, da har jeg det veldig moro for da har jeg noe å glede meg til hver sesong, sier Eiker-jenta.

Fossesholm er nemlig også et stort talent på terrengsykkelen. Forrige sommer ble hun nummer tre sammenlagt i ungdoms-EM i terrengsykling, hvor hun vant rundbane-øvelsen. Foreløpig vet hun ikke hvilken idrett hun kommer til å satse på til slutt.

- Det har jeg ikke noe svar på, jeg synes det er veldig morsomt begge deler, det er veldig fine idretter å kombinere.

- Nå gleder jeg meg til sykkel. Det er motivasjon hele tida, og når sykkelsesongen min er ferdig, gleder jeg meg sinnssykt til å gå på ski. Nei, det skal bli deilig å sette seg på sykkelen nå, sier Fossesholm etter en dominant sesong i skisporet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!