Stabæk-legende Morten Morisbak Skjønsberg takket av og la skoene på hyllen etter 2-0-tapet mot Viking i Eliteseriens siste serierunde 2017. Her fra nest siste serierunde. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Stabæk-legende Morten Morisbak Skjønsberg takket av og la skoene på hyllen etter 2-0-tapet mot Viking i Eliteseriens siste serierunde 2017. Her fra nest siste serierunde. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Slutt for norsk fotballs morsomste mann

Siden debuten i 2002 har det blitt 382 obligatoriske kamper for Stabæk. Søndag spilte Morten Morisbak Skjønsberg sin siste kamp. Nå skal humørsprederen passe på at vi journalister gjør jobben vår.

STAVANGER (Dagbladet): - Hvordan er det å gi sitt aller siste post-match-intervju?

- Jeg er for dum til å skjønne at det er det siste intervjuet, svarer en ærlig Morten Morisbak Skjønsberg.

Det er kaldt og vått i mixed zone på Viking stadion. Viking har nettopp slått Stabæk 2-0, men etter kampen er det én mann alle vil ha tak i. Morten Morisbak Skjønsberg (34) har nettopp spilt sin siste kamp for laget i sitt hjerte. Stabæk-kapteinen legger skoene på hyllen etter 382 obligatoriske kamper for Stabæk, 67 for IFK Norrköping og én landskamp. Han depper ikke etter sin siste kamp, selv om han selvfølgelig kunne ønsket at det ble annerledes.

- Sånn er det. Vi visste at det kom til å bli en vanskelig kamp. Vi har tross alt ikke vunnet her siden år 2000. Det er litt skuffende, men jeg har lært å takle sånt etter et langt liv, sier Skjønsberg til Dagbladet.

Smilet kommer til synet mellom skjegget. Stabæk-kapteinen har etter hvert blitt en legende i norsk fotball. Med sine ærlige og morsomme intervju, sitt engasjement på banen og sin oppofrende spillestil, har han gitt fotball-Norge mange fine øyeblikk.

- Jeg har trivdes veldig godt. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg aldri ha vært der så lenge. Jeg har truffet mange flotte, interessante, morsomme og rare mennesker. Det er noe jeg vil ta med meg. Sammen har vi hatt oppturer og nedturer, sier han.

Bærums-gutt

Han vokste opp på Bærums Verk, som ifølge han selv er ti minutter unna Nadderud om en kjører alt for fort når en skal dit. Det var også i Bærums Verk han spilte barne- og ungdomsfotball. Han debuterte for Stabæk i 2002, og har foruten et lite proffeventyr i Sverige, spilt hele sin voksne fotballkarriere i Stabæk.

- Det var ålreit å komme seg litt bort også, og jeg angrer ikke på det. Jeg hadde en fin tid, og møtte veldig mange hyggelige mennesker. Jeg er veldig fornøyd med Europaeventyret mitt, flirer han.

- Hvorfor velger du å gi deg nå?

- Nei, jeg begynner jo å dra på åra. «Ein skigard kan ikkje vara evig, veit du», som det heter i sangen. I tillegg har jeg litt Jumpers Knee, så jeg tror jo at jeg har tatt riktig beslutning. Det føles i alle fall sånn, så får du spør igjen når serien starter, sier han.

- Så du mener beina kan begynne å krible når serien starter til våren?

- He-he, vi får se på det.

- Men 34 er jo ingen alder?

- Nei, ikke i dagens fotball. Men for meg er det nok. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle holde på så lenge, og jeg hadde lyst til å gi meg med skoa på. Nå syns jeg at klubben er i en situasjon hvor det ser lyst ut med tanke hvilke spillere som kommer opp, sier Skjønsberg.

Seriegull og landskamp

- Ser du en ny Morten Morisbak Skjønsberg?

- Nei, en får da håpe at de er langt bedre enn meg, flirer han.

Skjønsberg kan skilte med både seriegull med Stabæk i 2008, Kniksenprisen som årets forsvarsspiller samme år, og én landskamp. Han har hatt mange høydepunkter, men også noen nedturer. Men han er ikke i tvil om hva som var karrierens høydepunkt.

- Det blir vanskelig å komme utenom seriegullet i 2008. Det var en morsom sesong, og vi hadde et vanvittig lag, sier han.

Men han klarte aldri å være med å slå Viking på Viking stadion. I 2008 ble han til og med utvist på Viking stadion, da Mame Niang sparket ballen i hånda på han. Da ble han sint. Men sannheten er at han både har hatt lite karantener og lite skader.

- Jeg er mye sint, men har stort sett kontroll. Under den situasjonen du nevner der, må jeg vel innrømme at jeg var ganske sint. Grunnen til at jeg har hatt lite skader må vel handle om flaks og litt gode gener. Men jeg tror vi må sette den på flaks-kontoen, flirer han.

«Målfarlig»

- Du har også scoret tre mål i karrieren, to i serien og et i cupen. Hvordan har du jobbet for å bli så målfarlig?

- Nei, det har vært å stå igjen etter trening og jobbe litt med avslutninger. Mest med høyrefoten, sier han med et flir om munnen.

- Men ryktene sier at du har scoringsbonus i kontrakten din?

- Det stemmer. Det er fælt så folk lurer på dette. Den er ikke all verden stor, og jeg blir ikke millionær, sier han.

- Kan du fortelle oss noen gode historier fra tiden i Stabæk som tåler dagens lys?

- Nei. For da er de ikke gode, svarer han kontant.

- Du er en frittalende person, og tar deg ikke selv så høytidelig?

- Nei, det har jeg ingen grunn til heller, svarer han, enda mer kontant.

Morten Morisbak Skjønsberg er en drøm for journalister å intervjue. Han svarer både ærlig og morsomt, og nå skal han ta master i medievitenskap, samtidig som at han fortsetter å jobbe litt i og rundt Stabæk. Mange har skrevet i sosiale medier, og ønsket han inn i et fotballstudio, men det har han selv ikke hørt noe om.

- Det er ingen som har sagt noe om det til meg i alle fall.

- Men blir Eliteserien en attraksjon fattigere nå?

- Ikke fotballmessig, i alle fall. Det er ikke mye å skryte av der.

- Men vi kommer til å savne det gode humøret ditt.

- Ja, men det kommer alltid nye, flirer han.

Men kanskje ingen som Morten Morisbak Skjønsberg. En legende har takket av.