Italia Belgia kvartfinale Fotball-EM

Slutt for et vanvittig EM?

Fantasy-fotballen kan ta en sommerpause. Virkeligheten slår alt.

UTRØSTELIG: Leonardo Spinazzola skjønner hva som har skjedd og hulker på gresset. Hva vil denne skaden bety for EMs beste lag? FOTO: AFP/ STUART FRANKLIN
UTRØSTELIG: Leonardo Spinazzola skjønner hva som har skjedd og hulker på gresset. Hva vil denne skaden bety for EMs beste lag? FOTO: AFP/ STUART FRANKLIN Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

DET utsatte og utskjelte EM 2020 er i ferd med å bli blant fotballsportens aller største mesterskap. Kvartfinalen mellom Italia og Belgia ble en klassiker.

Dette kunne vært finalen målt både i kvalitet og trøkk, men kanskje ble kampen bare et varsel om at EMs hittil beste lag også lever farlig midt i all moroa:

  • For kvarteret før slutt ble fotballens mest offensive venstreback Leonardo Spinazzola båret gråtende ut av mesterskapet.

Ingen har som ham løftet fram denne nye, helt annerledes varianten av fotball på italiensk. Men nå er det definitivt slutt for i sommer.

En røket akilles som hogg til idet han skulle sette ny fartsrekord i EM, var av den sorten som det tar mange måneder å lege.

Det var derfor Spinazzola hulket som en sønderknust unge der på båren. Midt i EM-suksessen var han på vei til å bli hentet av Real Madrid. Nå ryker overgangen, men mest av alt dette mesterskapet.

Det er forbi med noe som han og alle vi andre skulle ønsket bare kunne vare og vare.

MEN før dette blir melodramatisk om noe som egentlig bare er moro:

  • Det er ikke et eneste objektivt tegn på at Italia faller med en skadet sideback.

Det er bare en tåpelig følelse etter å ha fulgt slike mesterskap gjennom noen tiår. For i slike turneringer pleier det aller vakreste å få en brå slutt.

Egentlig har trener Roberto Manchini skrudd sammen laget sitt for å unngå en slik kollaps. Du kunne ane det i sluttminuttene der Italia plutselig ble sitt gamle, styggere jeg med spillere som rullet teatralsk for å trekke ut tida.

Pluss alt det kyniske som skal til for å avgjøre selv den flotteste fotballkampen.

Det klarte de med glans. Og det var tvers igjennom fortjent.

FOR helt fra start eide italienerne dette oppgjøret. De var samlet raskere og klart tryggest med ball. Også mot et Belgia som kom til dette mesterskapet ranket som verdens beste fotballnasjon.

Dette var en herlig gjeng modige, ekstremt bevegelige italienere mot et par av fotballens smarteste offensive spillere.

En stund så det ut som om smartheten holdt. Kevin De Bruyne spilte opp noen kontringer som tvang målvakt Gianluigi Donnarumma til å hente ut alle de 196 centimeterne sine. Men så fikk italienerne det trykket de var på jakt etter.

Belgia ble presset dypere og dypere, og så i kne. Det italienske tempoet og presisjonen begynte å bli for kjapp for den godt voksne belgiske trebackslinja.

1 - 0 var et eksempel på det. Da var 24-åringen Nicolo Barella for kvikk, og dro av en hel forsamling belgiske stoppere.

Den scoringen var advarselen om den avgjørende forskjellen mellom lagene. Belgierne ble usikre på bakrommet sitt, og lå dypt med en tidvis isolert forsvarslinja.

Da var det bare naturlig at 2 - 0 kom med Lorenzo Insigne i fri fart mot et nølende forsvar. Men signaturskuddet til Napoli-spissen som satt skrudd i motsatt vinkel, var ikke naturlig.

Bare overjordisk vakkert.

MIDT i denne italienske kunstoppvisningen var det noen overtids-sekunder igjen av førsteomgangen. Da så Italia ut til å ha danset og løpt inn seieren:

- Nå må Belgia ha noe helt spesielt, sa TV2s nøkterne og stødige kommentator Brede Hangeland, og han fikk det.

I denne eventyrkampen fikk jo alle alt av det fotballen kan by på.

FOR ute på høyrekanten løp den superkjappe unggutten Jeremy Doku seg rett inn på det belgiske OL-laget på 100 meter. I løpet av bare noen meter fikk han presset kroppen foran den italienske høyrebacken Di Lorenzo, og ble belønnet med det straffesparket han jaget.

Det var helt greit. Stort vakrere blir ikke fotballen enn TV-bildene av en svevende Doku på vei gjennom lufta over dødlinja mens han visste hva som kom:

  • En ny mulighet for spenning for Belgia og millioner av TV-seere over hele verden.

Straffen ble selvsagt VAR-sjekket, men denne kvelden spilte den ellers så nådeløse teknologien med oss som vil ha med absolutt alle sportens følelser. Romelu Lukaku scoret sikkert og 0 - 2 og rundspilling ble til 1 - 2.

Og håp igjen.

HÅPET var der helt til Italia altså fant fram sitt gamle jeg og låste denne kvartfinalen i sluttminuttene. Da var det slutt også på en fantastisk fotballkamp:

- Vi fortjente å vinne. Gutta var ekstraordinære, sa trener Roberto Manchini, og hadde rett. Selv i dette velspilte, positive mesterskapet står nye Italia fram som noe spesielt.

Det var deres eget høye dristige press som tok ut de beste belgiske kvalitetene. Sånt kan straffe seg for et italiensk lag uten høy fart på egne midtstoppere, men der blir manglende tempo kompensert med massevis av kløkt og en våken Jorginho som balanserer all den herlige angrepsviljen bakerst på midtbanen.

KATT: Spania er videre i fotball-EM, men hva har det med denne katten å gjøre? Video: Rødt Kort Vis mer

DERFOR jubler en nasjon som er vant til å vinne fotballkamper:

- Fantastiske Italia, skriver Gazetta dello Sport om sine egne fotballspillere i natt. Også det er rett.

Tempoet i pasningsspillet deres er utsøkt med en total treffprosent90. Det samme er viljen til å løpe:

  • Målt i antall kilometer løpt spilte Italia egentlig med minst en halv spiller ekstra.

Det er to objektive tegn på et flott lag på vei mot EM-finale.

Og så får en gråtende Leonardo Spinazzola og dårlige følelser, bare være som det er.

Følelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer