NEKTET: Trener Tomaž Kavčič hadde ingen planer om å svare på Dagbladets spørsmål om hvorfor ikke superstjerna Jan Oblak spilte for Slovenia i kveld. Foto: Bildbyrån
NEKTET: Trener Tomaž Kavčič hadde ingen planer om å svare på Dagbladets spørsmål om hvorfor ikke superstjerna Jan Oblak spilte for Slovenia i kveld. Foto: BildbyrånVis mer

Jan Oblak ikke med Slovenia mot Norge

Slovenias stjernespiller manglet - treneren nekter å si hvorfor

- Det har vi ikke tid til, svarte Tomaž Kavčič på Dagbladets spørsmål.

Norge vant en grei seier mot et svakt slovensk lag i Oslo lørdag kveld. Ole Selnæs’ magiske volleyskudd på overtid i første omgang ble den store forskjellen mellom lagene i en ikke spesielt velspilt kamp.

Lars Lagerbäcks Norge har dermed fortsatt gode muligheter til å vinne gruppa i Nations League, og dermed kunne sikre seg enn bakvei til EM-sluttspillet i 2020.

For Slovenia er derimot situasjonen en helt annen. Den lille nasjonen har tapt alle sine tre kamper i Nations League, og er nede i en historisk bølgedal som fotballnasjon etter flere sterke årganger siden landet ble uavhengig i 1992.

Ser du på lørdagens lagoppstilling mot Norge, forstår du kanskje hvorfor:

Med all respekt å melde så er ikke Vid Belec, Nejc Skubic, Miha Mevlja, Luka Krajnc, Bojan Jokic, Leo Stulac, René Krhin, Domen Crnigoj, Miha Zajc, Roman Bezjak og Andraz Sporar, samt innbytterne Nemanja Mitrovic, Jaka Bijol og Josip Ilcic spesielt velkjente navn blant selv de som følger fotballen tett.

Bulgaria33005-29
Norge32013-16
Kypros31023-53
Slovenia30032-50

Manglet superkeeper

Det åpenbare er isteden hvem som IKKE var på banen, nemlig Atlético Madrids Jan Oblak (25), som regnes som en av verdens beste keepere.

KLASSEKEEPER: Atlético Madrids Jan Oblak (25). Foto: NTB Scanpix
KLASSEKEEPER: Atlético Madrids Jan Oblak (25). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Dagbladet, på pressekonferansen etter matchen, spør Slovenias hardt pressede trener, Tomaž Kavčič, hvorfor Oblak ikke var med i kveld, er svaret:

- Det er en lang historie, jeg har ikke lyst til å snakke om det. Det har vi ikke tid til.

Oblak spilte sin siste kamp for Slovenia i 2-2-oppgjøret mot Skottland for ganske nøyaktig et år siden. Etterpå har han som vanlig voktet buret for Atlético - sist mot Real Betis forrige helg - men ikke fått en eneste landskamp.

Ville ha kapteinsbindet

Slovenske journalister på Ullevaal i kveld forklarer grunnen slik, overfor Dagbladet:

Den offisielle versjonen er at Oblak har en skulderskade som han velger å hvile hver gang det er landslagspause, og at han ikke har planer om å komme tilbake før neste år.

Den uoffisielle er at han nekter å spille for landslaget så lenge Kavčič er trener, fordi han ikke fikk kapteinsbindet da Kavčič ble ansatt for et snaut år siden.

Ifølge flere av de slovenske journalistene var Oblak helt sikker på at han ville få kapteinsbindet på lagets første samling under Kavčič, i mars 2018, men at han så gikk i streikemodus da Kavčič ga kapteinsbindet til rutinerte, men mindre meritterte, Bojan Jokić.

De slovenske journalistene forteller at dette er en dårlig skjult hemmelighet i hjemlandet.

Stor savn

Faktum er uansett at for enhver liten fotballnasjon, som Norge eller Slovenia, vil savnet av en spiller i verdensklasse merkes stort.

Men om Oblak hadde reddet Ole Selnæs kanonskudd i kveld, er en annen sak. Det var i hvert fall ikke Vid Belec i nærheten av.

Lars Lagerbäck var en betydelig mer fornøyd mann enn kollega Kavčič i kveld. Svensken hadde utfordringer før oppgjøret, men satt med en god følelse etter å ha sett laget sitt ta en ny seier på Ullevaal.

- Seieren var det viktigste, og derfor føles det ganske bra. Offensivt var det ikke så bra i første omgang, men defensivt var det bra hele kampen. Vi slapp knapt til en eneste sjanse, og selv skapte vi tilstrekkelig mye. Vi hadde også et par situasjoner der vi burde fått straffespark som kunne punktert kampen. Vi vant veldig fortjent, sier han på pressekonferansen etter oppgjøret.

FORNØYD: Lars Lagerbäck var mest fornøyd med at Norge tok tre poeng lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD: Lars Lagerbäck var mest fornøyd med at Norge tok tre poeng lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke bra offensivt

Lagerbäck gjorde fem bytter fra forrige kamp, hvorav fire var tvunget fram av skader og utelukkelse.

- Forsvarsmessig løste de nye det veldig bra. Angrepsmessig var det ikke like bra, men jeg vet ikke om byttene forklarer det. Jeg må også si at Slovenia hadde fantastisk bra forsvarsspill i første omgang, da jobbet de veldig hardt. Det gjorde nok også at de ble slitne og ikke orket like mye etter pause.

Han var veldig fornøyd med Ole Selnæs, som erstattet Sander Berge og ble matchvinner.

- Det var et fantastisk skudd fra Ole, og han var god hele kampen, en av våre bedre spillere. Det var som jeg har sett ham i Saint-Étienne, det føles som han har tatt ytterligere steg. Pasningsfoten vet vi at han har, men nå klarer han det defensive også, sier han.

Ser fram til tirsdag

Nå ser Lagerbäck fram til gruppefinalen mot Bulgaria på Ullevaal tirsdag.

- Målet vårt er å spille om gruppeseier, og det er mye lettere å starte forberedelsene til Bulgaria med følelsen vi har nå. Det blir en god lørdagskveld, sier han smilende.