Slutt med våset

Esten O. Sæther kommenterer.

PRAHA (Dagbladet): Husker du for noen uker siden at landslagssjef Åge Hareide fortalte til Aftenposten at han hadde en hemmelig kommunikasjonsrådgiver som tolket hva som ble ment og hva som ble tenkt om ham og laget i de ulike norske medieredaksjonene? Denne rådgiveren skulle angivelig hjelpe Hareide å komme med de rette utbruddene i media.

Nå som lite ser ut til å hjelpe, ber jeg vedkommende følge godt med. For her er det vi i mediene roper i kor:

 Glem oss, og bruk kreftene på det skjer på banen.

Landslagsledelsens mediefrykt er overspilt, og har garantert ingen ting med det at Norge tidvis ble utspilt av Tsjekkia på Ullevaal.

DET SISTE lever både vi og publikum greit med.

Vi skjønner at et ungt norsk landslag ennå ikke er modent for å kapre VM-plassen fra verdens tredje beste fotballnasjon.

Da er det langt verre å forstå at en landslagsledelse som har jobbet så fornuftig med det å gjøre en gjeng med et par nyrike fotballegoer til riktig greie karer, ikke ser at dette dannelsesprosjektet også må omfatte dem selv.

IDRETT er full av klisjeer. Det skyldes ikke bare at sport overdekkes i mediene, og derfor beskrives med for mange ord av for mange reportere. Årsaken kan også være at situasjonene faktisk oppleves likt, og at gjenbruk av uttrykk derfor er mest dekkende.

GLEM PRESSEN! Åge Haride snakker med pressen i Danmark. Foto: SCANPIX
GLEM PRESSEN! Åge Haride snakker med pressen i Danmark. Foto: SCANPIX Vis mer

«Tap og vinn med samme sinn» er en slik klisje. Dypest sett gjelder den klisjeen gleden av idrett. Du kan ikke ha det bra med idretten din hvis du ikke tåler å tape. Sånt har ikke noe med manglende vinnervilje å gjøre. Det er bare en erkjennelse av hva som totalt sett gjør det verdt å drive idrett.

Nå trenger landslagsledelsen selv en slik erkjennelse.

UTSKJELLINGEN under pressekonferansen etter Tsjekkia-kampen av keepertrener Jørn Jamtfall fordi han hadde røpet hemmeligheter til oss i Dagbladet, var pinlig.

Det var selvsagt dårlig ledelse. En god sjef fillerister ikke sine nærmeste offentlig, men det var først og fremst enda en tåkelegging der alle var tjent med fri sikt til hvorfor Norge igjen misset da det gjaldt som mest på Ullevaal.

Og det må ha skjedd i affekt etter et skuffende tap.

FOR MED litt faglig ettertanke rimer det ikke at Jørn Jamtfalls indiskresjon om landslagsledelsens syn på tsjekkernes oppstilling på defensiv dødball påvirket kamputfallet.

En landslagstrener kan ikke mene at opplysningen om at de norske lederne visste at Tsjekkia brukte soneoppstilling ved dødball, fikk tsjekkerne til å skjerpe seg enda mer i nettopp disse situasjonene.

Verdens tredje beste fotballnasjon går da ikke inn i en avgjørende VM-kvalik med et konsentrasjonsnivå som avhenger av motstanderens syn på hvordan de spiller. En slik tenkning er en mangel på faglig logikk som ikke står i stil med nivået på Hareides ellers imponerende trener-CV.

OG BARE slik at ikke hans hemmelige kommunikasjonsrådgiver nå skal tro at vi ser fotballsporten så mye annerledes enn resten av de som får godt betalt for å jobbe med norske dødballer:

-  Hvorfor skulle vi det, spurte Tsjekkias keeper Petr Cech da han ble konfronterte med landslagsledelsens bekymring over at tsjekkerne hadde lest seg til nyttig informasjon i Dagbladet foran lørdagens første play off kamp:

-  Vi har jo sett hver eneste av de siste kampene deres, og vet hvordan innkastene og frisparkene kommer. Det er ingen overraskelser i slike deler av spillet.

MEN NÅ er det altså nok med overraskende og orginale forklaringer fra landslagsledelsen på hvorfor Norge taper.

Hvis de ikke klarer å holde fokus på det som virkelig avgjør fotballkamper, kan de heller ikke vente at spillerne deres makter å se de rette sammenhengene.

Det er et enkelt ledelsesprinsipp, og nettopp slik enkel og tydelig ledelse er nødvendig for å få det maksimale ut av de beste norske fotballspillerne.

Det får oss kanskje ikke til VM, men det gjør garantert landslaget bedre etter hvert.

Og det helt uten medierådgivning.