OL-NASJONER TRUES: Slovenia og Ungarns OL-komiteer opplyser at de har mottatt trusler og anbefales å holde seg unna OL i Sotsji. Olympiatoppen i Norge har ikke mottatt liknende trusler ennå. Foto: Aleksander Demiantsjuk, Reuters / NTB Scanpix
OL-NASJONER TRUES: Slovenia og Ungarns OL-komiteer opplyser at de har mottatt trusler og anbefales å holde seg unna OL i Sotsji. Olympiatoppen i Norge har ikke mottatt liknende trusler ennå. Foto: Aleksander Demiantsjuk, Reuters / NTB ScanpixVis mer

Slovenia, Ungarn og Østerrike har fått trusselbrev foran Sotsji-OL

Stemples som «falske» av IOK og arrangøren.

Flere nasjonale OL-komiteer bekreftet i dag å ha mottatt terrortrusler i forkant av Sotsji-lekene. Brevene ble senere stemplet som «falske», men skapte frykt og forvirring.

- Det er dessverre sant. Vi har mottatt brev på russisk og engelsk, hvor den ungarske delegasjonen blir truet med bombeangrep. De skrev også at vi heller burde bli hjemme, sa generalsekretær Bence Szabo i Ungars OL-komité.

Brevene ble videresendt til arrangørkomiteen og IOK (Den internasjonale olympiske komité), som kunne forsikre at truslene var falske og sendt fra én person.

- Både IOK og arrangørkomiteen i Sotsji har offisielt erklært at trusselen ikke er reell. Denne personen har sendt alle mulige slags meldinger til mange medlemmer av OL-familien, sa Zsigmond Nagy, direktør for internasjonale forbindelser i Ungarns OL-komité.

Også Slovenias og Østerrikes OL-komiteer bekreftet å ha mottatt trusselbrev.

- Det er en falsk epost fra en avsender i Israel som har vært aktiv med trusler i flere år. Den er sjekket, for den kom for to dager siden. Vi fikk den også, sa Wolfgang Eichler, talsmann for den østerrikske komiteen, til nyhetsbyrået APA.

Svarte enker Det er terrorfrykt før lekene i Sotsji. Russiske sikkerhetsstyrker kan ikke utelukke selvmordsangrep under OL.Såkalte «svarte enker» er spesielt fryktet. De er enker etter drepte islamister som angivelig føler de ikke har noe å tape og derfor kan ofre seg i angrep mot russiske mål.

Russisk politi har hengt opp etterlysninger med bilder av konkrete personer de skal være på jakt etter. Frykten for angrep økte etter at det søndag dukket opp en video der to menn, som man tror var selvmordsbomberne i to angrep i Volgograd i desember, lovet å ødelegge for OL.

«Vi har gjort klar en presang til dere og alle turister som kommer. Hvis OL blir arrangert, vil dere få en presang fra oss som skal hevne alt det muslimske blodet som er spilt», het det i videoen. Norge ikke truet Olympiatoppen opplyste til NTB at den norske OL-leiren ikke har mottatt terrortrusler i oppkjøringen til vinterlekene.

- Dette er helt ukjent for meg. Vi forbereder oss på det sportslige. Videre følger vi anbefalingene fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste), som tar seg av slike ting, sa medierådgiver Halvor Lea.

Norge sender 118 utøvere til vinter-OL i Sotsji. Lekene innledes 7. februar. Over 30 000 politifolk og soldater er satt inn for å ivareta sikkerheten.

Frykten for terror har ført til betydelige kostnader for russiske myndigheter. Ifølge nettstedet Vocative har landet brukt over 40 millioner kroner på å oppgradere sikkerheten ved flyplassen i Sotsji alene.

Totalt er det ventet at OL vil koste Russland i overkant av 300 milliarder kroner

(NTB)