<strong>SLØSTE:</strong> David Villa ble tomålsscorer og matchvinner for Spania, men burde hatt minst tre fulltreffere mot Honduras. Han tok nemlig dårlig vare på muligheten han fikk fra straffemerket da han satte ballen utenfor.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / YURI CORTEZ
SLØSTE: David Villa ble tomålsscorer og matchvinner for Spania, men burde hatt minst tre fulltreffere mot Honduras. Han tok nemlig dårlig vare på muligheten han fikk fra straffemerket da han satte ballen utenfor.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / YURI CORTEZ Vis mer

Sløsende spanjoler lot Honduras slippe billig unna

Men er fortsatt herrer over egen VM-skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Spania - Honduras 2-0.

Etter en smått sjokkartet VM-åpning mot Sveits, forventet en hel fotballverden at Spania skulle omsette skuffelsen i revansjelystent storspill mot et nederlagsdømt Honduras.

Det var forventninger som bare delvis ble innfridd. De spanske mesterskapsfavorittene gjorde nemlig akkurat nok til fortsatt å være herrer over egen VM-skjebne.

<strong>IRRITERT:</strong> David Villa var mektig irritert på seg selv etter straffebommen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LLUIS GENE
IRRITERT: David Villa var mektig irritert på seg selv etter straffebommen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer

Én David Villa-scoring i hver omgang, betyr nemlig at alle former for seier mot Chile i den avsluttende gruppespillskampen vil være nok til å legge chilenerene bak seg på den endelige tabellen.

Men man skaffet seg ingen garantier i forhold til Sveits, som også fortsatt har alle muligheter til å vinne thrilleren ved navn «gruppe H». Det meste tyder iallfall på at målforskjellen vil avgjøre hvilke to som avanserer til åttedelsfinale.

Spanjolene har inntil videre lagt bort alt snakk om å gjøre som Vest-Tyskland i 1974 - vinne VM som regjerende europamester. Først må man komme seg helskinnet gjennom en vidåpen gruppe.

<strong>PERLESCORING:</strong> David Villa tok seg forbi tre honduranere før han halvveis liggende ekspederte ballen i vinkelen.Foto: SCANPIX/EPA/GERRY PENNY
PERLESCORING: David Villa tok seg forbi tre honduranere før han halvveis liggende ekspederte ballen i vinkelen.Foto: SCANPIX/EPA/GERRY PENNY Vis mer

- Nå er tapet mot Sveits glemt, det er ingen vits i å se seg tilbake. Vi må slå Chile også, og det er lang vei å gå før vi overhodet kan tenke på muligheten for å bli verdensmester, sier matchvinner Villa.

- Sjanser nok
Det sto ikke på angrepsviljen hos stjernegalleriet fra den iberiske halvøy, som tidligere på dagen hadde naboene Portugal invitere til scoringsorgie og festfotball mot Nord-Korea.

Honduranerene skulle imidlertid slippe nesten like billig unna som det de gjorde mot Chile i VM-premieren.

- Vi hadde sjanser nok til å vinne mye klarere, men denne seieren er svært positiv for oss. Vi kjenner våre styrker og bygger videre på dem. Med seier mot Chile kan vi også bli gruppevinner, minner Villa om.

Villa-magi
Det måtte et øyeblikks magi fra den Barcelona-klare spissen for å overliste Noel Valladares i Honduras-buret.

<strong>FIKK HJELP:</strong> David Villa fikk hjelp av Amado Guevara da han la på til 2-0.Foto: SCANPIX/EPA/GEORGI LICOVSKI
FIKK HJELP: David Villa fikk hjelp av Amado Guevara da han la på til 2-0.Foto: SCANPIX/EPA/GEORGI LICOVSKI Vis mer

Villa gjorde bortimot alt på egenhånd ut av ingenting da han mottok ballen fra Xabi Alonso ute på venstresida 17 minutter ut i kampen.

Med ballen klistret til foten førte han den elegant forbi to honduranere, før han med lekende letthet vendte bort en tredje.

Selv om han mistet fotfestet, mistet han på ingen måte kontroll. På vei ned fikk han nemlig i vei en lekker avslutning som fant veien helt opp i lengste kryss via fingertuppene til Valladares.

<strong>IKKE I FORM:</strong> Fernando Torres (t.v.) fikk sin første VM-start i Sør-Afrika. Han har ennå et stykke igjen til toppformen, og ble erstattet av Juan Mata 20 minutter før slutt.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray
IKKE I FORM: Fernando Torres (t.v.) fikk sin første VM-start i Sør-Afrika. Han har ennå et stykke igjen til toppformen, og ble erstattet av Juan Mata 20 minutter før slutt.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray Vis mer

Scoringen etter hvilen var kanskje ikke like vakker, men like viktig. Den var nemlig nok til at chilenerne ikke har råd til å tape når lagene møtes Pretoria på fredag.

Avslutningen fra 17-18 meter var innom Amado Guevara på vei mot mål, og det var nok til å sette Valladares ut av spill, selv om Honduras-keeperen definitivt burde klart å avverge ballen som kom rett over hodet på ham.

Straffebom
Den samme Villa kunne, og burde blitt den første spanske tremålsscoreren i en VM-kamp siden Michel ble det mot Sør-Korea i 1990. Da Jesus Navas ble hektet på innsiden av Honduras' 16-meter, fikk Spania omsider gehør hos dommer Yuichi Nishimura etter mange rop om straffespark tidligere i kampen.

På tross av at han bommet både mot Bosnia-Hercegovina og Belgia i kvaliken til mesterskapet, har han beholdt straffeansvaret. Med et mulig hattrick på trappene, var det heller ingen diskusjon om hvem som skulle forsøke seg.

<strong>NÆRT:</strong> Cesc Fabregas var bare en redning på streken unna å få uttelling i sin første involvering i dette VM.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dani Ochoa de Olza
NÆRT: Cesc Fabregas var bare en redning på streken unna å få uttelling i sin første involvering i dette VM.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dani Ochoa de Olza Vis mer

Villa har for vane å gå for kraft fra 11-metersmerket, men denne gangen valgte han plassering. Det var et ulykkelig valg, for ballen gikk svakt til side for stolpen.

Det var forøvrig den første spanske straffebommen i VM-historien etter 14 vellykkede forsøk før i kveld.

Likevel er nok veien til tilgivelse fra fotballgale spanjoler kort for Villa, som var banens gigant mot Honduras da han noterte seg for landslagsmål nummer 39 og 40. Nå er det bare fire fulltreffere opp til Rauls rekord - en rekord som fort kan ryke i dette VM med Spania i gang for fullt.

Torres ute av slag
Verre gikk det imidlertid for spissmakker Fernando Torres, som ennå virker å være langt fra toppformen etter kneoperasjonen på tampen av Premier League-sesongen.

<strong>BLØR STADIG FOR DRAKTA:</strong> Ingen skal beskylde Gerard Piqué for ikke å blø for drakta. Et kutt i tinningen mot Sveits, ble etterfulgt av et kutt i leppa mot Honduras, men hardhausen fortsatte som om ingenting var skjedd etter å ha fått en absorberende bomullsdott i munnen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Kooren
BLØR STADIG FOR DRAKTA: Ingen skal beskylde Gerard Piqué for ikke å blø for drakta. Et kutt i tinningen mot Sveits, ble etterfulgt av et kutt i leppa mot Honduras, men hardhausen fortsatte som om ingenting var skjedd etter å ha fått en absorberende bomullsdott i munnen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Kooren Vis mer

I sin første kamp fra start i VM, ble Torres spilt fram til flere gode muligheter, men var langt fra så klinisk som han pleier å være i normalt slag. 20 minutter før slutt ble han tatt av banen og erstattet med Juan Mata uten å ha satt nevneverdig preg på kampen.

Også Cesc Fabregas fikk spilletid etter å ha slitt med skade i oppkjøringen, da han fikk en halv omgang på bekostning av midtbanegeneral Xavi.

Om det ikke hadde vært for Honduras-forsvarer Osman Chávez, kunne Fabregas blitt målscorer allerede med sin første involvering etter innhoppet. Arsenal-kapteinen tok seg forbi Valladares før han sendte ballen mot mål, men Chávez rakk tilbake i tide til å avverge på streken.

Spania - Honduras 2-0 (1-0)

Ellis Park Stadium
54.386 tilskuere
Mål: 1-0 David Villa (17), 2-0 Villa (51).
Dommer: Yuichi Nishimura, Japan.
Gult kort: Danilo Turcios, Emilio Izaguirre, Honduras.
Lagene:
Spania (4-2-3-1): Iker Casillas — Sergio Ramos (Alvaro Arbeloa fra 77.), Gerard Piqué, Carles Puyol, Joan Capdevila — Sergio Busquets, Xabi Alonso — Jesus Navas, Xavi Hernandez (Cesc Fabregas fra 66.), David Villa — Fernando Torres (Juan Manuel Mata fra 70.).
Honduras (4-1-4-1): Noel Valladares — Sergio Mendoza, Osman Chávez, Maynor Figueroa, Emilio Izaguirre — Wilson Palacios — Walter Martinez, Amado Guevara, Danilo Turcios (Ramon Nuñez fra 63.), Roger Espiñoza (George Welcome fra 46.) — David Suazo (Jerry Palacios fra 84.).

(NTB)

PS! Med tanke på hvor lavt dommerne har lagt lista for utvisninger for alt som minner om slag i dette mesterskapet, var muligens David Villa heldig som ble stående på banen etter en hånd i ansiktet på Emilio Izaguirre. Den japanske kamplederen fikk imidlertid bare med seg tumultene som oppsto i etterkant, og foretok seg ingenting. Spanjolen bedyret etterpå sin uskyld.

- Det var en ren refleks. Jeg ville bare dytte ham vekk, og det var ikke med vilje at jeg traff ham slik, sier Villa til sitt forsvar.

<strong>HELDIG:</strong> Dommerne i årets VM har slått nådeløst ned på alt som minner om slag. Derfor var David Villa muligens heldig som slapp unna marsjordre etter å ha plantet en arm i ansiktet på  Emilio Izaguirre (t.v.).Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann
HELDIG: Dommerne i årets VM har slått nådeløst ned på alt som minner om slag. Derfor var David Villa muligens heldig som slapp unna marsjordre etter å ha plantet en arm i ansiktet på Emilio Izaguirre (t.v.).Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer