Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slutt for Furuseth

KITZBÜHEL (Dagbladet): En trist Ole Kristian Furuseth (35) skuer utover folkehavet i Kitzbühel. Sekunder før kjørte han ut for tredje gang i år. Bare et under kan redde OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøl angrer Ole bittert på at han forsøkte å legge om teknikken i høst.

- Dette var nok siste gang jeg kjørte i Kitzbühel, sier superveteranen.

Han sto lenge aleine med de tunge tankene oppe i løypa etter at en klassisk innerski felte ham på det eneste vanskelige stedet i løypa tidlig i første omgang.

- I dag ble jeg stående, og tenke: Hvorfor? Min filosofi har alltid vært at det som skjer med meg er det en mening med hele tida. Det er meg som menneske, det. Men hvorfor skulle jeg kjøre ut nå? Jeg følte jo at ting fungerte, og prøvde alt jeg kunne. Men det gikk ikke, sier Ole.

Trente feil

Han fylte 35 år 7. januar. Er eldst i v-cupen 17 år etter debuten. Halve livet har handlet om ski. Men i morgen avsluttes trolig en epoke i norsk alpint.

Da starter Ole Kristian Furuseth i kveldsrennet i Schladming, og må ha en topplassering for å forlenge sesongen med OL-billett.

Ingenting tyder på det.

På sju v-cuprenn i år er 13. plassen fra Adelboden 6. januar hans beste. Men nå har formkurven nådd kjelleren. Han har kjørt ut i to renn på rad.

Alt tyder på at Ole tar farvel i morgen.

- Jeg vet ikke helt hva som går galt i år. Men jeg ser hva jeg har gjort feil. Jeg kjører alt for rundt. Har tenkt veldig på sånn carvingkjøring. Der skal det liksom bare være lange skjær, men for meg er det feil. Det har jeg bomma på, sier Ole.

Snart i 100

Ole Kristian tror han har tapt på at styrketreninga ble nedprioritert.

- Tenkte at det var greit fordi tendensen i fjor var litt lettere og teknisk kjøring. Men nå ser jeg at de store gutta bare har moset tilbake, og de beste kjører nå masse på kraft.

I karrieren har Ole 94 plasseringer blant de ti beste i v-cupen. Han har ni seirer, 16 andreplasser og sju tredjeplasser. I tillegg OL-sølvet fra Nagano i 1998 og VM-bronsen i storslalåm fra Saalbach i 1991.

Men det er ikke seirene han minnes med mest glede:

- Nei, det morsomste var jo den forvinteren jeg slo gjennom på ski. Da jeg skjønte at det var mulig å matche de beste gutta i v-cupen etter åttendeplassen i Madonna, og fjerdeplassen i Kranjska Gora før jul 1988. De første årene var veldig artige, sier Ole.

Vil hjem

- Ønsker du deg fortsatt en rolle i alpinsirkuset når siste renn er kjørt?

- Det er veldig mye av meg i dette opplegget her, og jeg skulle ønske det aldri tok slutt. Jeg kan kjøre flere år, jeg, om jeg har lyst til det. Men samtidig merker jeg det på kona mi Linda. Jeg er mye borte, og mister mye kontakt de hjemme.

- Hva har du tapt?

- Jeg føler ikke at jeg har tapt noe, men jeg føler kanskje at andre har tapt litt på at jeg har vært så mye borte. Jeg har fått hele tida, jeg.

Han blir fjern i blikket:

- Atle var der først. Så kom jeg. Så Finken. Og Kjetil kom også tidlig. Vi har vært en bra gjeng.

  • Slalåmtrener Steve Skavik tror Ole Kristian Furuseth og Harald Christian Strand Nilsen må se OL hjemmefra.

- De har mistet sjøltilliten, sier Skavik.

STANSER: Han kommer seg opp igjen, bremser og kjører inn til siden.
LØPET KJØRT: En av Norges fremste alpinister henger på stavene mens folkehavet nedenfor betrakter ham. En strålende karriere er trolig over.
INNERSKI: Ole Kristian Furuseth kommer på innerski ved en passering, og får problemer med balansen.
FALLER: På et sekund er kampen mot tyngdekraften tapt. Ole sklir på baken nedover bakken.
Hele Norges coronakart