FULL KONTROLL: 32 kameraer i høy definisjon, håndstyrte og fjernstyrte, følger hver eneste detalj i VM i Sør-Afrika. Ingen slipper unna.Foto: SCANPIX/AP/Armando Franca
FULL KONTROLL: 32 kameraer i høy definisjon, håndstyrte og fjernstyrte, følger hver eneste detalj i VM i Sør-Afrika. Ingen slipper unna.Foto: SCANPIX/AP/Armando FrancaVis mer

- Slow motion-bildene er fantastiske

Mye bedre VM-produksjon enn i 2006, mener Alsaker.

||| (Dagbladet): Under VM i 2006 slaktet TV 2 og NRKs fotballteam tv-sendingene fra Tyskland.

Sendingene manglet grafikk, offsidelinjer, repriser, og ble karakterisert som på nivå med det man fikk for 20 år siden.

I år er tilstanden mye bedre.

TV-seerne blir servert strålende vakre bilder fra Sør-Afrika, og spesielt får de imponerende «ultra slow motion»-sekvensene folk til å måpe her hjemme.

- Reprisene er fantastiske, og offside-avklaringene vil jeg også trekke fram som suverene. I tillegg er utsnittet riktigere, i forhold til 2006, da vi så kampene altfor langt unna. Denne gangen er det mye bedre, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

32 superkameraer
32 HD-kameraer følger hver kamp i Sør-Afrika, og lar ikke spillerne slippe unna noe som helst (les mer om det her).

Det er vanskelig å peke på en eneste situasjon vi ikke har kunnet diskutere i etterkant på grunn av manglende bilder, og «ultra slow motion»-kameraene gir oss et detaljnivå som gjør nesten hver eneste tøffe takling om til en nærstudie av knokler i kamp.

Selskapet Vision Research leverer 13 slike kameraer til VM-arrangørene, kameraer som kan ta opptil 2700 bilder i sekundet, opp mot 100 ganger mer enn et vanlig kamera.

- «Ultra slow motion» har utviklet seg enormt de siste årene. For eksempel, ved 500 bilder i sekundet kan du se ting som er umulig å spotte med det blotte øyet. På en baseball kan du se sømmene på ballen i det den flyr gjennom lufta, sier Kate Bunnell, sjef i selskapet som distribuerer Vision-kameraene.

Resultatet er en mye jevnere sakte-film-opplevelse, og kameraene gir også en enorm fordel i idretter som benytter seg av videodømming, eksempelvis NFL.

Ikke bare fryd
- I HD er det jo helt grotesk å se taklingene, sier Øyvind Alsaker, som tross vakre bilder likevel ikke er helt fornøyd med produksjonen i Sør-Afrika.

- Det mangler litt journalistikk i bildene, sier han.

- Vi ser det ofte blir brukt feil innpunkt i repriser etter scoringer, for eksempel fikk vi ikke se finta til David Villa før scoringen i går mer enn en gang. Det mangler litt fotballforståelse hos de som redigerer, mener Alsaker.

Kommentatoren mener også det ofte klippes litt for mye mellom de 32 kameraene.

- De holder nærbilder på spillere sjelden mer enn to sekunder, og det blir litt urolig noen ganger. Særlig for oss som har lyst til å si noe om aktørene, gjør det jobben litt vanskeligere, sier han.

- Men mye av dette er småting. I 2006 var det meste galt, da kom det jo nesten ikke «slow motion»-repriser i det hele tatt, sier Alsaker.

AVSLØRT: Dommeren så det ikke, men det var ingen hjemme i stuene som ikke fikk med seg at Luis Fabiano handset før sin andre scoring mot Elfenbenskysten.Foto: SCANPIX/AP/Frank Augstein
AVSLØRT: Dommeren så det ikke, men det var ingen hjemme i stuene som ikke fikk med seg at Luis Fabiano handset før sin andre scoring mot Elfenbenskysten.Foto: SCANPIX/AP/Frank Augstein Vis mer