Slutt på Anja-show Velkommen Yeong-ho

Etter en halv time på Bækkelagets trening er vi overbevist: Sør koreanske Yeong-ho Hong (24) er det mest spennende som har skjedd norsk kvinnehåndball på mange år.

I løpet av noen få uker har Yeong-ho Hong klart å forandre Bækkelagets spillestil. Det er slutt på et rendyrket Anja Andersen-show i Bækkelaget.

Nå blir showet rammet inn i Yeong-hos spretne magi bestående av lynhurtige ballvekslinger og spenstige avslutninger.

- Jeg er oppvokst med at det er bannlyst å sprette ballen i håndball. For det bare bremser spillet, forklarer hun kort om den sør koreanske håndballfilosofien.

Det som skjer med Bækkelaget er et lite under. Yeong-ho snakker med sine nye medspillere på banen bare via ballen, for jenta har selvsagt ikke rukket å lære seg norsk, og på engelsk går det ikke. Det forstår hun bare når det snakkes tydelig og langsomt.

Ordene sitter fast

Men Anja Andersen, Sahra Hausmann, Sorina Teodorovic og de andre fra e-cupvinnerlaget underkaster seg tilsynelatende totalt den lynraske sør koreanske magikeren.

- Jeg skulle så gjerne pratet ordentlig med jentene.

- Av og til har jeg bare lyst til å skrike. Men ordene blir sittende fast i halsen min, sier Yeong-ho og banker med knyttneven i den smale overkroppen sin.

Vi snakker sammen ved hjelp av tolken Elisabeth, en venninne av Yeong-ho, opprinnelig koreansk, som kom til Norge for 21 år siden.

Håndballstjernen Yeong-ho er ikke vant til stjernedyrkelsen som Anja Andersen har opplevd de siste årene.

- Håndballen er en liten idrett i Sør-Korea, det kommer maks to hundre tilskuere på kampene. Og i Japan spilte jeg på et bedriftslag som fungerte som et slags merkereklame. Det var aldri snakk om å fokusere på enkelte spillere i media, forteller Yeong-ho.

Blir bedre i Norge

Drømmen om å spille håndball i Europa og Bækkelaget («fordi jeg har vært så ofte i Norge, hørt mye om Bækkelaget og utviklet et fint vennskap med Anja») har også vært drømmen om å bevege seg mer fritt på banen:

- I Sør-Korea driller man bare systemer på treningene. Man skal være stille og gjøre som trener sier, til minste detalj.

- Her snakker jentene sammen under treningsøktene, forandrer på ting og trenger ikke å høre på treneren hele tida. Det henger sammen med kulturen. For sør koreanere er det normalt slik de gjør det.

- Men jeg tror jeg liker best den norsk-danske måten, og jeg kan lære mye for å bli en bedre spiller, sier hun.

  • Bækkelaget kjøpte for tre uker siden Yeong-ho Hong fri fra en japansk klubb for 150000 kroner. Nå gleder stjernen seg ellevilt til seriestart om drøye to uker.