- Slutt med utstyrstvang

Landslagskaptein Thomas Myhre går hardt ut mot avtalene som pålegger norske spillere å bruke klubbenes utstyrsleverandør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Dette er helt absurd. Og på tvers av arbeidsmiljøloven. Dette har fått skure og gå lenge nok, men spillerne står alene mot klubbene. Her er det kommersielle interesser som gjelder. Og ikke spillernes interesser, sier Myhre til Dagbladet. Han påpeker at kritikken gjelder sko og keeperhansker.

-  Jeg har spilt i Norge, Skottland, England, Danmark og Tyrkia. Og Norge er det eneste landet som tenderer til tvangsbruk av hovedleverandørens produkt, sier Myhre.

Spillernes utstyr ble satt på dagsorden da Start-spiller Bård Borgersen i sommer ble skadet fordi han måtte bruke sko fra klubbens utstyrsleverandør Umbro. Skoene passet ikke Borgersens føtter - og etter en oppvask partene i mellom fikk midtstopperen fritak.

For snaue tre uker siden avslørte Bergens Tidende at flere Brann-spillere, deriblant Martin Andresen, spiller med Adidas-sko med påsydd logo fra klubbleverandøren Umbro.

-  Håpløst

Det er en kjent sak at en del norske toppspillere føler seg tvunget til å spille med utstyr fra klubbenes egen leverandør.

-  Jeg mener at det er på høy tid at spillerne får fritak dersom produktene ikke er gode nok for den enkelte spiller. Dersom jeg kommer til en klubb som har en avtale med en leverandør som har helt håpløse hansker, er det helt uaktuelt å bruke dem. Hvorfor skal jeg gjøre en dårligere jobb på grunn av en slik avtale?, spør landslagskeeper Myhre.

Ingen avtale

KLAR TALE: Landslagskeeper Thomas Myhre stiller seg på spillerens side når det gjelder valg av personlig utstyr. 
-  Ingen penger i verden hadde fått meg til å spille med utstyr som jeg ikke føler meg komfortabel med, sier Myhre. Foto: Scanpix
KLAR TALE: Landslagskeeper Thomas Myhre stiller seg på spillerens side når det gjelder valg av personlig utstyr. - Ingen penger i verden hadde fått meg til å spille med utstyr som jeg ikke føler meg komfortabel med, sier Myhre. Foto: Scanpix Vis mer

Myhre spiller nå i engelske Charlton, men spilte i Tippeligen

fra 1993-1997. Han forteller om

et betydelig press for å føye seg

etter klubbenes leverandører.

På 90-tallet var det stort sett én leverandør. I dag er det fem-seks.

-  Da jeg spilte i Norge var det press. Jeg har hørt om en del keepere i klubber der leverandørene ikke leverer fullgode produkter. Da må en stikke finger\'n i jorda. Det gamle argumentet om at spillerne ønsker å skrive avtaler for å gjøre seg selv rike, holder ikke. Slike avtaler skriver Beckham og Ronaldinho. Ikke norske spillere, mener Myhre.

Landslagskeeperen har i dag personlig utstyrsavtale - og får bare hansker, men ingen penger.

-  Ingen penger i verden hadde fått meg til å spille med utstyr som jeg ikke føler meg komfortabel med, sier Myhre.

Tariffavtalen

-  Det første man må gjøre er å sikre spillerne rettigheter til egen signatur, bilde og få inn i tariffavtalen at sko er et personlig verktøy. Dette er en kamp NISO må ta. Og da spørs det hvor hardt de står på. Først etter å ha fått slike rettigheter kan en gå til utstyrsleverandørene og se hva de sier. Men da må også NISO være klar over at den økonomiske potten kan bli mindre. Noe som også kan gå utover lønningene, sier klubbdirektør Morgan Andersen i Lyn.

-  NISO er avhengig av at spillerne står bak dem når det brenner, mener den tidligere NISO-lederen.

Andersen tror egentlig ingen klubber i utgangspunktet er negative til at spillerne får rettigheter.

-  Problemet er at det ikke har vært et marked her i Norge til det tidligere. Og jeg vet ikke om markedet er stort nok enda, påpeker han.

Legeerklæring

Andersen opplyser at det hos bronsevinner Lyn nå er et par spillere som har fått fritak for å spille i annet utstyr.

-  Vi har vært klare på det. Har de legeerklæring, så får de fritak. Det har løst seg fint, forklarer Lyn-sjefen.

Leder i klubbenes paraplyorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF) Olav Boksasp er også åpen for at spillerne får utvidede rettigheter. Men NTF-sjefen advarer mot de økonomiske konsekvensene.

-  Den økonomiske konsekvensen er at hvis spillerne skal få bruke hva de vil, blir likviditeten i klubbene mindre, sier Boksasp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer