Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slutt for Escorten

I 24 år har Martin Schanche vært trofast mot ett bilmerke. Men det blir ingen sølvbryllupsfeiring neste år. Martin bytter nemlig bil og merke når denne EM-sesongen i rallycross er over neste måned. I en alder da de fleste begynner å telle pensjonspoeng, starter Martin en ny offensiv i rallycrossen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det definitivt. Jeg snakket med Ford inntil ganske nylig, men de kunne ikke tilby mer enn det halve av beløpet avtalen gir meg i år.

- Det kan jeg ikke leve med. Derfor er jeg i forhandlinger med tre forskjellige bilmerker, som alle har kommet med brukbare tilbud, forteller Martin Schanche.

Han utstråler fortsatt den stå-på-viljen som hans utallige tilhengere blir fenget av. Mannen har ikke et øyeblikk tenkt på å gi seg, selv om bil-leverandøren hopper av.

- Jeg skal undertegne en treårs kontrakt med det nye bilmerket når valget er klart. Det er det eneste jeg vil si om min sportslige framtid, fastslår Martin.

«Umulig å snakke til»


Dermed skulle det være klart for en skikkelig nostagi-runde på Lyngås kommende helg. For Martin, Ford'en og Lyngås og hører uatskillelig sammenø...
- Ingen fare. Jeg har overhodet ingen følelsesmessige forhold til denne bilen. Se på den, det er bare metall og plast. Jeg kan ikke snakke med metalldelene, sier Martin og knuser vår bestemte oppfatning om at i hvert fall han må og skal ha et spesielt forhold til den gul-lakkerte doningen.
Han har jo skapt den selv!
- Det er sant. Birgit (kona, red.anm.) har regnet ut at jeg har brukt rundt tre tusen og fire hundre timer på å mekke og bygge opp denne bilen.
- Den har kostet meg langt over to millioner kroner. Jeg har blant annet utviklet en egen girkasse til den.
- Men nå er den solgt, sier Martin og banker likegyldig på karosseriet.

Selger unna


- Du har visst fått godt betalt, det ryktes om store beløp?
- Det millionbeløpet som du har hørt om, er fri fantasi. Du får ikke millioner for en bruktbil, konstaterer Martin.
Og, for liksom å understreke at han i åras løp har gjort seg uavhengig av de bilene han vinner og krasjer i:
- Dette er ikke den første løpsbilen jeg selger til mine konkurrenter.
- Jeg har solgt sju-åtte biler før, og det var bare den aller første jeg syntes var litt trist å kvitte seg med, forteller Martin.
Til helga samler han igjen bortimot tjue tusen tilskuere på Lyngåsbanen. Noen av dem kommer helt fra hjembygda Tana i Finnmark. Og igjen skal Martin holde en oppvisning for dem. Han gode sjanser til å vinne både dette løpet og hele EM.
- Det er tre EM-løp igjen denne sesongen. Det er bare i Østerrike vi ikke har fått raskest rundetid i år. Holder uflaksen seg unna på Lyngås, så skal team Schanche sørge for å få flaksen på vår side, lover Martin.

<B>AVSKJED:</B> Martin Schanche -for siste gang under Ford-panseret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!