Slovenias supermann

Zlatko Zahovic (29) er mannen som kan sette norske nerver i høyspenn 21. juni. På egen hånd driblet Slovenias superstjerne landet gjennom kvalifiseringen.

10. oktober 1998 i Ljubljana: Norge går til pause med 1- 1. Nils Johan Semb er likevel bekymret. Han har sett Zahovic herje med nordmennene. Semb bestemmer seg for å klistre et frimerke med navn Kjetil Rekdal på Slovenias nr. 10. # Rekdal tok rotta på Zahovic. Semb plukket sine første kvalfiseringspoeng som norsk landslagssjef.

Slo ut Ukraina

- Han var rett og slett for god for oss. Og derfor valgte jeg å gi Kjetil jobben med å ta ham ut, sa Semb til Dagbladet etter å ha snudd 0-1 til 2-1.

17. november i fjor: Slovenia feiret sin største fotballtriumf. Midt på natta møtte 5000 slovenere opp i minusgrader for å ta i mot sine helter. Zahovic og co. hadde spilt seg til EM-sluttspill etter å ha slått Ukraina i play-off.

- Det er en drøm for alle sportsmenn å være med på så store arrangement som EM, sier Zahovic.

13. juni EM-åpner slovenerne mot Jugoslavia - landet de var en del av fram til tidlig på 90-tallet.

- Vi nekter å være kanonføde i mesterskapet. Hvis vi angriper, kan vi slå alle lag, sier landslagssjef Srecko Katanec.

Gresk tragedie

Men Katanec er fullstendig klar over at EM-suksess avhenger av Zahovic. Det er derfor ikke så rart at sjefen er bekymret for superelevens oppkjørng til sluttspillet - eller rettere sagt mangel på oppkjøring.

Da Olympiakos-trener Alberto Bigon byttet ut Zahovic i kampen mot Panathinaikos i slutten av mars, kokte det over for sloveneren. Zahovic skjelte ut treneren for åpen scene. Klubbens svar: 480000 kroner i bot og utestengelse for resten av sesongen.

- Jeg skjønner ikke hva som skjedde. Det er med tungt hjerte jeg ser det på video etterpå, sier en angrende Zahovic.

Også i november hadde Zahovic trøbbel med Olympiakos-ledelsen. 29-åringen ble utestengt i to måneder etter at han innvilget seg selv to måneders ferie hjemme i Slovenia.

  • 16. plass: Spiller Zlatko Zahovic ferie-fotball i EM, blir Slovenia kasteballen i Norges gruppe.